Проєкт сміттєпереробного заводу, який незабаром можуть збудувати на Закарпатті, презентували в Ужгороді

Опубліковано: Вересень 15, 2021

Проєкт сміттєпереробного заводу, який незабаром можуть збудувати на Закарпатті, презентували в Ужгороді
Участь у заході, що відбувся сьогодні в облраді, взяли, зокрема, народні депутати України Михайло Лаба та Микола Тищенко, голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, представники Середнянської ОТГ.
Представники німецької компанії «Braun Industrial Technology GmbH» розповіли про функціонування заводу з переробки сміття на прикладі німецького міста Бад-Кастріц. Навели також переваги комплексу: завод забирає близько 90% усіх відходів на території громади, викидає лише очищені гази; біомаса, яка утворюється при переробці сміття на заводі стерилізується від бактерій і виробляє теплову енергію. Крім теплової, завод акумулює й електроенергію, яка йде на його обслуговування, а також може транспортуватися у мережу тощо.
На Закарпатті для будівництва сміттєпереробного заводу розглядають зараз 4 локації – як Ірлява, Поляна, Хуст і Тячів. Його вартість може складати від 6 до 9 млн євро, із них 70% покриває інвестор, а 30% – громада. Щоб розпочати будівництво, громада (область+місто+ОТГ) має зробити перший внесок у розмірі 5%.