Рішення про забезпечення конституційних прав жителів Ужгородської міської територіальної громади підтримали 22 депутати Ужгородської міської ради

Опубліковано: Листопад 02, 2020

Рішення про забезпечення конституційних прав жителів Ужгородської міської територіальної громади підтримали 22 депутати Ужгородської міської ради
Сьогодні на позачерговому засіданні, скликаному з ініціативи міського голови Богдана Андріїва, розглядали лише один проєкт рішення – у зв’язку із віднесенням міста до «червоної» зони та запровадженням відсьогодні, 2 листопада, за рішенням державної комісії ТЕБ та НС, нових карантинних обмежень.
За підсумками зустрічей із підприємцями у п’ятницю-суботу, 30-31 жовтня, міський голова Богдан Андріїв скерував звернення до міністра охорони здоров’я Максима Степанова та голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова з обґрунтуванням, чому дуже важливо провести позачергове засідання державної комісії ТЕБ та НС і дозволити в Ужгороді працювати громадському транспорту, закладам харчування, торгівлі, дитячим садкам і початковим класам шкіл. Звичайно, наголошувалося, з неухильним дотриманням всіх вимог щодо масок, дистанції, дезінфекції тощо.
Богдан Євстафійович наголосив, що наразі, поки немає відомостей про прийняті зміни на державному рівні, в Ужгороді виконується рішення державної комісії ТЕБ та НС: транспорт не їздить, тільки на умовах спецперевезень сьогодні забезпечили довіз на роботу працівників критичної інфраструктури, не працюють школи, дитсадки тощо.
На сесії зазначалося, що в Ужгороді хворих на коронавірус приймають 4 заклади: 3 із них – обласного підпорядкування – обласна інфекційна лікарня, центр легеневих хвороб, обласна лікарня імені Андрія Новака, а також одна міського підпорядкування – центральна міська клінічна лікарня.
За нормативами МОЗ у кожній лікарні, визначеній як опорна щодо коронавірусу, для таких хворих мають облаштувати 50% від загальної кількості ліжко-місць. В обласній інфекційній практично всі місця відвели таким пацієнтам, у центрі легеневих хвороб – лише 50 ліжок із 255 загальної кількості, в обласній лікарні 85 із 582. У міській лікарні – 130 із загалом 359, 50 ліжок ще є в резерві для перепрофілювання. Але, йшлося в дискусіях на сесії, украй важливо, щоб перепрофільовували і ліжка в обласних закладах. Адже, за інформацією начальника управління охорони здоров’я Ужгородської міської ради Василя Решетаря, планова медична допомога за рішенням державних органів зупинена, скажімо, обласна лікарня не працює як ургентна, тоді як міська, яка є ще й ургентною, мусить приймати всіх, хто потребує невідкладної допомоги, до прикладу, після ДТП, травм тощо.
Щодо спекуляцій, які поширюються, мовляв, для ужгородців у лікарнях немає місць і їх треба везти у райцентри області, наголошувалося: на сьогодні стаціонарної допомоги потребують 74 ужгородці, у міській лікарні вже діють 130 ліжок.
Василь Решетар також поінформував, що за кошти міського бюджету Ужгорода закупили 2 апарати для ІФА-діагностики – для міської поліклініки та центральної міської лікарні. Забезпечили тестування усіх категорій ризику – медиків, поліцейських, педагогів тощо. Рівень охоплення ПЛР-тестуванням ужгородців – у 36 разів вищий, ніж базовий по Україні, удвічі вищий, ніж у середньому по області. Так, минулого тижня в Ужгороді проводили у середньому 400 тестувань на день. Завдяки тестуванню контактних осіб виявляють інфікованих, які не мають симптомів, але можуть поширювати інфекцію.