Ще 15 мільйонів гривень на підтримку військових спрямують із бюджету Ужгорода

Опубліковано: Серпень 08, 2023

Ще 15 мільйонів гривень на підтримку військових спрямують із бюджету Ужгорода

Рішення підтримали сьогодні на сесії міської ради.

Депутати затвердили звіт про виконання бюджету Ужгородської міської територіальної громади за січень-червень 2023 року. Як ідеться у проєкті рішення, до бюджету Ужгородської громади з січня по червень 2023 року надійшло 1 млрд 124 млн 926, 6 тис. грн, або 101,6% уточненого планового показника.

Надходження у порівнянні з І півріччям 2022 року зросли на 173 990, 2 тисяч гривень, або на 18, 3%.

За підсумками І півріччя 2023 року дохідну частину бюджету територіальної громади міста складали:

84,2 % – податки, збори та інші платежі в обсязі 947 370,8 тис. грн;

15,8 % – офіційні трансферти в сумі 177 555,8 тис. грн.

Податок на доходи фізичних осіб у звітному періоді залишився базовим джерелом наповнення загального фонду бюджету територіальної громади міста (70,7%).

Також на сесії заслухали звіт «Про виконання цільових програм у сфері охорони здоров'я міста Ужгород за 2022 рік». У ньому йшлося про 16 програм, які стосуються підтримки медичної сфери Ужгородської громади.

Депутати взяли до відома і звіти департаменту міської інфраструктури про виконання міських цільових Програм за 2022 рік, а саме: «Програми демонтажу самовільно встановлених елементів благоустрою на території міста Ужгород на 2022 – 2024 роки»; «Програми відшкодування частини кредитів, отриманих ОСББ, ЖБК на впровадження заходів з енергозбереження, капітального ремонту та реконструкції багатоквартирних житлових будинків у м. Ужгород на 2018 – 2022 роки «Теплий дім».

Ужгородська міськрада підтримала кандидатури трьох авторів на присвоєння звання «Лауреат міської премії імені Петра Скунця». Цьогоріч, за рішенням конкурсної комісії, яка відбулася 11 липня 2023 року, вирішили визнати переможцями та призначити грошові премії у розмірі 20 000 кожному:

– у номінації «Краєзнавча література» Борису Жулканичу за книгу «Ужгородський некрополь Кальварія. Відкрита книга пам’яті» і Василю Коцану за книгу «… А я свою вишиванку д’серцю пригортаю …»;

– у номінації «Альбомне видання» Людмилі Корж-Радько за книгу-альбом «Людмила Корж-Радько».

Також депутати підтримали внесення змін до Положення про міську премію імені Петра Скунця в галузі літератури і краєзнавства: вилучили з абзацу шостого слово «народилися», виклавши абзац у новій редакції: «Премією нагороджуються літератори та краєзнавці, які проживають та зареєстровані у м. Ужгород»; абзац тринадцятий доповнили реченням: «Відтак як Премія є персональною, то кандидатом на присвоєння Премії та звання «Лауреат міської премії імені Петра Скунця» може бути тільки одна особа з числа колективу авторів висунутого видання. Це має бути зафіксовано у протоколі засідання установи чи організації, яка висуває номінанта.

Затвердили на засіданні сесії План заходів із реалізації Стратегії із створення безбар’єрного простору у м. Ужгород на 2023 – 2024 роки.

Після ухвалення на національному рівні Стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року міська влада спільно з представниками громадських організацій маломобільних мешканців Ужгорода ухвалила рішення щодо розробки стратегії безбар’єрності на місцевому рівні. План заходів з реалізації Стратегії розрахований на 2 роки і має забезпечити створення безперешкодного середовища для всіх груп населення, надати рівні можливості кожному без винятку реалізовувати свої права, забезпечити рівний доступ до послуг та інфраструктури.

Передбачається 6 основних напрямків формування безбар’єрності: фізична, інформаційна, цифрова, суспільна та громадянська, освітня та економічна.

Також депутати затвердили й Програму надання соціальних послуг населенню м. Ужгород на 2024 – 2026 роки. Ресурсне забезпечення Програми становить 16,5 млн грн.

Метою Програми є розвиток системи соціальних послуг, шляхом залучення на конкурсній основі недержавних юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, які відповідають критеріям діяльності суб’єктів, що надають соціальні послуги до надання соціальних послуг з використанням механізму соціального замовлення за рахунок коштів міського бюджету.

Програма спрямована на створення умов для розвитку надавачів соціальних послуг шляхом впровадження прозорого конкурсного відбору, розвитку альтернативних моделей надання послуг.

Напрями – фінансова підтримка надавачів соціальних послуг шляхом надання їм компенсації за надані послуги, сприяння діяльності надавачам соціальних послуг, забезпечення потреб отримувачів соціальних послуг.

Крім того підтримали на засіданні сесії Програму посилення соціального захисту громадян міста «Добра справа» на 2024 – 2026 роки. Її метою є надання матеріальної допомоги містянам, що опинилися в скрутному становищі, та інших виплат громадянам, які потребують соціальної підтримки.

Основі напрями та заходи Програми:

– надання матеріальної допомоги малозабезпеченим, непрацездатним громадянам, багатодітним та неповним сімʼям, громадянам похилого віку, ветеранам війни та праці, особам з обмеженими фізичними можливостями, особам, які постраждали від пожежі, стихійного лиха чи підтоплень, іншим громадянам, які потребують лікування та/або соціальної підтримки;

– надання матеріальної допомоги важкохворим громадянам на лікування, протезування, придбання імплантатів, проведення оперативних втручань;

– надання матеріальної допомоги особам, яким виповнилося 100 і більше років;

– надання матеріальної допомоги особам, які здійснили поховання безробітного мешканця міста власним коштом.

685 000 гривень виділили із міського бюджету на сесії на надання матеріальної допомоги ужгородцям. Із них 400 000 гривень – жителям міста, помешкання яких постраждали під час негоди у липні. 285 000 гривень спрямують на матеріальну допомогу ужгородцям, які мають складні захворювання і потребують лікування.

Місцеву мережу стаціонарних технічних засобів (приладів контролю) для фіксації адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху в автоматичному режимі впровадять на вулично-дорожній мережі Ужгородської територіальної громади.

Відповідний проєкт рішення підтримали депутати на сесії. Наразі мережа включає два комплекси автоматичної фіксації для виявлення порушень швидкісного режиму на вул. Минайській – біля будинків №3 та № 24.

10% від надходжень зафіксованих правопорушень буде зараховуватися до бюджету територіальної громади міста.

Також депутати ухвалили зміни до низки міських цільових програм, зокрема, Програми паспортизації та виготовлення технічної документації на об’єкти комунальної власності Ужгородської міської територіальної громади на 2023 – 2025 роки; Програми фінансової підтримки комунальних підприємств міста Ужгород на 2923 – 2025 роки; Програми капітального ремонту житлового фонду у м. Ужгород на 2023 – 2027 роки; Програми благоустрою та розвитку комунальної інфраструктури міста Ужгород на 2023 – 2027 роки. У зв’язку із цим внесли зміни і до Програми економічного і соціального розвитку та до бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2023 рік.

Депутати Ужгородської міської ради сьогодні на сесії підтримали перерозподіл коштів міського бюджету – 15 мільйонів гривень спрямують на підтримку військових.

«Сьогодні це – наше пріоритетне завдання», – підкреслив міський голова Богдан Андріїв.

У роботі сесії Ужгородської міської ради оголошено перерву до наступного вівторка – 15 серпня, засідання розпочнеться о 10:00.

 

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв перед початком сесії міської ради привітав із високими досягненнями Богдану Лехман.

Студентка природничо-гуманітарного фахового коледжу УжНУ стала дворазовою переможницею чемпіонату Європи з армреслінгу у ваговій категорії до 60 кг, який відбувся у Кишиневі (Молдова).

Богдана Лехман перемогла на двох руках – лівою чеську спортсменку, а правою – суперницю із Туреччини і стала чемпіонкою Європи в категорії «юніори» (16 – 18 років).