Розвиток велоінфраструктури, погодження закупівлі автобусів, зміни до міських програм і захист водозабору – депутати ужгородської міськради провели чергову сесію 

Опубліковано: Червень 04, 2020

Розвиток велоінфраструктури, погодження закупівлі автобусів, зміни до міських програм і захист водозабору – депутати ужгородської міськради провели чергову сесію 

Сьогодні, 4 червня, відбулося чергове сесійне засідання депутатів Ужгородської міської ради.

 

Першим питанням міські обранці розглянули і взяли до відома звіт департаменту міського господарства про виконання в 2019 році 17 цільових програм.

Зокрема:

– Програми капітального ремонту житлового фонду м. Ужгород на 2018– 2022 роки;

– Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2018-2022 роки ("Теплий дім");

– Програми виготовлення технічної документації у м. Ужгород на 2018– 2022 роки;

– Програми встановлення автономного електричного опалення у м. Ужгород на 2019 рік;

– Програми відшкодування відсотків за кредитами, залученими населенням на впровадження енергозберігаючих заходів у м. Ужгород на 2018-2022 роки;

– Програми благоустрою міста Ужгород на 2018-2022 роки;

– Програми реконструкції та капітального ремонту системи зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2017-2020 роки;

– Програма будівництва, реконструкції та капітального ремонту дитячих та спортивних майданчиків у м. Ужгороді на 2017-2021 роки;

– Комплексної Програми відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2017-2020 роки;

– Програми охорони навколишнього природного середовища на 2018-2022 роки;

– Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгород на 2018-2022 роки;

– Програми утримання та фінансової підтримки спортивних споруд КП "Стадіон "Авангард" на 2018-2020 роки;

– Програми розвитку земельних відносин у м. Ужгород на 2017-2019 роки;

– Програми підготовки до продажу земельних ділянок на 2018-2020 роки;

– Програми приватизації об'єктів комунальної власності на 2019-2020 роки;

– Програми сприяння виконання рішень судів та інших виконавчих документів на 2018-2022 роки;

– Програми розвитку житлового фонду соціального призначення та житлових об'єктів, які використовуються для забезпечення діяльності дитячих будинків сімейного типу у місті Ужгород на 2019-2022 роки.

Іншими рішеннями затвердили звіти – про виконання Програми економічного і соціального розвитку міста за 2019 рік та про виконання бюджету Ужгорода за 2019 рік.

Ухвалили депутати і Програму підтримки підприємництва м. Ужгород на 2020–2022 роки. Вона спрямована насамперед на зміцнення позицій малого та середнього бізнесу, передбачає, серед іншого, часткове відшкодування відсоткових ставок за кредитами. На цей рік заплановано на Програму 790 тисяч гривень, на наступний та 2022 рік – 835 тисяч та 880 тисяч гривень.

До відома: за підсумками минулого, 2019 року, в Ужгороді зареєструвалися 1507 фізичних осібпідприємців та 333 юридичні особи. Надходження до міського бюджету з податку доходів фізичних осіб за 2019 рік – понад 780,5 млн. грн., у порівнянні з 2018 роком вони зросли на 125 млн грн. Переважна більшість суб’єктів малого підприємництва задіяна у торгівлі та побутовому обслуговуванні населення (магазини, кафе, салони краси, ремонт одягу тощо).

Також депутати підтримали зміни до Програми розвитку туризму та формування позитивного інвестиційного іміджу м. Ужгород на 2018-2022 роки, зокрема, в новій редакції викладено додаток із переліком заходів та завдань, ідеться про створення Туристично-інформаційного центру та встановлення в місті інформаційних стел. Критичними зауваженнями також доповнили програму завданням розробити Концепцію велосипедної інфраструктури Ужгорода.

Дозвіл на купівлю 7 міських автобусів з низьким рівнем підлоги, із пасажиромісткістю не менше 100 осіб на умовах фінансового лізингу – ще одне сьогоднішнє сесійне рішення. Нещодавно відбувся конкурс із визначення фінансової установи, яка надасть кращі умови фінансового лізингу і переможцем стало ТОВ «Ексімлізинг».

Зміни до Програми підтримки діяльності інститутів громадського суспільства міста соціального спрямування на 2020 рік, які депутати Ужгородської міськради ухвалили на сесії міськради, передбачають збільшення фінансової підтримки інститутів громадянського суспільства міста з 10 організацій до 30. Це, своєю чергою, має призвести до більш ефективної роботи цих організацій та надання громаді міста саме тих соціальних послуг, яких вона потребує.

На сесії також підтримали надання матеріальної допомоги понад 220 ужгородцям.

Крім того, депутати міськради Ужгорода затвердили Програму підтримки територіального управління Служби судової охорони у Закарпатській області на 2020-2021 роки. Програма спрямована на забезпечення ефективної реалізації державної політики з підтримання громадського порядку в суді, припинення проявів неповаги до суду, охорону приміщень судів, органів та установ системи правосуддя, виконання функцій щодо державного забезпечення особистої безпеки суддів та членів їх сімей, підвищення рівня правопорядку в судах, забезпечення безпеки в суді, учасників судового процесу та проявів тероризму. На цей рік на забезпечення програми планується 100 тис.грн.

Іншим рішенням сесії ухвалили Програму організації суспільно корисних робіт для порушників, на яких судом накладено адміністративне стягнення у вигляді виконання суспільно корисних робіт на 2020 – 2022 роки. Виконавці цієї Програми та розпорядники коштів – департамент міського господарства, КП «Комунальне шляхово-експлуатаційне підприємство», КП «Ужгородський комбінат комунальних підприємств», КП «Парк культури та відпочинку «Під замком».

До відома: у 2019 році на виконання до Ужгородського міськрайонного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Закарпатській області надійшло на виконання 40 постанов стосовно правопорушників, на яких накладено адміністративне стягнення у вигляді оплачуваних суспільно корисних робіт, із них 20 осіб відбули адміністративне стягнення на території комунальних підприємств Ужгородської міської ради. Суспільно корисні роботи призначаються Ужгородським міськрайонним судом (суддею) на строк переважно 120 годин.

Спортивні майданчики для міні-футболу зі штучним покриттям, зроблені в Класичній гімназії Ужгорода та ЗОШ №12 цьоготижневим рішенням сесії міськради передали з балансу управління освіти Ужгородської міської ради на баланс цих навчальних закладів.

Підтримали на сесії Ужгородської міськради і зміни до Програми медичного забезпечення ветеранів, інвалідів Великої Вітчизняної війни та учасників бойових дій на 2018-2022 роки, вони пов’язані з реформою системи надання медичних послуг.

Іншим рішенням внесли зміни до Програми безоплатного та пільгового відпуску лікарських засобів у разі амбулаторного лікування пільгової категорії населення Ужгорода на 2019-2020 роки.

Ще одним рішенням ухвалили зміни до Програми розвитку фізичної культури та спорту, фінансової підтримки кращих спортсменів та команд, покращення матеріально-технічної спортивної бази в Ужгороді на 2019-2021 роки. У новій редакції викладено кілька додатків до цієї Програми.

Також депутати Ужгородської міськради на сесії підтримали створення сектору ведення соціальних випадків у складі Ужгородського міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради (Ужгородський міський терцентр). Мета: забезпечення соціальної роботи та надання соціальних послуг особам/сім’ям, які належать до вразливих груп населення, профілактики складних життєвих обставин та подолання або мінімізація їх негативних наслідків.

Іншим рішенням міські обранці підтримали внесення змін до Програми інформатизації діяльності міськради та її виконавчих органів на 2020 – 2022 роки, у новій редакції наведено додатки до Програми та Паспорт Програми.

Також схвалили зміни до Програми розвитку земельних відносин та охорони земель у м. Ужгород на 2020 – 2022 роки, Програми підготовки до продажу земельних ділянок на 2018 – 2020 роки; Програми капітального ремонту житлового фонду у м. Ужгород на 2018 – 2022 роки та Програми благоустрою міста Ужгород на 2018 – 2022 роки. На засіданні врахували також критичні зауваження до рішень.

На засіданні сесії внесли зміни до Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгород на 2018 – 2022 роки та до Програми утримання та фінансової підтримки спортивних споруд КП «Стадіон «Авангард» на 2018 – 2020 роки.

Крім того, підтримали депутати й збільшення розміру статутного капіталу КП «Ужгородський комбінат комунальних підприємств», за рахунок майнового внеску (ділянки водопровідних та каналізаційних мереж тощо) – збільшили статутний капітал комунального підприємства «Водоканал м. Ужгорода».

Ухвалили на сесії міськради Ужгорода зміни й до Програми економічного і соціального розвитку Ужгорода на 2020 рік. Зокрема, перелік цільових міських Програм, які передбачають реалізовувати цьогоріч, доповнили Програмою надання матеріально-технічної допомоги 1 державному пожежно-рятувальному загону Управління ДСНС України у Закарпатській області на 2020 рік, Програмою підтримки Державної установи "Закарпатська установа виконання покарань (№9)" на 2020 рік, Програмою розвитку та удосконалення цивільного захисту у м. Ужгород на 2020-2024 роки, міською Програмою забезпечення житлом ветеранів війни в Афганістані та членів їх сімей на 2020-2024 роки, Програмою управління місцевим боргом бюджету міста Ужгород на 2020 рік.

Доповнили і Програму економічного і соціального розвитку м.Ужгорода на 2020 рік додатком 4 “Показники виконання робіт по закладах освіти на 2020 рік”, в якому за рахунок коштів міського бюджету передбачили фінансування (понад 328,6 тис. грн) на спортивний майданчик для міні-футболу зі штучним покриттям в Ужгородській спеціалізованій ЗОШ №2.

Затвердили на засіданні сесії й зміни до розподілу видатків бюджету міста на 2020 рік, міжбюджетні трансферти на 2020 рік.

Також на виконання медичної реформи закріпили право оперативного управління будівлі за комунальними некомерційними підприємствами «Центральна міська клінічна лікарня» Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги, Ужгородський міський пологовий будинок, Ужгородська міська поліклініка, Ужгородська міська дитяча клінічна лікарня.

Іншим рішенням вилучили з оперативного управління ДВНЗ «Ужгородський національний університет», який є правонаступником Ужгородського державного інституту інформатики, економіки і права, будівлю на вул. Антоніна Дворжака, 49 і передали її в оперативне управління Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №7.

Ще одним рішенням чергової сесії продовжили Ужгородській міській централізованій бібліотечній системі термін дії договорів оренди з річною оплатою 1,20 грн. з урахуванням ПДВ за приміщення на вул. Августина Волошина, 20; на вул. Богдана Хмельницького, 3; на вул. 8-го Березня, 19; на вул. Іштвана Дендеші, 160; на вул. Юрія Гагаріна, 98.

Також затвердили містобудівну документацію – детальні плани. Один із них включає і територію, де планується парк Перемоги, або ж, як часто кажуть, «Кірпічка». Тобто парку бути, на черзі – наступні кроки, необхідні для реалізації цієї ініціативи.

Зокрема, проголосували за детальні плани:

– території, обмеженої вулицями Михайла Грушевського, Марії Заньковецької, Володимира Погорєлова, Капушанською;

– території, обмеженої вулицями Капушанською, Федора Достоєвського, Марії Заньковецької, Тиводара Легоцького;

– території, обмеженої вулицями Володимира Погорєлова, Марії Заньковецької, Федора Достоєвського, Капушанською;

– території, обмеженої вулицями Михайла Томчанія, Миколи Лисенка та межею міста;

– території, обмеженої вулицями Іспанською, Собранецькою, Закарпатською та територією аеропорту;

– території, обмеженої вулицями Миколи Лисенка, Горянською та межею міста;

– території, обмеженої вулицями Українською, Іштвана Дендеші, Антоніна Дворжака та Андрія Палая.

– території, обмеженої площею Кирила і Мефодія, вулицями Минайською, 8-го Березня (до №19), ЗОШ № 12 та № 15 та вулицею Марії Заньковецької.

Понад два десятки рішень щодо земельних ділянок розглянули сьогодні на сесії Ужгородської міської ради.
Зокрема, про надання учасникам бойових дій, юридичним та фізичним особам дозволів на розробку проєктів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також їх затверджень.

57 учасникам бойових дій затверджено проєкти землеустрою щодо відведення земельних ділянок з подальшою передачею їх у власність.

Крім того, надано згоди на складання та затвердження технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості).

Також поновлено дію договорів оренди земельних ділянок та підтримано депутатами міської ради 12 проєктів рішень про приватизацію земельних ділянок шляхом викупу, що поповнить міський бюджет.

Щоб зберегти водозабір “Минай”, депутати Ужгородської міськради звернулися до правоохоронців та Кабінету Міністрів України

Аби не допустити знищення Ужлаторицького родовища питних підземних вод, на якому розміщено водозабір “Минай”, що є основним джерелом водопостачання Ужгорода, сьогодні на сесії Ужгородської міської ради депутати підтримали звернення до Кабінету Міністрів України, Управління Служби безпеки України в Закарпатській області, Міністерства енергетики та захисту довкілля, Державної служби геології та надр України, Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, прокуратури Закарпатської області, Ужгородської місцевої прокуратури, Закарпатської ОДА, Ужгородської районної державної адміністрації.

У тексті йдеться про стурбованість діями Коритнянської сільської ради, її виконавчих органів і посадових осіб, дії яких загрожують знищенням родовища питних підземних вод. Депутати повідомляють про незаконне вилучення земель ІІ поясу зони санітарної охорони водозабору внаслідок дій Коритнянської сільської ради. Зокрема, проводиться зміна цільового призначення – із сільськогосподарських земель на землі під індивідуальне житлове будівництво, що суперечить Кодексу України про надра та іншим законодавчим актам. Подальший розвиток подій, пов'язаних із забудовою площ залягання корисних копалин – питних підземних вод, призведе до повного знищення родовища та позбавить населення гарантованого державою права на споживання якісної питної води, чим порушить конституційні права громадян на безпечне для життя і здоров'я довкілля, ідеться у зверненні.

Зазначено також: на неодноразові звернення щодо цієї ситуації в інстанції, які можуть вплинути на хід подій, відповідей не надходило.

Ужгородські депутати просять вплинути на ситуацію для захисту державних інтересів та запобігти незворотному процесу втрати родовища, через що життєдіяльність Ужгорода буде паралізовано