Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини представили сьогодні в Ужгороді

Опубліковано: Липень 06, 2023

Щорічну доповідь Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини представили сьогодні в Ужгороді

Захід, який відбувся у ректораті УжНУ, зібрав близько 150 учасників, серед яких правозахисники, представники національних меншин та органів місцевого самоврядування Закарпаття, науковці, правоохоронці, представники ужгородської міської й обласної влади – міський голова Богдан Андріїв, заступник голови облради Василь Дем’янчук, заступник голови Закарпатської ОВА Петро Добромільський.
Як зазначалося, через війну питання прав і свобод людей в Україні залишається одним із основних. Від початку повномасштабного вторгнення близько 3000 людей звернулися до Уповноваженого через збройну агресію росії проти України. Через це, а також низку інших питань, було запроваджено 9 стрижневих напрямів роботи: права дитини та сімʼї, молоді та спорту; права людини у секторі оборони та прав ветеранів і військовослужбовців, полонених та членів їх родин; права громадян, які постраждали внаслідок збройної агресії проти України; право на справедливий судовий розгляд та процесуальні права; дотримання інформаційних прав; моніторинг дотримання рівних прав і свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів; міжнародне співробітництво; дотримання соціальних та економічних прав; реалізація національного превентивного механізму.
За минулий, 2022 рік, до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини надійшло 42 тисячі звернень, стосувалися вони переважно соціально-економічних питань. Зверталися ВПО, вразливі верстви населення тощо. На Закарпатті одне із найпоширеніших звернень до Уповноваженого – невиплата допомоги ВПО.
У представленому звіті також оприлюднено деякі офіційно підтверджені дані внаслідок збройної агресії росії. Так, із 24 лютого 2022 року постраждало майже 19 тисяч українців, 7155 з них загинуло, 11662 поранені. Зафіксовано також 171 факт сексуального насильства, пов’язаного з війною. 7,9 мільйонів українців перебувають на територіях інших держав, 4,8 млн стали внутрішньо переселеними особами.