Сесія Ужгородської міськради: депутати підтримали нові програми – розвитку української мови, медичної підтримки учасників бойових дій під час стаціонарного лікування, підтримки військових

Опубліковано: Травень 04, 2023

Сесія Ужгородської міськради: депутати підтримали нові програми – розвитку української мови,  медичної підтримки учасників бойових дій під час стаціонарного лікування, підтримки військових

Перед початком роботи сьогоднішньої сесії Ужгородської міської ради грамотами Ужгородської міської ради до Дня піхоти, який в Україні відзначають щорічно 6 травня, нагородили старшого сержанта, командира відділення гранатометного відділення взводу вогневої підтримки 2 гірсько-штурмової роти військової частини А 1778 Володимира Олійника та майстра-сержанта, головного сержанта 1 гірсько-штурмового взводу 1 гірсько-штурмової роти військової частини А 1778 Юрія Щетинського.

Грамоти, а також пам’ятні подарунки військовим сьогодні перед початком сесії міськради вручив міський голова Богдан Андріїв.

Також за високі спортивні досягнення відзначили юну ужгородку та її наставників. Софія Турецька стала срібною призеркою чемпіонату України з боксу серед юніорів та юніорок, який минулого місяця відбувся у Хмельницькому. Спортсменку привітав міський голова Богдан Андріїв, вручив грамоту Ужгородської міської ради, побажав подальших успіхів та нових досягнень.

Також Богдан Євстафійович вручив грамоти Ужгородської міської ради тренеру Софії Турецької Георгію Кушнаренку та президенту ГО «Ужгородська федерація боксу» Степану Молнару.

Під час сьогоднішнього засідання депутати розглянули понад чотири десятки питань.

Підтримали, зокрема, Програму забезпечення цивільного захисту у закладах освіти міста на 2023-2025 роки. Комплекс запланованих заходів спрямований на вирішення проблемних питань у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, що існують зараз  у закладах освіти.

Програма передбачає підвищення ефективності реагування на надзвичайні ситуації та події, а також утримання захисних споруд цивільного захисту в належному стані, зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів тощо.

Фінансове забезпечення програми – 23 мільйони гривень на 3 роки, із них 9,5 мільйонів на 2023 рік.

Проголосували і за Програму розвитку української мови в усіх сферах суспільного життя Ужгородської міської територіальної громади на 2023-2025 роки. Ресурсне забезпечення Програми – 4 млн 67 тис. грн на 3 роки, із них 1 млн 289 тис. грн заплановано на 2023 рік.

Як зазначається у проєкті, актуальними зараз є питання зміцнення статусу української мови як державної; популяризація, підняття престижу української мови серед молоді; впровадження та підтримка інновацій щодо розвитку сучасних культурних сфер; створення умов для забезпечення реалізації громадянами права на отримання інформації українською мовою, зокрема через медіа, рекламу, розширення українськомовного інформаційного простору тощо.

Серед завдань та заходів Програми  – поповнення фондів бібліотек кращими творами національної та світової художньої літератури, довідковими, науково-популярними виданнями з різних галузей знань, які видані українською мовою; поліпшення матеріально-технічної бази кабінетів української мови та літератури закладів освіти; сприяння у виданні друкованої продукції українською мовою про нематеріальну культурну спадщину, з історії та сьогодення духовного, культурно-мистецького життя міста; творчості провідних митців краю, етнографічної і краєзнавчої тематики; проведення у закладах освіти, Ужгородській публічній бібліотеці мовно-виховних заходів, (театралізованих мовних свят, літературних вечорів, ранків, виховних годин тощо), які слугуватимуть вихованню шанобливого ставлення до української мови, формуванню в учнів почуття патріотизму; організація творчих вечорів, зустрічей учнів із письменниками, журналістами, мовознавцями, творчими колективами, що популяризують українську мову та культуру та багато інших заходів, із переліком яких можна ознайомитися на офіційному сайті Ужгородської міської ради.

Підтримали депутати міської ради і зміни до Програми підтримки обдарованої молоді Ужгорода на 2021-2023 роки. Відповідно до змін, преміюватимуть одноразово і переможців та призерів І-ІІ етапів Всеукраїнського конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів – членів Малої академії наук України у поточному навчальному році: за І місце – 800 грн, за ІІ-ІІІ місце – 500 грн.

Проєкт рішення про зміну назв 5 освітніх закладів міста також підтримали сьогодні на сесії Ужгородської міської ради. Зміни відбуваються з метою приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України назв і установчих документів закладів освіти міста.

Депутати також затвердили у новій редакції Статути цих закладів, а також комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр № 1» Ужгородської міської ради. Керівники закладів освіти та комунальної установи мають забезпечити реєстрацію установчих документів у визначеному законодавством порядку.

Змінять назви:

– Спеціалізована загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 4 із поглибленим вивченням словацької мови на Ужгородський ліцей № 4 Ужгородської міської ради Закарпатської області.

– Ужгородська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів № 5 із поглибленим вивченням іноземних мов Ужгородської міської ради Закарпатської області на Ужгородський академічний ліцей № 5 Ужгородської міської ради Закарпатської

області.

– Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 10 з угорською мовою навчання імені Дойко Габора Ужгородської міської ради Закарпатської області на Ужгородський ліцей імені Дойко Габора Ужгородської міської ради Закарпатської області.

– Багатопрофільний ліцей «Інтелект» – загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 11 Ужгородської міської ради Закарпатської області на Ужгородський ліцей «Інтелект» Ужгородської міської ради Закарпатської області.

– Ужгородська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів № 15 Ужгородської міської ради Закарпатської області на Ужгородський ліцей № 15 Ужгородської міської ради Закарпатської області.

Проголосували і за Програму підтримки однієї із військових частин на 2023-2024 роки проголосували сьогодні на сесії Ужгородської міської ради. Фінансове забезпечення Програми заплановано у розмірі 30 мільйонів гривень на 2 роки, із них 20 мільйонів гривень – на 2023 рік.

Документ прийняли для забезпечення готовності військової частини до виконання завдань за призначенням; підвищення ефективності співробітництва; піднесення престижу військової служби та надання допомоги військовій частині.

Крім того,

Депутати Ужгородської міської ради підтримали проєкти рішень про прийняття коштів іншої субвенції на 2023 рік на проведення медичних оглядів призову громадян на строкову військову службу, прийняття громадян на військову службу, прийняття громадян на військову службу за контрактом, проведення медичного огляду, військовозобов'язаних, резервістів для визначення ступеня придатності їх до військової служби, приписки молоді Холмківської сільської територіальної громади в сумі 300 тис. грн та Великодобронської сільської територіальної громади у сумі 200 тис. грн.

Також затвердили договір між Ужгородською міською радою та Холмківською сільською радою про передачу коштів іншої субвенції з місцевого бюджету на співфінансування частини витрат на заробітну плату з нарахуваннями на неї та витратними матеріалами військово-лікарській комісії, та аналогічний договір між Ужгородською міською радою та Великодобронською сільською радою.

У зв'язку із цим депутати внесли зміни у Програму забезпечення роботи медичних комісій при Ужгородському районному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки на 2020-2023 роки – збільшили вартість Програми у 2023 році на суму 500 тис. грн. за рахунок субвенцій від Великодобронської ОТГ – 200 тис. грн та Холмківської ОТГ – 300 тис. грн.

Підтримали у сесійній залі депутати Ужгородської міської ради і Програму медичної підтримки учасників бойових дій при проходженні стаціонарного лікування у медичних закладах міста на 2023 – 2024 роки. Фінансове забезпечення документу – 50 мільйонів гривень на 2 роки.

Метою Програми є покращення забезпечення медичними послугами та харчуванням при стаціонарному лікуванні у медзакладах Ужгорода військовослужбовців, які отримали поранення, травми внаслідок участі у бойових діях у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України.

Підтримали і зміни до Програми посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа» на 2021 – 2023 роки, зокрема до порядку надання матеріальної допомоги особам, які потребують соціальної підтримки. Рішенням встановили максимальний розмір допомоги громадянам, які потребують лікування та/або соціальної підтримки – 5 000 грн один раз на два роки.

397 тисяч гривень із міського бюджету виділили на сьогоднішній сесії Ужгородської міської ради на виплату матеріальної допомоги 19 ужгородцям на лікування.  Суми допомоги – від 10 000 до 50 000 гривень.

Затвердили міські депутати і перелік спеціальних земельних ділянок, відведених для організації та провадження діяльності із забезпечення паркування транспортних засобів на території Ужгорода: на проспекті Свободи, вулицях Капушанській, Олександра Фединця-Золтана Баконія, площі Корятовича-вул. Олександра Духновича, площі Жупанатській та вул. Олександра Довженка, вул. Льва Толстого.

Підтримали сьогодні на черговій сесії міськради зміни до бюджету Ужгорода та Програми економічного і соціального розвитку Ужгородської міської територіальної громади на 2023 рік у зв’язку зі змінами до низки міських програм:

– комплексної Програми відновлення історичного центру м. Ужгорода на 2021-2023 роки;

– Програми благоустрою та розвитку комунальної інфраструктури міста Ужгород на 2023-2027 роки;

– Програми посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа» на 2021 – 2023 роки.