Розширене засідання Ради голів правлінь ОСББ, ЖБК, БК провели днями в Ужгородській міськраді

Опубліковано: Вересень 02, 2024

Розширене засідання Ради голів правлінь ОСББ, ЖБК, БК провели днями в Ужгородській міськраді

Міський голова Богдан Андріїв наголосив, зокрема, що міська рада намагається сприяти вирішенню проблемних питань, із якими стикаються ужгородці, в тому числі і при нарахуванні за пільговими тарифами за спожиті комунальні послуги.

Начальниця відділу експлуатації житлового фонду та інженерних мереж управління житлово-комунального господарства департаменту міської інфраструктури  Марина Куберка зазначила, що для більш широкого інформування мешканців міста на засідання Ради запросили представників енергопостачальних організацій для обговорення питання щодо Алгоритму дій для побутових споживачів для підтвердження обладнання квартир у негазифікованих будинках  та інших ж/б   електроопалювальними приладами  в установленому порядку та можливості застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію.

Комерційний  директор  ПрАТ «Закарпаттяобленерго»   Іван Плиска нагадав, що Постановою КМУ із 1 червня цього року запроваджено фіксований тариф на електричну енергію – 4,32 за кВт/год., який діятиме до 30 квітня 2025-го.  Разом із цим,  індивідуальні та колективні побутові споживачі, які проживають в житлових будинках, квартирах, обладнаних електроопалювальними установками, можуть платити за спожиту електроенергію за пільговим тарифом у період з  1 жовтня 2024 до 30 квітня 2025 (включно), а саме: до 2000 кВт∙год спожитої електричної енергії на місяць (включно, за весь обсяг споживання) фіксована ціна складатиме 2,64 грн/кВт∙год.

Директорка  ТОВ «Закарпаттяенергозбут» Наталія Німець ознайомила присутніх із алгоритмом дій для побутових споживачів, операторів системи розподілу та постачальників універсальних послуг для підтвердження обладнання житлового будинку електроопалювальною установкою в установленому порядку та можливості застосування фіксованої (зниженої) ціни на електричну енергію з 1 жовтня до 30 квітня (включно). Для тих споживачів, в яких опалення вже введено в експлуатацію, буде застосовуватися пільговий тариф.

Щоб скористатися пільговим тарифом на електроенергію в опалювальний період, побутовий споживач повинен розробити проєкт, у якому буде визначено перелік електричного обладнання для обігріву згідно з держстандартами.  Усі ці дані, алгоритм встановлення є на офіційних сайтах постачальників та оператора системи розподілу.

Враховуючи те, що в  Ужгороді є багато житлових будинків, гуртожитків негазифікованих, а також те, що в місті з 2011 року припинено централізоване теплопостачання, відкритим залишається питання щодо оплати за пільговими тарифами мешканцями негазифікованих будинків. Саме тому ТОВ «Закарпаттяенергозбут» направили листа в НКРЕКП для надання роз’яснення з цього питання, із відповіддю ознайомлять мешканців міста, інформує департамент міської інфраструктури.