Сьогодні у світі відзначають Міжнародний день ромів

Опубліковано: Квітень 08, 2020

Свято, започатковане у 1971 році, має на меті привернути увагу до самобутньої культури ромського народу. Саме цього дня було створено Міжнародний союз ромів, який на сьогодні об’єднує ромські громадські організації 42-х країн світу, а також затверджено національний прапор та гімн ромського народу.

Результати здійснюваного Уповноваженим моніторингу та аналіз звернень громадян свідчать, що з моменту затвердження в Україні Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини на період до 2020 року, не спостерігається позитивних змін у вирішенні проблемних питань ромської громади та забезпечення їх інтеграції в суспільство.

Роми, як і раніше, є найбільш вразливою етнічною групою, яка зазнає системної дискримінації у сферах доступу до освітніх, медичних, соціальних послуг, документування, працевлаштуванні тощо.

Окремо варто наголосити на необхідності вжиття заходів просвітницького характеру з метою подолання негативних стереотипів стосовно ромів, адже серед основних чинників, що призводять до маргіналізації ромів та формування ксенофобських настроїв щодо них у суспільстві є поширення мови ворожнечі у ЗМІ та інтернет-мережі.

Вкрай важливо під час розроблення нової Стратегії захисту та інтеграції в українське суспільство ромської національної меншини врахувати, що забезпечення ефективної її реалізації стане можливим лише за умови всеохоплюючих знань про конкретні потреби ромського населення шляхом збору статистичних даних і залучення представників ромської спільноти до напрацювань, реалізації та моніторингу стану її виконання.

Уповноважена закликає толерантно ставитись до осіб ромської національності.

Уповноважений Верховної Ради України з прав людини

у Закарпатській області Діана Швардак