Програму додаткових гарантій соціального захисту ужгородців на найближчі роки ухвалили члени виконавчого комітету 

Опубліковано: Вересень 25, 2019

Програму додаткових гарантій соціального захисту ужгородців на найближчі роки ухвалили члени виконавчого комітету 

На черговому засіданні виконкому міської ради, що відбулося 25 вересня, внесено зміни до маршрутної мережі автобусів в Ужгороді. Міський автобус загального користування № 24 їздитиме не так, як раніше, за маршрутом «"Реабілітація" – УжНУ – Вулиця Володимирська», а за маршрутом «Мікрорайон Дравці – УжНУ» (через вокзали, «Новий район»). На цей маршрут не пізніше ніж за 30 календарних днів має бути оголошений конкурс із перевезення пасажирів, відповідно до умов, затверджених рішенням виконкому 11.07.2019 № 234 «Про умови та проведення конкурсу з перевезення пасажирів», і визначені основні характеристики об’єкта конкурсу.

Іншим рішенням припинено дію договору № 14 від 27 січня 2016 року про організацію перевезень пасажирів на міському автобусному маршруті загального користування № 12 «Площа Корятовича – Розівка», укладеного з товариством з обмеженою відповідальністю «ТРАНС-УЖ».

Члени виконкому підтримали і рішення про визнання АТ «Ужгородське АТП 12107» переможцем конкурсу, який відбувся 13 серпня 2019 року, з перевезення пасажирів на міському автобусному маршруті загального користування № 156 «Вулиця Чорновола – Міський цвинтар "Барвінок"». Із підприємством буде укладено договір і, відповідно до ухваленого рішення, буде оголошено повторно, не пізніше ніж за 30 календарних днів, конкурс із перевезення пасажирів на міських автобусних маршрутах загального користування: № 4 «Площа Корятовича – КПП "Ужгород"» (через вулиці Верховинську, Лозову, Сріблясту), № 26 «В/м 555 – Горяни – УжНУ», № 158 «Площа Корятовича – Міський цвинтар "Барвінок"». Попереднього разу на ці маршрути не було претендентів-перевізників.

На засіданні виконкому погоджено паспорт відкритого літнього майданчика для підприємницької діяльності на базі стаціонарного закладу ресторанного господарства – 16 місць на вулиці Олександра Грибоєдова, 2 (кафе «San Giusto Caffe») площею 27 кв. м у серединній зоні.

Цим самим рішенням припинено дію паспортів:

– на 32 місця на вул. Корзо, 2 (кафе) площею 45 кв. м у центральній зоні;

– на 40 місць на наб. Незалежності, 2 (кафе) площею 57 кв. м у центральній зоні;

– на 48 місць на вул. 8-го Березня, 31 «а» (кафе) площею 243 кв. м у периферійній зоні;

– на 11 місць на пл. Театральній, 8 (кафе) площею 20 кв. м у центральній зоні;

– на 16 місць на вул. Небесної Сотні, 5 (кафе) площею 23 кв. м у центральній зоні.

Члени виконкому підтримали рішення про приєднання Ужгородської міської ради до Міжнародної хартії відкритих даних. Воно передбачає подання заявки на приєднання, має бути розроблено і затверджено проєкт плану дій з реалізації принципів Міжнародної хартії відкритих даних.

Погодили на засіданні виконкому кілька важливих для громади місцевих програм, зокрема: Програму відпочинку та оздоровлення дітей на 2020–2022 роки; Програму підтримки діяльності інститутів громадянського суспільства міста соціального спрямування на 2020 рік; Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування у місті Ужгороді на 2020 рік. Програми згодом буде подано на розгляд депутатів міськради.

Також ухвалили Програму додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020–2022 роки. Фінансування програми з міського бюджету на 3 роки передбачено в розмірі 12 мільйонів гривень, із них 3 мільйони 715 тисяч гривень – на 2020 рік. Програму подадуть на розгляд сесії.

До слова, в Ужгороді на сьогодні проживають понад 26 тисяч пенсіонерів, із яких близько 20 тисяч осіб похилого віку; крім того, 6395 осіб з інвалідністю усіх категорій, а також 2446 ветеранів війни, 5349 ветеранів праці, 986 ветеранів військової служби і внутрішніх справ, 651 громадянин, постраждалий внаслідок Чорнобильської катастрофи; 1610 осіб перебувають на обліку для отримання санаторно-курортних путівок; 214 осіб – на обліку як одинокі малозабезпечені громадяни похилого віку, в тому числі 145 осіб обслуговуються вдома. Ця категорія населення найбільше потребує соціального захисту. Метою програми є надання їй адресної матеріальної допомоги та інших послуг.

Затвердили на засіданні виконкому і Програму діяльності медико-соціального реабілітаційного центру «Дорога життя» на 2020 рік із подальшим внесенням її на розгляд сесії міської ради. Фінансування програми з міського бюджету передбачено в розмірі 3 мільйони 167,3 тисячі гривень.

Медико-соціальний реабілітаційний центр «Дорога життя» в Ужгороді проводить свою діяльність від жовтня 1999 року. Це благодійна, неприбуткова, недержавна організація, яка здійснює соціальний захист дітей-інвалідів із вадами опорно-рухового апарату, ментальними та мовними розладами, проводить із ними соціально-педагогічну і медичну реабілітацію.

На обліку в «Дорозі життя» перебуває 365 осіб з інвалідністю, які мають певні вади фізичного і розумового розвитку. 76-ом дітям надаються послуги у відділенні раннього втручання; 47 дітей з вадами розвитку становлять постійний контингент Центру – їм забезпечують психологічну і логопедичну корекцію; 22 молодих людей із проблемами інтелектуального розвитку відвідують групу соціальної реабілітації інвалідів та денної зайнятості; 19 дітей задіяні у програмі інтеграції (шкільна освіта в ліцеї «Лідер» – ЗОШ № 20, ЗОШ № 8); 107 дітей непостійного контингенту проходять курсову реабілітацію в Центрі; 170 дітей задіяні в соціально-культурних програмах Центру. У штаті центру – 30 працівників.

Медико-соціальний центр «Дорога життя» – єдиний заклад в Ужгороді медико-соціальної та психолого-педагогічної реабілітації осіб із вадами фізичного і розумового розвитку від народження до 25 років, надання їм можливості активної участі в житті суспільства.

Далі члени виконкому міськради погодили режим роботи на території міста терміном на 1 рік у нічний час, від 22:00 до 08:00, у міні-маркеті «Арена» на вулиці Тиводара Легоцького, 66А. Через неможливість підключення зовнішньої відеокамери до міської системи відеоспостереження відмовили у погодженні режиму роботи в нічний час у магазині з кафетерієм «Зодіак» на проспекті Свободи, 40, у магазині з кафетерієм на вулиці Собранецькій, 146, у магазині з кафетерієм на вулиці Минайській, 5а. Узявши до уваги лист Ужгородського ВП ГУНП в Закарпатській області, члени виконкому скасували погоджений режим роботи в нічний час у кафе-барі «Три горби» на вулиці Залізничній, 1а.

Ще на засіданні виконкому розглянуто програму мобілізаційної підготовки в Ужгороді на 2020 рік. Згодом Програму буде подано на сесію міськради. Члени виконкому також узяли до уваги звіти про виконання 15 цільових Програм у сфері виконавчих органів місцевих рад за І півріччя 2019 року.

Кілька проєктів рішень цьоготижневого засідання стосувалися прав неповнолітніх. Надано дозволи шістьом громадянам на посвідчення угод про вчинення правочинів від імені дітей щодо майна, право власності або право користування яким мають діти. Дозволено матері-виховательці зняти з реєстрації дітей і зареєструвати їх місце проживання за іншою адресою.

Визначено способи участі у вихованні дітей і встановлено порядок побачення батька з його малолітніми дітьми, визначено місце проживання дитини разом із матір’ю і дозволено провести реєстрацію місця проживання малолітньої доньки без згоди батька дитини.

Погоджено влаштування до Обласного будинку дитини у Сваляві дівчинки і хлопчика на повне державне утримання як дітей, позбавлених батьківського піклування. Це підтверджується актом закладу охорони здоров’я та органу внутрішніх справ України про дитину, яку батьки (мати чи батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, іншого закладу охорони здоров’я.