Сесія Ужгородської міської ради: виступ мера Дармштадта Йохена Парча, міські програми на підтримку наших захисників, звернення до обласної ради про передачу громаді міста будівлі під реабілітаційний центр для військових  

Опубліковано: Лютий 28, 2023

Сесія Ужгородської міської ради: виступ мера Дармштадта Йохена Парча, міські програми на підтримку наших захисників, звернення до обласної ради про передачу громаді міста будівлі під реабілітаційний центр для військових   

Депутати Ужгородської міської ради розглянули сьогодні, 28 лютого, майже 5 десятків питань порядку денного.

«Дармштадт і надалі підтримуватиме Ужгород. Мешканці Дармштадта не втомилися від цієї підтримки» – про це обербюргермайстр Дармштадта сказав під час свого виступу у сесійній залі Ужгородської міської ради.

Починаючи від 24 лютого 2022 року, у цьому німецькому місті щосуботи проводять мітинги на підтримку України.

Йохен Парч відзначив, що багато європейських політиків, зокрема й німецьких, не сприймали всерйоз загрозу збройної агресії росії. Ніхто до останнього не вірив, що росія нападе на Україну. Хоча були Чечня, Грузія, Сирія...

«Будьте певні, особисто я і багато людей у Німеччині розуміють і точно знають, що демократія і свобода Німеччини, а також Європи, захищається в Україні. Ми зробимо все, щоб допомогти. Україна має виграти цю війну.

Дармштадт має 16 міст-побратимів, я був у багатьох містах у різних країнах світу – США, Італії, Франції, Іспанії та інших. Однак жодна подорож не схвилювала мене так, як візит до Ужгорода», – сказав у своєму виступі Йохен Парч. Відчутно, що Ужгород живе в умовах війни, хоча тут і нема бойових дій.

Додав, що ніхто не міг собі уявити, що в Європі буде вестися така руйнівна війна, війна терористичної армії проти цивільного населення, жінок, дітей.

Йохен Парч розповів, що зараз у Дармштадті проживають 2000 біженців з України, переважно жінки з дітьми. Запевнив, що місто й надалі надаватиме їм прихисток та допомагати з усім іншим – так довго, як це буде потрібно.

Мер німецького міста подякував керівництву Ужгорода, депутатам за співробітництво та дружні стосунки, висловив сподівання у подальшій співпраці в науковій сфері, галузі охорони здоров’я, економіці.

На знак дружби Йохен Парч передав міському голові Ужгорода Богдану Андріїву символічний прапор, який об’єднав у собі стяги України та Німеччини.

За вагомий особистий внесок у майбутню перемогу України над російськими загарбниками, згуртування мешканців Дармштадта для допомоги та підтримки Ужгорода Богдан Андріїв вручив обербюргермайстру Дармштадта Йохену Парчу Почесну відзнаку Ужгородської міської ради.

Нагороду рішенням сесії міськради німецькому другу нашого міста присвоїли до Дня Ужгорода у 2022 році, однак Йохен Парч не мав можливості тоді приїхати.

Нагадаємо, Дармштадт – німецьке місто-побратим Ужгорода із 1992 року. Із перших днів повномасштабної війни і досьогодні надає гуманітарну допомогу Ужгороду – для підтримки вимушених переселенців, комунальних підприємств, медичних закладів.

***

Міський голова Богдан Андріїв на сесії міської ради вручив грамоту Ужгородської міської ради відомій волонтерці, керівниці громадської організації «Рух підтримки закарпатських військових» Галині Ярцевій.

Богдан Євстафійович привітав Галину із ювілеєм, який вона відзначала напередодні, подякував за активну громадську позицію, щирий патріотизм, особистий внесок у розвиток волонтерського руху в Ужгороді та постійну допомогу військовим.

***

Грамотами Ужгородської міської ради відзначили й спортсменок, які показали високі результати на міжнародних змаганнях із художньої гімнастики 26 лютого у Варшаві, а також їхніх тренерів.

Нагороди отримали вихованки спортивного клубу «Пірует» Анна Яворська, Софія Гливляс, Аліна Смочко та Ангеліна Данашевська – переможниці міжнародних змагань «Onemorestep» у різних вікових категоріях та кваліфікаціях, срібні призерки цих змагань Олександра Онисько (СК «Пірует») та Софія Гостеловська (СК «Форс»), бронзові призерки Дарина Горленко та Мирослава Кремінь (СК «Пірует»), а також тренери Анна Надь, Любов Джуган та Евеліна Самсончик.

***

В Ужгороді цього року діятиме Програма підтримки управління «Корпус оперативно-раптової дії» (КОРД) Головного управління Національної поліції в Закарпатській області. Відповідний проєкт рішення підтримали депутати Ужгородської міської ради 28 лютого на черговій сесії міської ради.

Метою Програми є зміцнення матеріально-технічної бази управління «КОРД» (підрозділу поліції особливого призначення) ГУ Національної поліції в Закарпатській області для ефективного виконання ним завдань щодо відсічі збройної агресії російської федерації проти України, боротьби з тероризмом, затримання небезпечних злочинців та злочинних угрупувань, звільнення заручників, силової підтримки, забезпечення захисту та охорони життя, здоров’я, прав, свобод і законних інтересів громадян.

Проголосували депутати Ужгородської міської ради і за Програму підтримки підрозділів Управління Служби безпеки України в Закарпатській області на 2023 – 2025 роки.

Програма передбачає:

– запобігання терористичній діяльності, у тому числі забезпечення своєчасності виявлення та усунення причин і умов, що сприяють вчиненню терористичних актів;

– забезпечення суб'єктів боротьби з тероризмом необхідною ресурсною базою;

– забезпечення готовності сил і засобів, що залучаються до проведення антитерористичних операцій;

– проведення спільних оперативно-розшукових та інших заходів;

– забезпечення належного рівня захисту та охорони об’єктів можливих терористичних посягань;

– організацію і проведення командно-штабних та тактико-спеціальних навчань і тренувань з використанням сил і засобів суб’єктів боротьби з тероризмом;

– організацію заходів щодо інформування та підготовки населення до дій в умовах загрози або вчинення терористичного акту;

– проведення серед населення міста інформаційно-роз'яснювальної та профілактичної роботи, спрямованої на неприйнятність тероризму та відмову від ідей використання терористичних методів для досягнення своєї мети тощо.

Також депутати Ужгородської міськради на сесії підтримали Програму підтримки 1-го державного пожежно-рятувального загону ГУ ДСНС України у Закарпатській області на 2023 – 2024 роки. Програма розроблена для підвищення оперативності та якості надання послуг жителям Ужгорода, зменшення втрат від наслідків пожеж та надзвичайних ситуацій.

Основною метою Програми є :

– забезпечення матеріально-технічними засобами 1 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Закарпатській області;

– проведення робіт та вжиття заходів запобігання надзвичайним ситуаціям, захист населення і територій від них;

– невідкладне реагування на НС, гасіння пожеж, проведення пошукових, пожежно-рятувальних та інших невідкладних робіт;

– локалізація зон шкідливих і небезпечних факторів, що виникають під час аварій та катастроф.

Також на сесії Ужгородської міської ради підтримали Зміни до Програми сприяння діяльності управління патрульної поліції в Закарпатській області. Узявши до уваги звернення управління, депутати проголосували за те, щоб збільшити загальний обсяг видатків за програмою на 2023 рік.

Ухвалити й Програму підтримки військових частин Збройних Сил України, інших військових формувань та парамілітарних організацій. Ця Програма передбачає виконання заходів із надання посильної допомоги у матеріально-технічному забезпеченні військовим частинам Збройних Сил України, іншим військовим формуванням, парамілітарним організаціям.

Ресурсне забезпечення програми становить 3 млн грн, зокрема 600 тисяч грн – з міського бюджету, решта – з інших джерел, не заборонених законодавством.

Крім того, міські депутати підтримали Програму надання шефської допомоги військовим частинам, розташованим на території міста на 2023 – 2024 роки. Метою програми є надання матеріально-технічної допомоги військовим частинам, розташованим на території міста.

Основними її завданнями є:

– забезпечення належної боєздатності військових частин А-1778, 3115 Національної гвардії України в мирний та воєнний час;

– підвищення рівня культурно-виховної роботи у військових частинах;

– участь у військово-патріотичному вихованні молоді.

Ресурсне забезпечення програми з міського бюджету становить понад 52,2 млн грн (44,8 млн грн на 2023 рік і понад 7,4 млн грн на 2024 рік).

Також ухвалили на сесії Ужгородської міської ради Програму «Безпека закладів загальної середньої освіти міста на 2023 рік». Вона передбачає забезпечення цілодобової охорони трьох закладів освіти, у яких ще проживають вимушені переселенці, які постраждали від військової агресії російської федерації.

В Ужгороді змінили назви п’яти навчальних закладів – у зв’язку з необхідністю приведення установчих документів у відповідність до законів України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» – відповідний проєкт рішення підтримали на сесії.

Змінено назви таких освітніх закладів міста:

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 6 імені В.С. Гренджі-Донського – на Ужгородський ліцей імені В.С. Ґренджі-Донського;

Класична гімназія – на Ужгородський класичний ліцей;

Лінгвістична гімназія ім. Т.Г. Шевченка – на Ужгородський ліцей ім. Т.Г. Шевченка;

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 9 – на Ужгородський ліцей № 9;

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 20 – ліцей «Лідер» – на Ужгородський ліцей «Лідер»;

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 7 – на Ужгородський ліцей № 7 »;

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 8 – на Ужгородський ліцей № 8;

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 12 – на Ужгородський ліцей № 12;

Ужгородська спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 2 з поглибленим вивченням окремих предметів – на Ужгородський мистецький ліцей «Перспектива»;

Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 19 – на Ужгородський ліцей «Імідж» .

23 ужгородцям на сесії виділили матеріальну допомогу на лікування – від 7 000 до 30 000 гривень. На це спрямують 406 тисяч гривень із міського бюджету.

Підтримали депутати і Програму паспортизації та виготовлення технічної документації на об’єкти комунальної власності Ужгородської міської територіальної громади на 2023 – 2025 роки.

Під час реалізації програми буде проведено інвентаризацію наявності технічних паспортів, інвентарних справ на житлові будинки, виготовлено землевпорядну документацію, виготовлено схеми розміщення місць збору відходів, проведено паспортизацію водойм міста та об'єктів природно-заповідного фонду, розроблено комплексні схеми розміщення засобів зовнішньої реклами, створено електронну базу даних на об'єкти нерухомого майна територіальної громади.

Проголосували на сесії і за Програму відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних будинків у м. Ужгород на 2023 рік («Теплий дім»).

Метою Програми є відшкодування з бюджету Ужгородської міської територіальної громади частини понесених витрат, залучених ОСББ на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту, реконструкції, теплосанації багатоквартирних будинків, забезпечення комфортних умов проживання мешканців та підвищення енергоефективності багатоквартирних будинків.

Основним завданням є запровадження механізму використання коштів, передбачених у бюджеті Ужгородської міської територіальної громади на часткове відшкодування понесених витрат за залученими ОСББ коштами за Програмою Фонду енергоефективності «ЕНЕРГОДІМ». Чинною Програмою Фонду запроваджено механізм часткової компенсації вартості впроваджених ОСББ заходів з енергозбереження та інших заходів, необхідних для реалізації Проєкту термомодернізації будинку ОСББ. Розмір компенсації залежить від обраного пакету заходів з енергоефективності та моменту схвалення участі ОСББ у Програмі та становить від 40% до 70% вартості цих заходів.

Також депутати на сесії міської ради підтримали перейменування 7 вулиць ті 1 площі Ужгорода:

– вулиці Миколи Добролюбова на вулицю Ярослава Геляса;

– вулиці Василя Докучаєва на вулицю Володимира Лендьєла;

– вулиці Дмитра Донського на вулицю Юрія Станинця;

– вулиці Миколи Некрасова на вулицю Володимира Ладижця;

– вулиці Олександра Радищева на вулицю Василя Гаджеги;

- вулиці Михайла Лермонтова на вулицю В’ячеслава Приходька;

– площі Дружби Народів на площу Захисників України;

– вулиці Івана Сеченова на вулицю Ференца Семана.

Перейменування вулиці Поліни Осипенко на вулицю Мотрі Братійчук; вулиці Льва Толстого на вулицю Петра Скунця; вулиці Високої на вулицю Івана Чендея; вулиці Івана Мічуріна на вулицю Василя Габди; вулиці Модеста Мусоргського на вулицю Івана Гарапка; вулиці Федора Достоєвського на вулицю Дмитра Поповича 28 лютого у сесійній залі не підтримали, однак до розгляду цих питань повернуться.

 

***

Посилити патрулювання на вулицях Ужгорода та відновити проведення профілактичних заходів і лекцій з дітьми та молоддю – із таким проханням до правоохоронних органів звернулася сьогодні на сесії міської ради начальниця управління освіти, депутатка Наталія Баранюк. Як наголосила Наталія Богданівна, на Закарпатті, зокрема і в обласному центрі, шириться рух масових бійок «Редан», що походить із росії.

У ЗМІ цими днями багато інформації про те, що агресор намагається започаткувати в Україні, в тому числі й в Ужгороді та Закарпатській області, агресивний неформальний рух «ПВК Редан» (ідеологічно сформований на території рф; символ руху – білий  павук на чорному фоні із цифрою 4 всередині зображення), до якого залучаються підлітки, молодь шкільного віку з використанням телеграм-каналів і соцмереж.

Основна мета агресора – розділення молоді на ідеологічних опонентів, провокування на агресивні та радикальні дії, порушення громадського порядку. Напередодні в Ужгороді уже була спроба організувати бійку.

***

 

Ужгородська міська рада звернеться до Закарпатської обласної ради з питанням передачі у комунальну власність міської територіальної громади будівлі старого пологового будинку на вулиці Олександра Грибоєдова, 20. Рішення підтримали сьогодні депутати Ужгородської міської ради на сесії.

Якщо Закарпатська обласна рада позитивно розгляне звернення депутатів міської ради, місто планує провести капітальний ремонт з реконструкцією будівлі та відкрити тут центр для реабілітації військових і осіб, які зазнали травм під час військової агресії росії.

Як зазначив начальник управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міської ради, депутат міської ради Ярослав Глагола, на розгляді в управлінні є відповідне клопотання від КНП «Ужгородська міська клінічна лікарня».

Будівля, про яку йде мова, до 2006 року перебувала в оперативному управлінні міської клінічної лікарні, де, зокрема, знаходилося гінекологічне, травматологічне відділення та відділення дитячої хірургії міської лікарні. У червні 2013 року будівлю передали на баланс Закарпатської обласної ради, корпус наразі не використовується.