Програму «Власний дім», яка допоможе ужгородцям купити або поліпшити своє житло, та інші рішення ухвалили на сесії міськради

Опубліковано: Липень 01, 2021

 Програму «Власний дім», яка допоможе ужгородцям купити або поліпшити своє житло, та інші рішення ухвалили на сесії міськради

Перед початком роботи чергової сесії Ужгородської міськради  сьогодні, 1 липня, міський голова Богдан Андріїв привітав із Днем державного реєстратора та Днем архітектури України працівників цих структурних підрозділів міськради.

За вагомий внесок у розвиток електронних послуг державною відзнакою Міністерства цифрової трансформації України та Міністерства юстиції України нагородили заступницю начальника відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, державну реєстраторку Марину Онопко.

За вагомий особистий внесок у реалізацію державної політики у сфері державної реєстрації, сумлінне опрацювання адміністративних послуг у сфері бізнесу через портал «Дія» та з нагоди професійного свята грамотами Ужгородської міськради відзначили державних реєстраторок відділу державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Сніжану Кричфалушій та Ніколетту Струтинську, заступницю начальника відділу, державну реєстраторку відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Оксану Цоклан та державну реєстраторку відділу державної реєстрації речових прав на нерухоме майно Ярославу Крицкій.

Із нагоди Дня архітектури за високий професіоналізм грамотою міськради нагородили заступницю начальника управління містобудування та архітектури Оксану Каліновську.

 

Насамперед на сесії затвердили туристичне гасло та логотип (графічне зображення) Ужгорода, в основі яких – візуалізація сакурової теми «Ужгород розквітає».

Нагадаємо, наприкінці березня на пропозицію міської влади щодо розробки туристичного логотипу, окрім місцевих дизайнерів, відгукнулися розробники з різних міст України та з-за кордону. Із 12 надісланих пропозицій конкурсна комісія міської ради відібрала 5 фіналістів, їхні пропозиції винесли на загальне обговорення.

Виконавчим органам, комунальним підприємствам, суб’єктам підприємницької діяльності, виробникам туристичної продукції при проведенні культурно-масових та спортивних заходів рішенням рекомендовано використовувати туристичне гасло та логотип (графічне зображення) Ужгорода. Також розроблено Брендбук міста Ужгород, який містить основні правила використання туристичного логотипу (графічного зображення), адаптивність логотипу, макети зовнішнього застосування, корпоративної айдентики, сувенірної продукції.

Детальніше ознайомитись із презентацією туристичного логотипу міста можна на офіційному сайті міськради.

Також на засіданні підтримали Програму «Власний дім» на 2021 – 2025 роки. Її мета– фінансова підтримка мешканців міста у забезпеченні доступним житлом та покращенні наявного житла, впровадження енергоефективних та енергозберігаючих технологій через надання довгострокових пільгових (під 3% річних) кредитів тим, хто потребує поліпшення умов проживання та мають право на користування такими позиками.

Кредитування надаватиметься для будівництва нового житлового будинку у розмірі до 400 тис. гривень терміном до 15 років; для добудови, реконструкції, капітального ремонту житла – до 250 тис. гривень терміном до 10 років; для придбання готового або незавершеного будівництва житла (будинку або квартири) у розмірі до 300 тис. гривень, а також на його подальшу добудову, реконструкцію та капітальний ремонт у сумі 50 тис. гривень терміном до 15 років; для будівництва інженерних мереж (газопостачання, водопостачання, водовідведення, електрозабезпечення, опалення: зокрема встановлення твердопаливного котла, топки тощо) з підключенням їх до існуючих комунікацій і за їх межами (індивідуально) у сумі до 100 тис. гривень із терміном повернення до 8 років.

На «Власний дім» на 2021 – 2025 роки з державного, обласного та міського бюджетів загалом передбачили 55 млн грн, зокрема, 18 млн грн із бюджету Ужгорода, з яких 2,3 млн грн на цей рік.

Для організації запровадження в Центрі надання адміністративних послуг Ужгородської міської ради послуги з видачі посвідчення водія та реєстрації транспортних засобів депутати на сесії міськради підтримали проєкт про зміни до Програми інформатизації діяльності Ужгородської міської ради та її виконавчих органів на 2020-2022 роки.

Також затвердили Програму підтримки діяльності інститутів громадянського суспільства міста соціального спрямування на 2022 рік. Щоб підтримати ці структури і для надання громаді міста саме тих соціальних послуг, яких вона потребує, на наступний рік передбачили 600 тис. грн.

У 2021 – 2023 роках в Ужгороді діятиме і Програма посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа», на неї запланували  близько 6 млн грн, зокрема понад 1,2 млн грн на цей рік. Вона спрямована на

надання матеріальної допомоги ужгородцям, які опинилися в скрутному становищі, та інших виплат громадянам, які потребують соціальної підтримки.

Матеріальну допомогу надаватимуть:

  • малозабезпеченим, непрацездатним громадянам, багатодітним та неповним сім’ям, громадянам похилого віку, ветеранам війни та праці, людям з інвалідністю, особам, які постраждали від пожежі, стихійного лиха чи підтоплень, громадянам, які потребують лікування та/або соціальної підтримки;
  • важкохворим ужгородцям на лікування, протезування, придбання імплантатів, проведення оперативних втручань;
  • особам, які брали безпосередню участь в АТО/ООС у поточному році;
  • сім’ям загиблих (померлих) осіб, які брали безпосередню участь в АТО/ООС)/ветеранам АТО/ООС;
  • особам, яким виповнилося 100 років;
  • особам, які здійснили поховання безробітного мешканця м. Ужгород власним коштом (крім осіб, які мають право на отримання допомоги на поховання від органів Пенсійного фонду України, органів служби зайнятості);
  • законним представникам дітей до 18 років та дітям до 23 років – із числа осіб, що отримали статус сім’ї загиблого учасника АТО/ООС, які навчаються на денній формі навчання, зареєстровані в Ужгороді.

Проголосували депутати і за Програму фінансування видатків на компенсаційні виплати за пільговий проїзд автомобільним транспортом на міських автобусних маршрутах загального користування на 2022 – 2024 роки, на неї передбачили 26 млн грн. Розмір компенсаційних виплат за пільгові перевезення буде вираховуватися на підставі даних моніторингу.

Внесли депутати і зміни до Програми додаткових гарантій соціального захисту громадян на 2020 – 2022 роки – враховуючи ухвалену програму «Добра справа» на 2021 – 2023 роки», а також рішення виконавчого комітету Ужгородської міської ради № 86 від 24.02.2021 року «Про затвердження переліку та вартості ритуальних послуг». Внесення змін не потребуватиме збільшення фінансування, оскільки буде перерозподіл коштів за  Програмою додаткових гарантій.

Підтримали на сесії і зміни до міської Програми сімейної, ґендерної політики, запобігання та протидію домашньому насильству та торгівлі людьми на 2021 – 2022 роки”.

Як ідеться в супровідній записці до проєкту рішення, на сьогодні в Ужгородській міській дитячій клінічній лікарні перебувають діти, які опинилися в складних життєвих обставинах – покинуті або діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, що потребують подальшого влаштування в спеціалізовані заклади.

Ухваленими змінами до програми визначили відповідального виконавця з відшкодування видатків за перебування таких дітей – управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення.

Затвердження змін дозволить ефективно відшкодовувати кошти за перебування дітей, а також компетентно оцінювати надане медичне обслуговування.

Внесли на сесії й зміни до Програми фінансування видатків на житлово-комунальні послуги Почесним громадянам Ужгорода на 2021 рік.

Розрахунок потреби коштів був зроблений на підставі даних про фактичне використання житлово-комунальних послуг (електроенергія, водопостачання та водовідведення, газ, квартплата, вивіз твердих побутових відходів) за 2019–2020 роки, але з січня 2021 року зросли ціни на природний газ та його розподіл, на електричну енергію для побутових споживачів, на централізоване водопостачання та водовідведення.

Потреба в додаткових коштах до кінця поточного року становитиме 170 тис. грн, цю суму і передбачили змінами до Програми.

Понад двом десяткам ужгородців виділять грошову допомогу на лікування. Серед них – 50 тисяч гривень на лікування Єгора Сипавки – сина загиблого Героя АТО.

Іншим рішенням додатковий перелік підприємств, установ, організацій, які надають соціально важливі послуги населенню на території міста Ужгород, доповнили на сесії громадською організацією “Ужгородський центр медикопсихологічної та соціальної адаптації пенсіонерів та людей похилого віку “Здоров’я народу” (Ужгород, вул. Минайська, 27). Організація сприяє соціальному захисту населення, особливо соціально незахищених верств та ін., що підтверджується відповідним статутом.

На сесії внесли й зміни до Програми реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2021 – 2023 роки – для реалізації заходів Програми і враховуючи рішення постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, бюджету, фінансів, оподаткування, інвестиційної та регуляторної політики. Першочергові заходи Програми на 2021 рік доповнили завданням «Капітальний ремонт зовнішнього освітлення внутрішньоквартальної території на пл. Богдана Хмельницького, 19-21а» – 50 тис. грн.

Також на сесії надали згоду на прийняття у комунальну власність територіальної громади Ужгорода об’єкта державної власності – 12-квартирного житлового будинку за адресою: м. Ужгород, вул. Миколи Лисенка, буд. 43, балансоутримувачем якого є ДП “Великолазівський”.

Департамент міського господарства має забезпечити проведення державної реєстрації права власності на цей об’єкт Ужгородською міською радою та облікувати його на балансі.

Громадській організації “Ужгородське товариство захисту тварин “БАРБОС” передали у пожертву майно комунальної власності територіальної громади – будівлі притулку з тимчасового утримання безпритульних тварин за адресою: м. Ужгород, вул. Щедріна, 144 б. Міського голову уповноважили на укладення від імені територіальної громади договору пожертви майна.

Об’єкт передається громадській організації “Ужгородське товариство захисту тварин “БАРБОС” для подальшого використання для утримання безпритульних тварин. Пожертвувач має право контролювати чи відповідає використання меті, встановленої договором про пожертву.

У 2015 році будівлі притулку передали ГО “Ужгородське товариство захисту тварин “БАРБОС” в безоплатне користування. Зараз організація звернулася з клопотанням щодо їх пожертви “БАРБОСу”.

Крім того, депутати Ужгородської міськради проголосували за рішення перейменувати вулицю Івана Фірцака на вулицю Василя Свиди, а вулицю Леоніда Говорова на вулицю Івана Фірцака.  Ще одним рішенням доповнили перелік  вулиць Ужгорода  вулицями Генерала Лялька, Сільвая (у мікрорайоні Підлипники).

На сесії продовжили на 5 років (від 18.08.2021 року до 18.08.2026 року) договір оренди комунального майна без проведення аукціону Ужгородському міському територіальному центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Ідеться про  нежитлові приміщення комунальної власності площею 42,9 кв. м  на вул. Олександра Грибоєдова, 20В, які перебувають на балансі КНП “Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги” та в користуванні територіального центру для розміщення сектору обліку та нічного перебування бездомних осіб.