“Сакура Фест” 2017 в Ужгороді: організатори розповіли, що готують ужгородцям та гостям міста

Опубліковано: Квітень 12, 2017

“Сакура Фест” 2017 в Ужгороді: організатори розповіли, що готують ужгородцям та гостям міста

«Будуть приємно вражені якістю заходів, які ми об’єднали довкола цвітіння сакури», – пообіцяв усім, хто побуває в Ужгороді на цьорічному «Сакура Фест», директор комунального підприємства «УжФест» Василь Крайняй на сьогоднішній презентації фестивалю для журналістів.

За словами пана Василя, всі заходи підбирали так, щоб незалежно від віку, соціальної групи, зацікавлень кожен міг знайти для себе в рамках фестивалю щось цікаве, атракційне.
Починається «Сакура Фест» 20 квітня і триватиме до 8 травня. Будуть абсолютно нові і вже традиційні складові, багато міжнародних і всеукраїнських заходів, наприклад, стартують із Всеукраїнського фестивалю камерного театрального мистецтва. Уперше в Ужгороді пройде фестиваль рожевого вина «Sakura Wine» та «EcoDays».

Кількість туристів, які планують приїхати впродовж трохи більше двох «сакурових» тижнів – приємно вражає, місць у готелях уже практично немає.

Пояснив Василь Крайняй і те, чому початок фестивалю не зовсім співпадає з цвітінням ужгородських сакур. По-перше, щороку важко вгадати з погодою і як поведуться дерева. Цього разу консультувалися з науковцями-біологами, однак зважили також на те, що 16 квітня християни і західного, і східного обрядів відзначають Великдень, тому «Сакура Фест» розпочинається вже після свята, до якого триває піст.

Розповіли журналістам, що підготували для ужгородців та гостей міста, й організатори фестивалів та атракцій, які проведуть у рамках “Сакура Фесту”: SakuraWine – Ольга Тоїчкіна, Uzhgorod OPEN – Олександра Мишко, Унгвар Спорт Фест, “Зможуть усі” (лабораторія творчості) – Ольга Василиндра, Fire Life Fest (фестиваль вогню та шоу-програм) – Ірина Мартин, Ghetto Groove (Міжнародний фестиваль з хіп-хоп танцю) – Олена Камінська, “Майся Фест” (фестиваль правильного відпочинку для всієї родини) та КВН – Сергій Денисенко, Uzhgorod tour open 2017 (комплексний велозахід) Микола Щадей.

Учасників і суддів із 20 країн світу – з трьох континентів очікують на «ювілейних» – XV міжнародних змаганнях із танцювального спорту «Uzhgorod OPEN 2017», які будуть проходити в обласному центрі Закарпаття в рамках фестивалю «Сакура Фест».
Про це  розповіла керівник Закарпатського обласного осередку Всеукраїнської федерації танцювального спорту Олександра Мишко.
За словами пані Олександри, турнір в Ужгороді – наразі єдині змагання, які проводяться в Україні під егідою Всесвітньої федерації танцювального спорту.
До речі, із сакурою – японською вишнею – і роком Японії, який у 2017-му оголошений в Україні, «Uzhgorod OPEN 2017» пов’язує і один із суддів світового рівня із Японії, який визначатиме кращі пари в Ужгороді.
Із 1020 пар, які вже заявили про участь, понад 200 танцювальних дуетів представлятимуть закарпатську школу і, як сподівається Олександра Мишко, вони дуже достойно її представлять на змаганнях, хоча доведеться конкурувати із зірками світового рівня. В Ужгороді очікують пари, які входять до 25 перших у світовому рейтингу.
Змагання проходитимуть 22-23 квітня з 10 години у двох залах спорткомплексу «Юність». Офіційне відриття з фінальними виступами – о 19.00 в у суботу, 22 квітня.
Тих, хто ніколи не танцював, можуть надихнути долучитися спортсмени, які братимуть участь у змаганнях у категорії «сеньйори» – це пари віком 35-45 років, які вперше спробували танцювати після 35-ти.
За даними сайту Всеукраїнської федерації танцювального спорту, на «Uzhgorod OPEN 2017» пройдуть змагання всесвітньої кваліфікації:
WDSF World Open Standard & Latin;
– WDSF Open Youth Standard & Latin;
– WDSF Open Senior 1 Standard;
– Відкриті та класифікаційні змагання серед дітей, юніорів, молоді та дорослих.

Ще один цікавий захід – EcoDays, який проходитиме 27-30 квітня у “Совиному гнізді” в рамках “Сакура Фесту”. Абсолютно нова ініціатива, за словами керівника КП “УжФест” Василя Крайняя, екологічний форум, який складається з трьох заходів: Міжнародної спеціалізованої виставки «Uzhgorod Energy Expo», де будуть представлені новітні матеріали та засоби для відновлювальної енергії, для екологічного будівництва й Міжнародної науково-практичної конференції з енергозбереження, де експерти галузі науково-популярно розтлумачать аспекти енергозбереження, зруйнують низку стереотипів, розкриють можливості грантових програм та новітніх енергоефективних технологій. Пройде також фестиваль здорового способу життя, де працюватиме дитяча зона, food-court виключно зі здоровим харчуванням, велика спортивна зона, різноманітні лекції, ворк-шопи, майстер-класи.
Організатори запрошують до участі всіх, хто думає разом з ними в одному напрямку – виробників екопродуктів, хто хоче представити свою продукцію чи, можливо, познайомитися з продукцією інших. Запрошують також приходити цілими родинами, обіцяють, що буде цікаво і дітям, і дорослим.

Ужгород як винну столицю виноробного краю – Закарпаття презентують на фестивалі «Sakura Wine», який у рамках «Сакура Фест» вперше проходитиме цього року. Як розповіла координатор «Sakura Wine» Ольга Тоїчкіна, почнеться фестиваль у п’ятницю, 21 квітня, об 11 годині саджанням деревцят сакури у скверику Героїв Небесної сотні і триватиме усі три дні уік-енду – до вечора неділі 23 квітня.

«Sakura Wine» буде проходити у підвалах, верхніх залах і на відкритих майданчиках історико-архітектурного комплексу «Совине гніздо». Будуть представлені насамперед рожеві вина – за кольором квітів японської вишні – і не лише закарпатських виробників, а й з Одещини, Херсонщини.
Уже заявили про участь майже три десятки виноробів, кожен проведе презентацію і дегустацію своєї продукції.
На «Sakura Wine» будуть представлені також сири, м’ясні вироби. Заплановані і численні майстер-класи, лекції.

Обов’язкова умова участі для виноробів – продукція повинна бути лише в скляних пляшках. Як сувенір кожен відвідувач зможе придбати рожеве сухе вино – символ ужгородської сакури.
Професійна комісія визначить краще рожеве вино фестивалю, також кожен виробник зможе показати та розказати про свій продукт.

У програмі фестивалю, крім стендів виноробів і фуд-кортів, також будуть лекції і демонстрації фільмів на тему вина і виноробства, багато музики (живої і від ді-джеїв), арт-майданчик. Для дітей обладнають місце для ігор.

Ще один винний фестиваль – «Сонячний напій» – де  свою продукцію представлять близько 40 закарпатських виноробів, пройде в останні три дні квітня, 28-30 числа. «Сонячний напій» вируватиме на вулиці Л.Толстого. Крім вина, будуть також сири, мед і медопродукти. Як зазначив Василь Крайняй, хто хоче купити закарпатського вина, сиру, бринзи, шовдаря і ковбас, посмакувати шашликами і не тільки – тим на «Сонячний напій».

Яскраве видовищне шоу обіцяють організатори фестивалю вогню та шоу-програм Fire Life Fest, який пройде в Ужгороді, в амфітеатрі, у рамках “Сакура Фест” 1 та 2 травня. Ірина Мартин, керівник Театру вогню FIRE LIFE, розповіла, що на глядачів чекають виступи представників Німеччини, Франції, Білорусі та, звісно, України. Театри вогню з усієї України і не тільки, фаєр-батли, світлодіодне та циркове шоу, виступи гімнастів і акробатів, фокусників та жонглерів, ходулістів, джамперистів – ось далеко не повний перелік того, що можна буде побачити протягом двох днів Fire Life Fest.
Працюватиме й дитяча зона, де з використанням адаптованого, безпечного реквізиту діток навчатимуть жонглюванню, ходінню на ходулях.
Програму фестивалю поділили на три частини:

– з 12.00 на території Амфітеатру будуть проходити майстер-класи, у тому числі з акторської майстерності, сценічної постановки — як для артистів, які хочуть, так би мовити, підвищити кваліфікацію, а також для новачків, які хочуть навчитися чогось нового. У дитячій зоні будуть проходити майстер-класи для дітей.

– із 17.00 починається денна програма, яка включає в себе бармен-шоу, номери фокусників, танцівників, гімнастів.

– з 20.00 — виступи музичних гуртів у чергуванні з фаєр-шоу та світловим шоу. Найпрофесійніші фаєрщики вразять своїми вміннями та постановками найвибагливіших глядачів.

Ще одна родзинка цьогорічного вогняного шоу – у перший день фестивалю, тобто 1 травня, організатори планують встановити рекорд Закарпаття – на найбільшу кількість учасників, що показуватимуть вогняні трюки. Одночасно планується виступ близько сотні артистів.

Лабораторія творчості «Зможуть усі» – один із заходів у рамках цьогорічного «Сакура Фест» в Ужгороді. Сьогодні його представила начальник управління культури, спорту, сім’ї та молоді Ужгородської міської ради Ольга Василиндра.

«Зможуть усі» буде проходити 30 квітня на площі Театральній із 14 до 17 години. Зокрема, лялькарі закарпатського академічного обласного театру «Бавка» представлять театралізоване дійство на сцені, а для діток проведуть майстер-клас із ляльководіння.

Майстер-класи з хореографії організовують хореографічний ансамбль центру творчого розвитку дітей «Зефірчик-Зіраті», зразковий дитячий ансамбль танцю «Веселка», зразковий театр танцю «ДиВо», народного фольклорно – етнографічного ансамблю «Ужгород».

Будуть також майстер-класи гри на акордеоні та скрипці – від викладачів дитячої музичної школи №1 ім.Чайковського (Катерини Шелельо та Лариси Лозової).

Виставка робіт учнів відділення образотворчого мистецтва Ужгородської дитячої школи мистецтв і виставка дитячих малюнків «Рожеві барви міста».

А головну «героїню» – квітку сакури – усім охочим допоможуть виготовляти майстри народної творчості: з солоного тіста (Наталія Тисовська), з природних матеріалів (Олена Ярош), із паперу (Ольга Штіль).

Крім того, за словами Ольги Михайлівни, показові виступи юних спортсменів, які займають фехтуванням, легкою атлетикою, дзюдо, пауерліфтингом, художньою гімнастикою та іншими видами відбудуться у неділю, 23 квітня, на площі Театральній під час «Унгвар спорт фест», який буде проходити в рамках цьогорічного «Сакура Фест».

Усі ужгородці та гості міста зможуть долучитися до легкоатлетичного забігу «Пробіг здоров’я». Стартуватиме масовий забіг о 12.00 із площі Театральної і туди ж повернеться через два мости – пішохідний та імені Масарика і дві набережні – Київську та Незалежності. Загальна протяжність маршруту – 2,5 кілометри. Реєстрація на легкоатлетичний забіг об 11.30.

Цього ж дня на Театральній відбудуться змагання з руського жиму, велопробіг, легкоатлетична естафета серед школярів Ужгорода, майстер-клас «Зумба фітнес» від студії танцю та фітнесу «Сказка» та ще багато цікавого.

«Майся Фест» – фестиваль правильного відпочинку для всієї родини, що вже втретє пройде у Боздоському парку Про подію, яка цього року буде 7-8 травня в рамках “Сакура Фест”, розповів  координатор фестивалю Сергій Денисенко.
“Захід позиціонують як фестиваль-пікнік чи фестиваль правильного відпочинку для дітей та дорослих. Передбачено кулінарну частину фесту зі здоровою їжею та не дуже :), вино, працюватиме велика дитяча зона з локаціями від дитячих таборів, мовних шкіл, розвиваючих центрів – такий собі “Майся фестик”. Будуть також спортивні змагання та показові виступи, задіяні у фестивалі і хенд-мейдери, причому, за словами Сергія Денисенка, не тільки з готовою продукцією, а й проводитимуть майстер-класи для всіх охочих.
Фестиваль “Майся Фест” проводять спільно із друзями – “Рухом підтримки закарпатських військових”, який матиме окрему локацію і проводитиме лотерею та збір коштів для підтримки військових у зоні АТО.

Організатори запрошують провести травневі вихідні на “Майся фест” і гарантують усім гарний настрій!

Також Сергій Денисенко розповів про ще один захід у рамках “Сакура Фест” – півфінальні ігри закарпатської ліги КВН, які відбудуться 28 квітня та 5 травня у ПАДІЮНі. За його словами, цього року трохи змінили схему сезону, додали імпровізації та цікавих моментів – щось від “Ліги сміху”, щось від КВНу. “Сезон обіцяє бути цікавим та насиченим, приходьте посміятися”, – запросив Сергій Денисенко.

Комплексний велозахід «Uzhgorod Tour Open» проведуть в Ужгороді 6-7 травня у рамках “Сакура Фесту”. Як розповів керівник велоклубу “Лідер” Микола Щадей, організатор “Uzhgorod Tour Open”, відбудуться, зокрема, змагання з маунтенбайку серед чоловіків та жінок – і досвідчених, і початківців. Передбачено призовий фонд у розмірі 20 тисяч гривень для учасників, що посядуть 1-6 місця.

У суботу, 6 травня, пройде велозаїзд, який стартує з площі Театральної набережною Незалежності до підвісного мосту у Боздоському парку і назад. Для просто любителів кататися на велосипеді організують масовий велозаїзд містом, щоб привернути увагу до велосипедного руху, який все більше набирає обертів в Ужгороді, та можливості приєднання обласного центру Закарпаття (через Токай) до велосипедного маршруту, який пролягає через країни Європейського Союзу.

7 травня разом з організаторами “Майся фест” проведуть і дитячу велогонку «Тур де Уж» у Боздоському парку.
Щоб якісно організувати велозахід, бажаючих взяти участь просять реєструватися завчасно.