Проект Стратегії розвитку міста «Ужгород-2030» вчергове обговорили

Опубліковано: Грудень 06, 2018

Проект Стратегії розвитку міста «Ужгород-2030» вчергове обговорили

Проект Стратегії розвитку міста «Ужгород-2030» вчергове обговорили напередодні експерти–розробники цього документу, управлінці, депутати Ужгородської міської ради, зацікавлені ужгородці обговорили в Ужгородській міській раді.

У  дискусії взяли участь заступник Ужгородського міського голови Ігор Фартушок, кандидат філософських наук Олександр Пелін, головний архітектор Ужгорода Олег Боршовський, директор Закарпатського Центру соціально-економічних і гуманітарних досліджень НАНУ, кандидат економічних наук, доцент УжНУ Степан Сембер, проектний менеджер Агентства місцевого розвитку «Європоліс» Павло Рябоконь, представник Асоціації розвитку малого і середнього бізнесу «Ужгород ХХІ вік»  Євгеній Лукша, голова ради старійшин, міський голова Ужгорода в 1990-94 роках Еміл Ландовський,  менеджер ГО Агентство сприяння сталому розвитку Карпатського регіону «Форза» Юрій Дербаль, керівник ГС «Регіональна туристична організація «Закарпаття», заступник директора Агенції Регіонального розвитку Закарпатської області Валентин Волошин та інші.

Голова правління Агентства місцевого розвитку «Європоліс», консультант Асоціації міст України, експерт зі стратегічного планування Всеукраїнської мережі «РЕГІОНЕТ» Олег Лукша представив матрицю Стратегії.

 «Потрібно, щоб не менше, ніж через три місяці після прийняття цієї Стратегії на сесії Ужгородської міськради був розроблений і план її реалізації, причому деталізований: за завданнями і напрямками, але на три роки. Ця стратегія робиться до 2030 року і буде поділена на чотири етапи, перший з яких стосуватиметься 2019-2021 років», – пояснив Олег Лукша.

Також він нагадав, як розроблялася Стратегія: на основі соціально-економічного аналізу, SWOTаналізу та PESTаналізу визначили 23 стратегічні проблеми розвитку міста. Таблицями представили, яке відображення ці проблеми знайшли в стратегічних цілях і міжсекторальних пріоритетах Стратегії.

Олег Лукша зазначив, що матриця Стратегії викристалізовувалася з попередніх обговорень, враховано всі бачення експертів, результати соціологічних опитувань.

Заступник директора Закарпатського регіонального центру соціально-економічних і гуманітарних досліджень Світлана Слава зазначила: «Стратегія напрацьовується для того, щоб обмежені фінансові ресурси можна було спрямувати у найважливіші для міста сфери».

Начальник управління економіки та стратегічного планування Ужгородської міської ради Ольга Травіна зазначила, що зараз Стратегія розглядається на засіданнях комісій депутатів міськради. У подальшому буде розроблено операційні завдання та план реалізації Стратегії, який складатиметься з чотирьох етапів. План на перший етап заплановано розробити впродовж трьох місяців.

За результатами робочої зустрічі присутні вирішили додатково провести засідання фокус-груп із основних стратегічних цілей, визначених у проекті Стратегії.