Сьогодні – 5-а річниця виходу українських військ з-під Дебальцева

Опубліковано: Лютий 18, 2020

Сьогодні – 5-а річниця виходу українських військ з-під Дебальцева

Бої за це місто на Донбасі в лютому 2015 року стали одним із найтрагічніших епізодів війни на сході України, загинули, за різними даними, від 159 до 205 наших воїнів.
Вшанування військовослужбовців, які брали участь у захисті Дебальцівського плацдарму в 2014-2015 роках, почалося сьогодні в Ужгороді із військової частини на вулиці Другетів – там міський голова Богдан Андріїв, заступник військового комісара Закарпатської області, учасник АТО Олександр Паламарчук, військові, рідні військовослужбовців, представники громадськості поклали квіти до Меморіалу загиблим воїнам 15-го окремого гірсько-штурмового батальйону 128-ої ОГПБр.
“Події біля Дебальцева 5 років тому свідчать, що український народ героїчний, а наші захисники жодного метра ворогу не віддадуть. – сказав Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. – Тут сьогодні присутні військовослужбовці, які брали участь у боях за Дебальцево. Подвиг наших воїнів є свідченням високої мужності, відданості присязі і народу України.
Вдячний воїнам, які продемонстрували громадянську позицію та високий патріотизм. Схиляю голову перед вдовами – дружинами, матерями загиблих. Вічна пам'ять Героям!”.
Із військової частини колоною пройшли містом до Пагорба Слави, де відбувся мітинг-реквієм, у якому взяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Ігор Шинкарюк, перший заступник голови Закарпатської облради Йосип Борто, міський голова Богдан Андріїв, представники обласних управлінь та служб, громадськість, військовослужбовці тощо.
На вшануванні зазначалося, що героїчна оборона Дебальцева стала символом незламності та мужності українських військових.
Священники провели панахиду за загиблими захисниками. Хвилиною мовчання вшанували тих, хто віддав своє життя в боротьбі за мир та свободу України. До могил загиблих Героїв поклали квіти.
Офіційні заходи продовжуються зараз у Палаці дітей та юнацтва (ПАДІЮНі). Від Ужгородської міської ради подяки отримають учасники бойових дій: сержанти Михайло Рега та Сергій Голодняк, капітан Юрій Плітченко, старший сержант Дмитро Мединський.