Сьогодні, 15 березня, – 84-а річниця Карпатської України

Опубліковано: Березень 15, 2023

Сьогодні, 15 березня, – 84-а річниця Карпатської України

Незалежність Карпатської України була проголошена в ніч з 14 на 15 березня 1939 року на засіданні Сойму в Хусті. Прийнята конституція визначила назву держави – Карпатська Україна, державний устрій – президентська республіка, державна мова – українська. Водночас були визначені державний герб (ведмідь на лівому червоному півполі й чотири сині та три жовті смуги у правому півполі та тризуб з хрестом на середньому зубі), державний прапор – жовто-блакитний стяг і гімн – пісня «Ще не вмерла України». Президентом Карпатської України було обрано Августина Волошина.
Уже за день держава перестала існувати, після бою на Красному полі поблизу Хуста. Там регулярним частинам угорської армії протистояло кілька сотень вояків Карпатської Січі, озброєних легкими кулеметами, гвинтівками, ручними гранатами та пістолетами. У бою на Красному полі загинули близько 230 українських січовиків і добровольців, переважно семінаристів та пластунів.

Карпатська Україна 1938–1939 р. – доленосна подія в житті всього українського народу. Закарпатському краю судилось відіграти вагому роль в історії українського державотворення. Навіть короткотривале існування цієї держави стало символом національних прагнень всього українського народу –Карпатська Україна заявила на весь світ про наміри українців жити у самостійній соборній державі.