Щодо запобігання пожеж та збереження ліній електропередач

Опубліковано: Лютий 18, 2019

Протягом останніх років на території України стали частими випадки виникнення пожеж, які приводять до вимкнення повітряних ліній електропередачі (далі ПЛ). Вимкнення ПЛ внаслідок пожеж приводить до порушення роботи електромереж обласних енергопостачальних компаній, завдає значних збитків об’єднаній електроенергетичній системі України, промисловості та народному господарству. Зазвичай такі пожежі виникають через необережні дії місцевого населення в період весняно-польових робіт та проведення жнив (спалення сухостою, стерні та очерету в охоронних зонах ПЛ).

Закарпатський ремонтно-експлуатаційний центр нагадує про необхідність дотримання існуючих правил поведінки поблизу діючих високовольтних ліній, які належать до об’єктів підвищеної небезпеки. З метою захисту населення від нещасних випадків пов’язаних з ураженням електричним струмом, а також захисту і збереження повітряних ліній електропередачі постановою КМУ від 4 березня 1997р. №209, затверджені «Правила охорони електричних мереж», які встановлюють охоронні зони ПЛ, встановлюється вздовж повітряних ліній електропередачі у вигляді земельної ділянки і повітряного простору обмежених вертикальними площинами, що віддалені по обидві сторони лінії від крайніх проводів і в залежності від класу напруги, віддаль від крайнього проводу становить :

25 м -до 220 кВ; ЗО м – до 330,400,500 кВ; 40 м -до 750 кВ.

В охоронних зонах ПЛ категорично забороняється:

 будувати житло, громадські, дачні будинки; складати добрива, корми, торф, солому, дрова, інші матеріали; влаштовувати будь-які звалища ; розпалювати вогнища ;

розташовувати автозаправні станції, або інші сховища паливо- мастильних матеріалів накидати на струмопровідні частини об’єктів електричних мереж і наближати до них сторонні предмети, підніматися на опору повітряних ліній електропередачі; саджати дерева та інші багаторічні насадження;

влаштовувати спортивні майданчики для ігор, зупинки, стадіони, ринки тощо.

Особи, які не дотримуються «Правил охорони електричних мереж», порушують вимоги ще ряду нормативних документів, нестимуть відповідальність відповідно до Кодексу про адміністративні правопорушення. Особи, винні у розкраданні та пошкодженні елементів конструкції опор ПЛ, будуть притягнуті до кримінальної та матеріальної відповідальності.

Закарпатський ремонтно-експлуатаційний центр Західної електроенергетичної системи