Сесія Ужгородської міської ради: затверджені Стратегія розвитку міста «Ужгород – 2030», Програма економічного і соціального розвитку, нові ставки туристичного збору

Опубліковано: Січень 18, 2019

Сесія Ужгородської міської ради: затверджені Стратегія розвитку міста «Ужгород – 2030», Програма економічного і соціального розвитку, нові ставки туристичного збору

Сьогодні, 18 січня, відбулося перше у 2019 році засідання сесії міської ради. Перед початком роботи присутніх у сесійній залі колядками та віншуваннями привітали учасники зразкового вокального ансамблю «Перлинка» Ужгородського міського центру дозвілля – будинку культури. Міський голова Богдан Андріїв подякував дітям та керівнику колективу Марії Мудранинець за чудове вітання.

Першим розглянули та підтримали доопрацьований проект Стратегії розвитку міста «Ужгород – 2030». Документ розроблено фахівцями Національного Інституту стратегічних досліджень і групою провідних експертів на основі статистичної й соціологічної інформації, наукових розвідок, з урахуванням результатів засідань робочих фокусних груп із розробки Стратегії, зауважень громадськості.

У Стратегії міститься аналіз актуальної ситуації, потенціал та перспективи розвитку секторів міського господарства й соціально-культурної сфери, а також дані політичних, економічних, технологічних і соціальних можливостей та викликів, сильних і слабких сторін людського, ресурсного та соціального капіталу громади, шляхи його ефективного використання на період до 2030 року і на подальшу перспективу. Підприємствам, установам та організаціям усіх форм власності, громадським організаціям міста рекомендують керуватися цим документом при розробці планів своєї діяльності.

Депутати проголосували і за Програму економічного і соціального розвитку м. Ужгород на 2019 рік. Документ розроблений управлінням економіки та стратегічного планування на основі пропозицій структурних підрозділів міської ради, підприємств і організацій міста з використанням аналітичних матеріалів та статистичних даних про розвиток міста у 2017-2018 роках та прогнозних тенденцій на 2019 рік.

Основними пріоритетними завданнями розвитку міста на наступний рік визначили покращення міжрегіонального економічного співробітництва та розвиток економічних відносин із закордонними містами-партнерами; створення стимулів для існуючих підприємств і «стартапів», стимулювання попиту на продукцію кращих ужгородських товаровиробників на місцевому ринку, створення привабливого інвестиційного середовища та формування репутації Ужгорода як надійного партнера у бізнес-спільноті; облаштування нових велосипедних доріжок і велосипедної інфраструктур відповідно до сучасних стандартів; створення якісної мережі пішохідних зон; подальше оновлення сучасним автопарком комунального підприємства «Ужгородський муніципальний транспорт»; оновлення матеріально-технічної бази підприємства КП «Водоканал» та інші заходи за для зменшення втрат води і підвищення її якості; розбудова систем каналізування та водовідведення на усій території міста; розвиток мережі закладів дошкільної та шкільної освіти відповідно до потреб мікрорайонів міста та модернізація їхньої матеріально-технічної бази тощо.

Ужгородські депутати також підтримали надання грошової допомоги малозабезпеченим мешканцям міста. Так, п’ятьом ужгородцям нададуть матеріальну допомогу на лікування, придбання ліків і вирішення соціально-побутових питань.
Проект рішення доповнили і виділили 20 тисяч гривень ужгородцю, що мешкає на проспекті Свободи, 40, де внаслідок негоди пошкоджено покрівлю.

Внесли зміни до Програми реконструкції та капітального ремонту мережі зовнішнього освітлення міста Ужгород на 2017-2020 роки. Необхідні обсяги фінансування першочергових заходів Програми на 2019 рік на другу чергу реконструкції системи вуличного освітлення Ужгорода становлять 14 млн. 850 тис. грн. (кредитні кошти НЕФКО-12 млн. грн., співфінансування з міського бюджету – 2 млн. 850 тис. грн.)

На сесії Ужгородської міської ради також внесли зміни до Програми благоустрою міста Ужгород на 2018-2022 роки. П’ятирічну програму реалізовуватимуть у три етапи, загалом передбачено фінансування у понад 742 млн. 909 тис. грн. Зокрема, у 2019 році заплановано з міського бюджету виділити понад 159 млн. грн.

Рішенням сесії Ужгородської міської ради в новій редакції викладено один із додатків до рішення ХХІV сесії міської ради VІІ скликання від 10.07.2018 №1151 «Про місцеві податки та збори». Рішення необхідно було прийняти у зв’язку із законодавчими змінами до Податкового кодексу та деяких інших законодавчих актів, прийнятих наприкінці 2018 року.

У документі зазначається, що туристичний збір – це місцевий збір, кошти від якого зараховуються до бюджету Ужгорода, його платять громадяни України, іноземці, а також особи без громадянства, які прибувають у наше місто та тимчасово розміщуються у місцях проживання (ночівлі). Ставки збору: 0,5 % – для внутрішнього туризму та 1% – для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, для однієї особи за одну добу тимчасового розміщення.
У рішенні визначено хто саме, як та коли повинен сплачувати туристичний збір до бюджету Ужгорода.

Підтримали депутати і кілька рішень щодо назв та перейменування вулиць міста. Зокрема, новим вулицям надано імена: Михайла Тиводара – вченого-етнолога, професора Ужгородського національного університету; відомих історичних особистостей Степана Бандери, Івана Мазепи, Симона Петлюри. Площу на розі вулиць Дмитра Вакарова та Підгірної названо іменем художника Гаврила Глюка, перейменовано вулицю Перемоги на Капушанську.

Затвердили і зміни до бюджету Ужгорода. Зокрема, перерозподіл бюджетних коштів між департаментами міського господарства та соціального захисту населення, технічні зміни, пов’язані з приведенням у відповідність до останніх змін у бюджетному законодавстві та щодо розподілу витрат у 2019 році бюджету міста на реалізацію місцевих/регіональних програм.

На сесії прийняли рішення в рамках роздержавлення газети «Ужгород» – затвердили договір про зміну засновника та збереження назви, цільового призначення, мови і тематичної спрямованості друкованого засобу масової інформації «Ужгород» тощо.

Затвердили і положення, які регламентують роботу кількох структурних підрозділів Ужгородської міської ради. Зокрема, положення про службу у справах дітей Ужгородської міської ради, про управління муніципальної варти, про управління міжнародного співробітництва та інновацій, про управління у справах культури, молоді та спорту Ужгородської міської ради, про управління охорони здоров’я, про управління економічного розвитку міста, про департамент праці та соціального захисту населення, про відділ оборонної та мобілізаційної роботи, про відділ цивільного захисту населення.

Крім того, на сесії  затвердили юридичним та фізичним особам звіти про експертні грошові оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення, на яких розташовані об’єкти нерухомості, що поповнило міський бюджет на понад 2,7 млн. грн.

Депутати міськради прийняли рішення про надання учасникам бойових дій, юридичним та фізичним особам дозволів на розробку проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок, а також їх затверджень, надали дозволи на проведення експертної грошової оцінки земельних ділянок, згоди на складання та затвердження технічної документації щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості), поновили та припинили дію договорів оренди земельних ділянок, що теж поповнить міський бюджет.