Програми підтримки військових, медичної реабілітації захисників, перейменування вулиць – серед рішень сьогоднішньої сесії Ужгородської міської ради

Опубліковано: Січень 31, 2023

Програми підтримки військових, медичної реабілітації захисників, перейменування вулиць – серед рішень сьогоднішньої сесії Ужгородської міської ради

Програму підтримки військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань та парамілітарних організацій на 2023 рік підтримали сьогодні, 31 січня, на першій у цьому році сесії Ужгородської міської ради.

Метою Програми є, зокрема, надання посильної допомоги у матеріально-технічному забезпеченні військовим частинам Збройних Сил України, іншим військовим формуванням та парамілітарним організаціям. Фінансування Програми передбачене у розмірі 3 мільйони гривень.

Затвердили депутати і Програму надання шефської допомоги військовим частинам, розташованим на території міста, на 2023 – 2024 роки.

Фінансування передбачене у розмірі 52 мільйони 203,5 тисяч гривень, із яких 44,8 мільйони гривень – на 2023 рік.

Основні завдання:

забезпечення належної боєздатності військових частин А-1778, 3115 Національної гвардії України в мирний та воєнний час;

підвищення рівня культурно-виховної роботи у військових частинах;

участь у військово-патріотичному вихованні молоді.

Також на сесії підтримали Програму надання матеріально-технічної допомоги Ужгородському зональному відділу Військової служби правопорядку у Збройних Силах України на 2023 – 2024 роки. Вона спрямована на забезпечення громадського порядку і військової дисципліни серед військовослужбовців у місцях дислокації військових частин, військових містечках, на вулицях і в громадських місцях м. Ужгород; забезпечення безпеки дорожнього руху військових транспортних засобів; комплексне розв’язання проблем матеріально– технічного забезпечення відділу; розвиток та поліпшення існуючої інфраструктури відділу; підтримання мобілізаційної готовності відділу на належному рівні. На її реалізацію передбачено 2 мільйони гривень, по мільйону на рік.

Внесли депутати Ужгородської міської ради зміни до Програми організації та забезпечення підрозділів територіальної оборони на 2022 – 2024 роки» – збільшили фінансування на 10 мільйонів гривень. Також підтримали зміни до Програми надання матеріально-технічної допомоги Чопському прикордонному загону на 2021 – 2024 роки – збільшили фінансування на цей рік на 500 000 грн.

Ухвалили на сесії Ужгородської міської ради і Програму «Поліцейський офіцер громади» на 2023 рік. Відповідно до документа, впроваджується новий формат роботи дільничного офіцера поліції, який передбачає його постійну присутність на території громади, більш тісну співпрацю з населенням та керівництвом громади, підзвітність громаді та додаткові функції (більший акцент на попередженні правопорушень, оформлення адміністративних матеріалів за порушення ПДР, часткова передача функцій дозвільної системи).

Затвердили міські обранці й Програму підтримки державної установи «Закарпатська установа виконання покарань (№9)» на 2023 – 2024 роки. Основною метою Програми є забезпечення належними матеріально-побутовими умовами осіб, взятих під варту, та засуджених; проведення поточних ремонтних робіт в камерних приміщеннях, де утримуються жінки та неповнолітні, а також особи, засуджені до довічного позбавлення волі; забезпечення енергоефективності камерних приміщень; забезпечення безперебійного живлення установи за рахунок придбання дизельного генератора; приведення умов тримання ув’язнених та засуджених у відповідність до європейських пенітенціарних правил.

На реалізацію програми перебачено 1,2 мільйони гривень.

Окрім того, підтримали на сесії міськради Програму комплексного забезпечення містобудівною документацією міста Ужгород на 2023 – 2025 роки.

Метою програми є забезпечення міста містобудівною документацією сучасного рівня, спрямованого на визначення перспектив просторового розвитку території, створення умов для раціонального використання земель.

Передбачається завершення робіт із розроблення проєкту містобудівної документації «Внесення змін до генерального плану міста Ужгород» та додатково виконати розділ «План зонування території міста Ужгород». Також заплановано внесення змін до історико-архітектурного опорного плану міста та подальша робота над розробкою детальних планів окремих територій міста, внесення змін у містобудівну документацію, виконання топо-, фотогеодезичних робіт, проведення архітектурних конкурсів на визначення архітектурної концепції центральної частини міста, парків і скверів та робота над створенням та впровадженням містобудівного кадастру.

Також на сесії ухвалили Програму медичної реабілітації осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях щодо забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, діятиме в Ужгороді у 2023 – 2025 роках.  

На програму передбачено понад 16 млн грн і розрахована вона на реабілітаційно-відновне лікування осіб, які брали безпосередню участь у бойових діях щодо забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України, після отриманих поранень (травм), проведених оперативних та конструктивних методів лікування опорно-рухового апарату.

Крім того, депутати погодили на сесії Програму запобігання смертності та інвалідності внаслідок серцево-судинних захворювань на 2023 – 2025 роки погодили. Програма передбачає комплексний підхід до лікування серцево-судинних захворювань від профілактики до високотехнологічних методів діагностики:

виявлення хворих з високим ризиком серцево-судинних ускладнень;

ведення реєстру хворих, які потребують стентування коронарних артерій;

поліпшення діагностики у хворих із порушеннями коронарного кровообігу, мозкового кровообігу, кровообігу в периферичних артеріях, своєчасна діагностика серцево-судинних захворювань та застосування сучасних методів лікування хворих. Ресурсне забезпечення програми на 2023 – 2025 роки становить близько 61 млн грн.

При Ужгородському міському центрі соціальних служб департаменту соціальної політики Ужгородської міської ради діятиме відділення тимчасового проживання (перебування) внутрішньо переміщених осіб – таке рішення підтримали на сесії міської ради. Метою створення цього відділення є забезпечення вказаних осіб притулком для тимчасового проживання, що включає надання їм ліжко-місця з комунально-побутовими послугами, організацію отримання медичних послуг та медичного обстеження, надання інформації з питань соціального захисту населення, розвиток, формування та підтримку соціальних навичок, допомогу в аналізі життєвої ситуації, визначенні основних проблем та шляхів їх вирішення.

Також депутати Ужгородської міської ради підтримали Програму підготовки до формування земельних ділянок та визначення їх як об’єктів цивільних прав на 2023 – 2025 роки. Метою є забезпечення належного виконання покладених на виконавчі органи функцій щодо підготовлення до продажу вільних від забудови земельних ділянок, розвитку та забезпечення соціальних потреб населення шляхом створення ефективного та прозорого механізму використання бюджетних коштів.

Наразі є необхідність у виготовленні правовстановлюючих документів на землю та посвідчення права комунальної власності на неї, як до прикладу на землі загального користування відведені під місця поховання і для будівництва та обслуговування будівель закладів комунального обслуговування, в т.ч. для збору твердих побутових відходів.

Крім того на сесії депутати підтримали рішення щодо надання шістьом ужгородцям матеріальної допомоги на лікування – від 10 000 до 25 000 грн.

5 мільйонів гривень виділять із бюджету Ужгорода у 2023 році на компенсації підприємцям частини вартості придбаних альтернативних джерел енергозабезпечення. Відповідні зміни до Програми підтримки підприємництва та релокації бізнесу в м. Ужгород на 2023 – 2025 роки щодо фінансово-кредитної підтримки внесли на сесії міськради.

Депутати Ужгородської міської ради на сесійному засіданні затвердили містобудівну документацію:

внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицею Собранецькою, територією ТСО України та територією лісів;

детальний план території, обмеженої вулицями Возз'єднання, Миколи Бобяка та Боздоським парком та річкою Уж;

детальний план території, обмеженої вулицями Загорською, Закарпатською, Собранецькою та площею Віталія Постолакі;

внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицями Міклоша Берчені, Підгірною, Тихою, Далекою та Криничною;

внесення змін до детального плану території, обмеженої вулицями Капушанською (Перемоги), Федора Достоєвського, Марії Заньковецької, Тиводара Легоцького.

За перейменування 11 вулиць в Ужгороді проголосували депутати на сесії міської ради:

Петра Багратіона – на Георгія Нарбута,

Олекси Борканюка – на Василя Німчука,

Олександра Бородіна – на Павла Чубинського,

Миколи Вавилова – на Миколи Аркаса,

Василя Верещагіна – на Волонтерів,

Юрія Гагаріна – на Карпатської України,

Михайла Глінки – на Любомира Белея,

Декабристів – на Михайла Вербицького,

Миколи Огарьова – на Промислову,

Осетинську – на Пластову,

Костянтина Ціолковського – на Юрія Кондратюка.

Не підтримали перейменування 4 вулиць: Олега Кошового (на Професора Чучки), Степана Разіна (на Павла Бедзіра), Петра Чайковського (на Вілмоша Папа), Валерія Чкалова (на Євгена Чикаленка).

Про роботу депутатського корпусу Ужгородської міської ради у 2022 році звітував сьогодні на сесії секретар ради Арсен Мелкумян. Він відзначив, що рік, що минув, став випробуванням для кожного, однак незважаючи на виклики, які постали через збройну агресію росії проти України, депутатам міськради вдалося здійснювати свої повноваження в максимально повному обсязі, як і передбачає законодавство.
«У 2022 році відбулося 16 сесій Ужгородської міської ради, зокрема 22 пленарні засідання, на яких розглянуто 514 проєктів та прийнято 478 рішень. Продовжили роботу і 4 постійні депутатські комісії, які за минулий рік провели 105 засідань, також відбулося 12 спільних засідань постійних комісій. Засідання всіх постійних комісій проводилися відкрито і гласно.
Графіки засідань постійних комісії з обговорення проєктів рішень вчасно оприлюднювалися на офіційному сайті міської ради. Окрім цього, на сайті забезпечено оприлюднення проєктів рішень, прийнятих рішень, протоколів та стенограм сесій міської ради і результати поіменного голосування депутатів,
Максимальна увага депутатського корпусу в 2022 році була зосереджена на допомозі захисникам, підтримано 9 відповідних цільових програм.
Вдалося також профінансувати закупку генераторів для комунальних закладів міста, спільно з депутатами сприяли придбанню спеціальної техніки для КП КШЕП.
Підтримав депутатський корпус і фінансування ремонтних робіт частини приміщень будівлі поліклініки на вул. Сергія Мартина для розміщення там вимушених переселенців. Додатково організовано поселення ВПО, які тимчасово проживають в закладах освіти Ужгорода, до санаторію «Поляна» на Свалявщині, де безкоштовно їх забезпечили комфортними умовами проживання та харчування.
Оскільки Ужгород, як тилове місто, став опорним пунктом для прийому гуманітарних вантажів та прихистком для багатьох українців, спільно з депутатами створили «Uzhhorod Humanitarian Center», який налагодив логістичний супровід вантажів, передачу допомоги ВПО або до регіонів, де тривали бойові дії.
Попри всі труднощі воєнного стану, спільно з депутатами намагалися вирішувати питання розвитку Ужгорода. Так, наприклад, за ініціативи депутатів, створений новий громадській простір – сучасний багатофункціональний майданчик для кросфіту. Виділені кошти для придбання сучасного цифрового мамографа, ангіографа для медичних закладів міста.
З ініціативи депутатів висаджено п’ять десятків лип на Студентській набережній як продовження Липової алеї; з метою увічнення пам’яті та подвигу ужгородців, які віддали своє життя за нашу країну, на Алеї життя в Боздоському парку висаджені клени і платани», – поінформував, зокрема, секретар ради.
Арсен Мелкумян наприкінці звітування подякував усім депутатам, працівникам комунальних установ та організацій, усім, хто доклав зусилля для забезпечення злагодженої роботи міської ради.