Сімейні форми виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Опубліковано: Вересень 09, 2019

Найбільшою цінністю кожної країни, кожної нації є діти. Саме діти є нашим майбутнім. Одним із найблагородніших вчинків людей є захист і виховання дітей, які з будь-яких причин залишилися без батьківського піклування.

У ст. 52 Конституції України закріплено, що: “Діти рівні у своїх правах незалежно від походження, а також від того, народжені вони у шлюбі чи поза ним. Утримання та виховання дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування покладається на державу”. При цьому Конвенція ООН про права дитини наголошує, що дитині для повного та гармонійного розвитку її особистості необхідно зростати в сімейному оточенні, в атмосфері щастя, любові та розуміння. Тому діяльність держави повинна бути спрямована на створення таких правових форм утримання та виховання дітей, які потребують батьківського піклування, що здатні були б до певної міри замінити сім’ю.

Існує декілька традиційних форм прийняття дитини на виховання у сім’ю, серед яких – усиновлення, опіка та піклування, прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу.

Усиновлення – прийняття усиновлювачем у свою сім’ю дитини на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. Усиновлення дитини проводиться в її інтересах для забезпечення стабільних і гармонійних умов її життя.

Встановлення опіки та піклування – це влаштування дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, у сім’ї громадян України, які перебувають переважно в сімейних, родинних відносинах із цими дітьми з метою забезпечення їх виховання, освіти, розвитку, захисту їх прав та інтересів. Опікуни (піклувальники) є законними представниками інтересів дитини без спеціальних на те повноважень. До їх обов’язків належить виховання дитини, піклування про її здоров’я, фізичний, психічний, духовний розвиток, забезпечення одержання дитиною повної загальної середньої освіти, здійснення повного медичного обстеження підопічного двічі на рік.

Опіка встановлюється над дітьми-сиротами та дітьми, позбавленими батьківського піклування дітьми, які не досягли чотирнадцяти років, а піклування – над дітьми віком від чотирнадцяти до вісімнадцяти років.

Прийомна сім’я – це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла на виховання та спільне проживання від 1 до 4 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

Дитячий будинок сімейного типу – окрема сім'я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, в яку влаштовуються на виховання та спільне проживання не менш як 5 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування. Загальна кількість дітей у дитячому будинку сімейного типу не повинна перевищувати 10 осіб, враховуючи рідних дітей.

Усі форми сімейного виховання дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування можуть лише пом’якшити негативний вплив становища на дитину, у якому вона опинилась, але не забезпечують її право на виховання в повноцінній біологічній сім’ї.

Якщо Ви бажаєте усиновити або взяти під опіку/піклування дитину, то Вам необхідно підготувати відповідний пакет документів та з відповідною заявою через Центр надання адміністративних послуг Ужгородської міської ради (м. Ужгород, пл. Поштова, 3). З детальною інформацію щодо вищезазначених адміністративних послуг Ви можете ознайомитись за наступними посиланнями:

http://cnap.rada-uzhgorod.gov.ua/info/service/byservicescope-8/49/details

http://cnap.rada-uzhgorod.gov.ua/info/service/byservicescope-8/82/details

Що ж до бажаючих створити прийомну сім’ю або дитячий будинок сімейного типу просимо їх особисто звертатись до служби у справах дітей Ужгородської міської ради, яка наразі тимчасово розташована за адресою м. Ужгород, пл. Жупанатська, 3, перший поверх, кабінет б/н.

Служба у справах дітей Ужгородської міської ради