“Пряма лінія”. Віталій Ерфан: “Наші “чорнобильці” дуже поінформовані й ознайомлені з нормативною базою”

Опубліковано: Квітень 24, 2007

Учасником чергової редакційної “прямої лінії” був Віталій Ерфан, начальник відділу з питань захисту населення від наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Згаданий відділ є структурним підрозділом управління праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради, на його обліку нині перебуває 1000 “чорнобильців”, зокрема: 461 ліквідатор, 219 переселених із Чорнобильської зони, 296 дітей і 26 вдів.

Щодня тут ведуть прийом з усіх соціальних “чорнобильських” питань. Причому найбільше звернень з приводу санаторно-курортного лікування, зубопроте-зування, житла, кредитів. Бо з компенса-ція-ми та пільгами по тих програмах, якими займа-ється відділ (а це компенсації сім’ям із діть-ми; на харчування; додаткові відпустки і сти-пендії; оплата банківських кредитів та допомога на оздоровлення), за словами Ві-талія Йосиповича, проблем немає: як тільки над-ходять гроші із Держбюджету, одразу їх через банки розподіляють на рахунки чорно-бильців. Зокрема на оплату цих статей у
І кварталі нинішнього року пішло 332 496 грн.

Це ж засвідчила й “пряма лінія”, дзвінки на яку були дуже подібними між собою. Тому наводимо найбільш типові.

Я інвалід ІІ групи 1-ї категорії. Проживаю разом із онуком. Тісно. Як одержати земельну ділянку під забудову?

Віталій Ерфан: — Ви стоїте на обліку в міській раді на отримання ділянки?

— Ще ні.

В. Е.: — Спочатку вам треба звернутися в наш відділ, у 119 кабінет, із заявою.

А ми, у свою чергу, передамо її в земельний відділ. Там ви отримаєте перелік тих документів, які необхідно зібрати, після чого вас поставлять на чергу.

Ми придбали житло за власні кошти. Чи можемо отримати за пільгою ділянку під будів-ництво?

В. Е.: — Не готовий одразу відповісти. Зверніться до нас із заявою. Якихось перепон бути не мало б. Але це залежить від багатьох факторів, і треба розглянути їх детально.

У законі про соціальний за-хист “чорнобильців” є стаття щодо можливості отримати кредит. Як це зробити?

В. Е.: — Свого часу “чорно-биль-цям” надавалися кредити, проценти за користування якими сплачувала держава. Тепер дію цієї статті, як і надання митних пільг (колись можна було, наприклад, на пільгових умовах ввезти автомобіль із-за кордону), призупинено, а на який термін — поки не відомо.

(Пан Віталій повідомив, що заборгованість із оплати банківських кредитів у сумі 24 тисячі гривень на 1 квітня ц.р. вдалося закрити — авт.).

Я інвалід загального захво-рювання. Стою на загальній черзі на отримання автомобіля 10 років. Чи дочекаюся його?

В. Е.: — Гадаю, дочекаєтеся. З приводу черговості зверніться у 113 кабінет (відділ у справах інвалідів та ветеранів).

Як установити квартирний телефон?

В. Е.: — Це не проблема. Про-тягом 30 днів з моменту вашого звернення це питання вирішується, тобто ви маєте право на позачергове вста-новлення телефону з оплатою 50% вартості (для І та ІІ категорій).

Чи матиму можливість протезуватися цього року?

В. Е.: — Безперечно. На цей рік на зубопротезування з Держ-бюджету нам виділили 12 тисяч гривень. На сьогодні з них витрачено трохи більше 1,5 тисячі. Тож, як бачите, гроші є.

— Що для цього потрібно?

В. Е.: — Вашу заяву. Вас за нашим направленням оглянуть в обласній стоматполіклініці і визначать обсяг робіт.

Стою на черзі на отримання санаторно-курортної путівки. Коли зможу нею скористатися? Як просувається черга?

В. Е.: — У першому кварталі загалом заявників є 57. Усе вирішуватиметься після 26 квітня, коли знатимемо, скільки путівок дістане Ужгород.

(До речі, планується, що їх Міністерство праці та соціальної політики закуповуватиме централізовано. Досі цим займалися обласні підрозділи Міністерства. 2006 року з 218 черговиків на санаторно-курортному лікуванні побувало 64 “чорнобильців” — авт.).

Що з коштами на харчування та оплату пільгових рецептів?

В. Е.: — Розмір компенсаціі на харчування залежить від того, до якої категорії віднесено пільговика. Представникам І категорії щомісяця виплачують 229,4 грн., ІІ — 114,7. Безоплатне придбання ліків можливе за рецептами лікарів, котрі ведуть “чорнобильців”.

• • •

Ми поцікавилися у Віталія Йосиповича, якими пільгами ще користуються постраждалі від наслідків катастрофи і звідки вони про це дізнаються. “Наші “чорнобильці” добре проінформовані й ознайомлені з нормативною базою. Вони уважно стежать за всіма повідомленнями в пресі, по телеба-ченню. Коли є щось нове, відразу телефо-нують нам та радяться”, — відповів началь-ник відділу. Отже, вони мають право: на додаткову відпустку тривалістю 16 кален-дарних днів, пільговий проїзд (безкоштовний) у громадському транспорті та раз на рік у межах України. Студентам, котрі мають статус постраждалого внаслідок аварії на ЧАЕС, виплачується підвищена стипендія до 18-літнього віку (таких на обліку в управлінні 39 чол.). Діти-інваліди чи ті, в кого хтось із батьків є інвалідом І категорії внаслідок Чорно-бильської катастрофи, можуть вступати до ВНЗ поза конкурсом. Лікві-даторам надається допомога на оздо-ровлення в сумі від 120 до 75 грн., залежно від категорії. Діти “чорнобильців” мають цей статус лише до 18 років. Торік 18 із них оздоровилися за кошти місцевого бюджету в пришкільних таборах, а 63-є — в санаторіях.

Окремо наша розмова торкнулася здоров’я “чорнобильців”. Ним, за словами В. Ерфана, опікуються лікар міської поліклініки та педіатр. Аби не виникало серйозних проблем, вони намагаються залучити до щорічного медогляду якнайбільше людей. Торік його пройшли 527 чоловік. Найчастіше їхні підопічні хворіють на онкозахворювання, недокрів’я, мають проблеми з зубами.

Повідомив пан Віталій і про найближчі плани. На порядку денному — підготовка до 21-ї річниці Чорнобильської трагедії. До 26 квітня планують зібрати за “круглим столом” представників міської влади на чолі з мером та новим складом правління громадської організації “Союз Чорнобиль України” для обміну думками. У сам день 21-ї річниці трагедії відбудеться покладання квітів до пам’ятника героям Чорнобиля. А 60 чоловік з міського бюджету отримають матеріальну допомогу.