Програми медичної підтримки учасників бойових дій, розвитку української мови в усіх сферах життя Ужгородської міської територіальної громади – серед рішень виконкому

Опубліковано: Квітень 26, 2023

Програми медичної підтримки учасників бойових дій, розвитку української мови в усіх сферах життя Ужгородської міської територіальної громади – серед рішень виконкому

В Ужгороді діятиме Програма медичної підтримки учасників бойових дій при проходженні стаціонарного лікування у медичних закладах міста на 2023 – 2024 роки. За документ проголосували сьогодні на черговому засіданні виконкому міської ради, його ще внесуть на розгляд сесії міської ради.

Метою Програми є покращення забезпечення медичними послугами та харчуванням при стаціонарному лікуванні у медзакладах Ужгорода військовослужбовців, які отримали поранення, травми внаслідок участі у бойових діях у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Фінансове забезпечення програми – 50 мільйонів гривень на 2 роки.

Також на засіданні виконкому погодили Програму забезпечення цивільного захисту у закладах освіти міста на 2023-2025 роки.

Комплекс запланованих заходів спрямований на вирішення проблемних питань у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, що існують зараз  у закладах освіти. Програма передбачає підвищення ефективності реагування на надзвичайні ситуації та події, а також утримання захисних споруд цивільного захисту в належному стані, зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів тощо.

Фінансове забезпечення програми – 23 мільйони гривень на 3 роки, із них 9,5 мільйонів на 2023 рік.

Документ ще мають підтримати на сесії міської ради.

Проголосували і за Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Ужгородської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Документ ще внесуть на розгляд сесії міської ради.

Як зазначається у проєкті, з урахуванням потреб і викликів, які стоять зараз перед суспільством, актуальними є питання:

- зміцнення статусу української мови як державної;

- розробка та відкриття мережі курсів з вивчення української мови (зокрема онлайн-курсів);

- популяризація, підняття престижу української мови серед молоді;

- впровадження та підтримка інновацій щодо розвитку сучасних культурних сфер;

- створення умов для забезпечення реалізації громадянами права на отримання інформації українською мовою, зокрема через засоби масової інформації, рекламу, розширення українськомовного інформаційного простору;

 - збереження культурної спадщини як основи національної культури та розширення доступу до неї громадян.

Також під час засідання виконавчого комітету Ужгородської міськради вулицею Василя Комендаря доповнили «Перелік вулиць міста Ужгород, закріплених за закладами загальної середньої освіти для обслуговування (1-ий клас)» – закріпили її за УЗОШ І-ІІІ ст. № 6 ім. В.С. Гренджі-Донського.