Рада голів ОСББ та депутатська комісія обговорили капремонти житлового фонду в Ужгороді

Опубліковано: Жовтень 07, 2021

Рада голів ОСББ та депутатська комісія обговорили капремонти житлового фонду в Ужгороді
Члени Ради голів ОСББ, ЖБК та БК провели спільне засідання з представниками депутатської комісії з питань житлово-комунального господарства, благоустрою, екології та комунальної власності.
Протягом 2015-2020 років із бюджету міста виділили значні кошти на капітальний ремонт житлового фонду – понад 74 мільйони гривень. У 170 будинках ОСББ ремонтні роботи вже виконали і окремі будинки отримували допомогу на декілька видів робіт, хоча чимало співвласників будинків ще досі її чекають. Зараз в Ужгороді потребують ремонту 166 покрівель, у 59 будинках необхідно відремонтувати водопровідно-каналізаційні мережі, у 46 – електрощитові, у 116 – ліфти.
Нове Положення має забезпечити рівні права усіх співвласників багатоквартирних будинків на отримання допомоги.
Депутати вислухали позиції представників об’єднань про встановлення порядку черговості з урахуванням, скільки років тому зведено житло, який розмір внесків співвласників, яку допомогу на капремонти в останні роки отримали, який у будинку дах – плоский чи шатровий.
Особливо бурхливо обговорювали ремонти ліфтів і вирішили окремо розглянути це на депутатській комісії, залучивши представників ліфтових господарств, експертів та внести пропозиції після додаткового вивчення нормативних актів.
Розглядали і питання першочергового включення будинків до плану капремонту, критерії для включення у другу чергу і які багатоповерхівки вже не зможуть отримати таку допомогу. Частка співфінансування робіт співвласниками у різних випадках конкретизована – 20% або 40% очікуваної проєктно-кошторисної вартості робіт.
У Програмі виділені види робіт, які будуть включати у Програму капітального ремонту житлового фонду: капітальний ремонт покрівель, ліфтів, електрощитових, заміна каналізаційних випусків.
Проєкт Положення із запропонованими доповненнями ще раз розглянуть на засіданні профільної депутатської комісії та на сесії Ужгородської міської ради.