Семінар для сімейних лікарів Закарпатської області на тему «Супровід паліативних хворих» відбувся сьогодні в Ужгородській міській раді

Опубліковано: Серпень 21, 2019

Семінар для сімейних лікарів Закарпатської області на тему «Супровід паліативних хворих» відбувся сьогодні в Ужгородській міській раді

У відкритті заходу взяли участь заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, керуюча справами виконкому Ужгородської міськради Олена Макара, директорка-головна лікарка комунального некомерційного підприємства «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козак, асистентка кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО ім. Л.П.Шупика, експертка МОЗ із питань паліативної допомоги Леся Брацюнь, директорка комунального некомерційного підприємства «Ужгородська міська поліклініка» Алла Сіра.

Заступник міського голови Олександр Білак привітав учасників семінару, розповів, що в Ужгороді є не тільки багата історико-культурна спадщина, архітектура, кава чи гастрономія, а вже й позитивний досвід впровадження реформ і різноманітних ініціатив. Однією з таких є міська паліативна бригада, досвід якої може стати прикладом для створення подібних бригад і в інших регіонах. Олександр Павлович висловив сподівання, що ці навчання сприятимуть покращенню якості медицини в області, зокрема задля того, щоб паліативні пацієнти не почували себе забутими, не залишалися наодинці з бідою.

Асистентка кафедри паліативної та хоспісної медицини НМАПО ім. Л.П.Шупика, експертка МОЗ із питань паліативної допомоги Леся Брацюнь розповіла, що протягом 6 років всеукраїнський благодійний фонд «Соборність» реалізовує проєкт навчання надання паліативної допомоги в практиці сімейного лікаря. Метою семінару є сприяти покращенню освіченості лікарів сімейної практики, навчити їх позбуватися страху перед призначенням сильнодіючих препаратів, правильно діяти в тих чи інших ситуаціях під час лікування онкохворих. Також Леся Брацюнь назвала ужгородську бригаду паліативної допомоги «Хоспіс вдома» однією з кращих в Україні, закликала присутніх медиків почерпнути із семінару якомога більше корисної інформації.

Директорка-головна лікарка комунального некомерційного підприємства «Ужгородський міський центр первинної медико-санітарної допомоги» Тетяна Козак подякувала міській владі за підтримку паліативної бригади «Хоспіс вдома», поділилася досвідом роботи бригади (у складі якої є лікарі, медичні сестри, соціальні працівники, молодші медичні сестри, духівник), що діє в Ужгороді вже 2,5 роки. За цей працівники бригади обслуговували 284 пацієнтів, а також навчали та підтримували родини таких паліативних хворих. Тетяна Юріївна зазначила, що кожна людина – це окрема історія, уже навіть напрацьовано матеріали для фільму, який допоможе краще зрозуміти роботу «Хоспісу вдома».

Також під час лекцій із презентаціями-дискусіями досвідом роботи поділилися лікарка паліативної виїзної служби Києва, медичний психолог Зоя Максимова; юристка, експертка МФ «Відродження» з питань паліативної допомоги Олена Коваль; асистентка кафедри економіки та організації фармації медичного університету ім. Богомольця Наталія Дацюк.

Під час семінару у формі лекцій-дискусій говорили про лікування хронічного больового синдрому, етичні аспекти ведення паліативних хворих, зміни у законодавчій базі та впровадження їх на практиці, обіг підконтрольних засобів у закладах охорони здоров’я первинного рівня, рецептурний відпуск препаратів від сильного болю, організацію паліативної допомоги на первинному рівні з точки зору законодавства. Висловили і сподівання, що такі навчання проводитимуть неодноразово.