У міській раді публічно представили інформацію про виконання бюджету Ужгорода у 2018 році

Опубліковано: Березень 13, 2019

У міській раді публічно представили інформацію про виконання бюджету Ужгорода у 2018 році

Публічне представлення інформації про виконання бюджету Ужгорода у 2018 році провели напередодні у великій залі Ужгородської міської ради.
Відкриваючи зібрання, міський голова Богдан Андріїв наголосив, що завдання всіх розпорядників коштів, виконавців – використовувати їх ефективно і раціонально.

Заступник директора департаменту фінансів та бюджетної політики, начальник відділу планування та аналізу доходів бюджету Оксана Кенс навела основні показники доходів та видатків бюджету міста за підсумками 2018-го, зазначила, що зростання у порівнянні з попереднім роком відбулося за рахунок зростання податку на доходи фізичних осіб у зв'язку зі зростанням мінімальної зарплати, збільшенням розміру ставок місцевих податків, обсягу наданих адміністративних послуг.
Основним джерелом наповнення міського бюджету Ужгорода торік залишався податок на доходи фізичних осіб, надходження якого зросли на 25,5%.

Директор департаменту фінансів та бюджетної політики Леся Гах відзначила, що останніми роками відчувається значне поліпшення фінансування в усіх галузях. Додала також, що, скажімо, субвенція з державного бюджету на медичну галузь почала і продовжуватиме скорочуватися, бо кошти будуть іти безпосередньо на заклади, зараз, зокрема, вже надходять на первинну ланку меддопомоги – сімейних лікарів.

Свої короткі звіти представили також розпорядники коштів. Так, у звіті управління освіти міста ішлося, що на цю галузь іде левова частка коштів, загалом в Ужгороді працюють 55 освітянських закладів. Відзначалося, що зростає кількість дітей, тому більшає груп у дитсадках та класів у школах і їх наповнюваність.

Зростання фінансування освітньої галузі в 2018 році відбулося насамперед через зростання рівня зарплат, понад 10,5 мільйонів гривень скерували на закупівлю інвентарю та розхідних матеріалів, більше 20 мільйонів із міського бюджету пішло на харчування дітей. За кошти міського бюджету Ужгорода працюють і 3 професійно-технічні освітні заклади (у 2018 році – 39 мільйонів), хоча з тих, хто в них навчається, жителі міста – лише близько третини.

На медицину Ужгорода торік використали 235 мільйонів гривень – це і субвенція з державного бюджету, і кошти з міського бюджету, і ті, що заробили власне заклади за платні послуги. До речі, частка міського бюджету в фінансуванні галузі в останні роки стабільно зростає. На понад 13,7 мільйонів гривень профінансовано 9 медичних програм із міського бюджету.

Начальник управління Василь Решетар навів дані про середні зарплати лікарів та середнього медичного персоналу у міських закладах. Наголосив, що в цьому році значно зростає зарплата у лікарів первинки, а в 2018 році значно зросло фінансування видатків з міського бюджету на придбання ліків у міські стаціонарні медзаклади. Покращилося і харчування: скажімо, в дитячій лікарні, використовували понад 23 грн. на добу на хворого, в пологовому – 37. Понад 3 мільйони гривень було використано в Ужгороді за урядовою програмою «Доступні ліки».

За інформацією директора департаменту праці та соціального захисту громадян Андрія Біксея, понад 2 тисячам ужгородцям упродовж минулого року було надано матеріальну допомогу, повністю профінансовано програми сприяння громадським організаціям, допомоги почесним громадянам Ужгорода, медико-соціальному реабілітаційному центру «Дорога життя» та багато інших. Понад 90% виплат, які здійснюються управлінням – із державного бюджету. Андрій Біксей відзначив також, що спостерігається тенденція до зменшення соціальних виплат і субсидій. З одного боку – через зростання рівня доходів людей, а з іншого – через жорсткий контроль за підставами для надання допомоги.

Начальник управління культури, молоді та спорту Ольга Василиндра прозвітувала про виконання 5 програм за кошти міського бюджету, відзначила, що торік фінансування галузі культури зросло на 18% до 2017-го, багато зроблено і придбано безпосередньо для закладів, ці видатки зросли на 95%.

Управління містобудування та архітектури поінформувало про виконання програми забезпечення містобудівною документацією. Зокрема, рішеннями сесії охоплено близько 150 територій міста, які потребують розроблення детальних планів. У 2018 році розроблено 60 детальних планів, 57 уже затверджено, ця робота продовжується і в 2019-му.

Управління економічного розвитку та стратегічного планування прозвітувало про 3 основні напрямки роботи: Стратегію розвитку міста «Ужгород 2030», програму розвитку туризму та інвестиційної привабливості та план енерозбереження та енергоефективності міста.

Про капітальні ремонти, реконструкції і виконання загалом 18 бюджетних програм звітувала заступник директора департаменту міського господарства Олена Яцків. Зокрема, на утримання міських доріг торік використали близько 20 мільйонів гривень, на капремонт – 30,8 мільйонів, зроблено 6 зупинок громадського транспорту. Близько 6 мільйонів гривень використали на ремонти житлового фонду. Середній відсоток виконання всіх програм – 98%.

44,2 мільйони гривень на ремонти, реконструкцію закладів міста використали через управління капітального будівництва, із них понад 26 мільйонів – із міського бюджету. Так, на ремонти, оновлення лише закладів освіти Ужгорода спрямували 12,7 мільйонів гривень. Начальник управління Адам Юрко нагадав, що виконувалася і реконструкція легкоатлетичного ядра стадіону «Авангард», Ужгород бере участь у державній програмі будівництва спортивних майданчиків із твердим покриттям, у 2018-му їх звели у двох школах міста.

6 програм виконували також різні структурні підрозділи виконкому міської ради. Серед них – програма інформатизації, завдяки якій почала працювати система електронного документообігу; програма із відеоспостереження у рамках безпеки міста, для якої вже підключено 70 камер; програма інвентаризації земель, допомоги військовим тощо.

Детальніше інформацію про виконання бюджету у 2018 році можна буде переглянути на офіційному сайті Ужгородської міської ради безпосередньо на сторінках кожного структурного підрозділу, який є розпорядником коштів.