Проєкт бюджету Ужгорода на 2023 рік, програми підтримки сімей загиблих/померлих захисників і соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб – серед рішень сьогоднішнього виконкому  

Опубліковано: Грудень 07, 2022

Проєкт бюджету Ужгорода на 2023 рік, програми підтримки сімей загиблих/померлих захисників і соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб – серед рішень сьогоднішнього виконкому   

Проєкт бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2023 рік  схвалили сьогодні, 7 грудня, на черговому засіданні виконкому. Документ  ще внесуть на розгляд сесії міської ради.

Бюджет Ужгорода на наступний рік прогнозується практично на рівні 2022 року, ріст очікується лише у розмірі 2%.

Обсяг дохідної частини бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2023 рік в сумі 1 млрд 719 млн 254 тис. грн.

Передбачено видатки, зокрема:

- на освіту – 809,4 млн грн,

- на медицину – 83,7 млн грн,

- на соціальний захист населення – 90,2 млн грн,

- на галузь культури та мистецтва – 13,3 млн грн,

- на фізичну культуру і спорт – 40,1 млн грн,

- на житлово-комунальне господарство  96,1 млн грн.

У проєкті зазначається, що головною проблемою розвитку всіх сфер життєдіяльності громади в 2022 році є військова агресія російської федерації проти суверенної і незалежної України. В умовах дії воєнного стану більшість підприємств різко скоротили виробництво, однак адаптувалися до нових вимог, спричинених війною. Разом із тим, в Ужгород релокувалися понад 145 підприємств, із них 99 вже офіційно перереєструвались і працюють у місті. Решта знаходяться на різних стадіях релокації – від транспортування до пошуку вільних майданчиків.

Із усіма показниками проєкту бюджету Ужгородської територіальної громади можна ознайомитися на офіційному сайті міської ради.

Погодили і Програму підтримки сімей загиблих/померлих захисників України на 2023 – 2025 роки, документ ще внесуть на розгляд сесії міської ради.

Програмою, зокрема, передбачено:

- надання 100 000 грн одноразової матеріальної допомоги представникам сім’ї загиблого/померлого захисника України ;

- надання щомісячної допомоги у розмірі 1000 грн на покриття витрат на житлово-комунальні послуги членам сім’ї загиблого/померлого захисника України, які мають відповідний статус;

- надання 2500 грн щомісячної допомоги як доповнення до пенсії законним представникам дітей до 18 років /дітей, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти у закладах професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти – до закінчення цих закладів освіти, але не довше, ніж до досягнення ними 23 років, які мають відповідний статус;

- надання 3000 грн одноразової матеріальної допомоги до Дня захисників і захисниць України членам сім’ї загиблого/померлого захисника України, які мають відповідний статус;

- відшкодування витрат на поховання загиблого/померлого захисника України.

На виконання трирічної Програми передбачено 26 млн 25 тис. грн, із них на 2023 рік – 8 млн 675 тис. грн.

Також сьогодні на засіданні виконкому погодили Програму соціального захисту та підтримки внутрішньо переміщених осіб на 2023 рік, її ще внесуть на розгляд сесії міської ради. На реалізацію Програми передбачено 5 млн грн.

Як зазначається у документі, станом на 25 листопада 2022 року в Ужгороді на облік взято близько 28 тисяч внутрішньо переміщених осіб з тимчасово окупованих територій, а також із областей України, де ведуться бойові дії із 24 лютого. Однак реальна кількість осіб, які перемістилися і фактично проживають на території міста значно більша. 

Основними завданнями Програми є:

- закупівля продуктових наборів;

- оплата послуг із харчування;

- придбання засобів гігієни;

- закупівля побутових послуг (послуги миття, прання та ін.);

- компенсація за організацію ритуальних послуг для поховання вимушено переміщених осіб.

Програму підготовки до формування земельних ділянок та визначення їх як об’єктів цивільних прав на 2023–2025 роки із подальшим внесенням на розгляд сесії міської ради погодили сьогодні члени виконкому Ужгородської міської ради.

Основним завданням Програми є своєчасність замовлення та виготовлення звітів про експертну грошову оцінку земельних ділянок, землевпорядної документації, оплати послуг виконавця земельних торгів, розвиток інфраструктури міста.

Реалізація Програми здійснюватиметься упродовж 2023, 2024 та 2025 років із урахуванням кількості відібраних земельних ділянок, права на які можуть бути виставлені на земельні торги, а також – від потреб територіальної громади в розбудові та вдосконаленні інфраструктури міста.