Субвенція з держбюджету на капремонт Собранецької, зміни до програм, звернення депутатів до Офісу Президента – сесія Ужгородської міськради

Опубліковано: Травень 25, 2021

Субвенція з держбюджету на капремонт Собранецької, зміни до програм, звернення депутатів до Офісу Президента – сесія Ужгородської міськради

Друге пленарне засідання сесії Ужгородської міської ради сьогодні почали з  рішення, за яким передали в оренду підвальне приміщення Ужгородської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №12 для облаштування там спортивного залу. Там юні ужгородці займатимуться таеквон-до і кікбоксингом.

Затвердили Програму висвітлення діяльності міськради, її виконавчих органів, посадових осіб, депутатського корпусу у засобах масової інформації на 2021-2025 роки. Основні завдання Програми – якомога ширше, оперативне, збалансоване висвітлення діяльності міської ради, її виконавчих органів, посадових осіб та депутатського корпусу через засоби масової інформації, Інтернет, створення, розміщення, транслювання   офіційних, звітних, довідкових, святкових, новинних матеріалів; анонсів подій та заходів. На виконання заходів Програми передбачено 400 тисяч гривень на рік.

Також підтримали зміни до Програми охорони навколишнього природного середовища Ужгорода на 2018-2022 роки, затвердженої рішенням сесії міської ради 16 листопада 2017 року № 853. Зокрема, у новій редакції виклали завдання – «Забезпечення відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного режиму, очищення русла від дерев, очищення водовідвідного каналу в межах об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення «парк Боздоський».

Проголосували і за зміни до Програми благоустрою міста Ужгород на 2018-2022 роки: назву завдання 13 «Забезпечення відлову безпритульних тварин» ухвалили у новій редакції «Забезпечення відлову, вакцинації, стерилізації безпритульних тварин». Фінансування на ці потреби на 2021 рік передбачено у розмірі 500 тисяч гривень.

Також на сесії більшістю голосів підтримали й зміни до Програми розвитку туризму та формування позитивного інвестиційного іміджу м. Ужгород на 2018 – 2022 роки, зміни до Програми економічного і соціального розвитку м. Ужгород на 2021 рік, зміни до бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2021 рік.

Ухвалили міські обранці на сесії і звернення депутатів міськради Ужгорода  до Державної податкової служби України, Головного управління ДПС у Закарпатській області, Ужгородської районної ради щодо податкових зобов’язань Ужгородської районної клінічної лікарні зі сплати податку з доходів фізичних осіб  до бюджету Ужгородської міської територіальної громади. Як ідеться у пояснювальній записці, внаслідок адміністративно-територіальної реформи на законодавчому рівні видатки на роботу комунального некомерційного підприємства «Ужгородська районна клінічна лікарня Ужгородської районної ради Закарпатської області», що знаходиться в Ужгороді на вул. Минайській, із 1 січня 2021 року проводяться з бюджету Ужгорода. На оплату енергоносіїв та комунальних послуг цього медичного закладу на 2021 рік потрібно 2,4 млн грн. Але податок на доходи фізичних осіб усіх працівників районної лікарні надходить до бюджету Середнянської селищної територіальної громади в зв’язку з реєстрацією лікарні в  Середньому. Бюджет Ужгорода втрачає щонайменше близько 4 мільйонів гривень річних надходжень від ПДФО, що  зменшує на відповідну суму фінансування міських програм у важливих для ужгородців сферах (освіта, медицина, інфраструктура тощо).

Крім того, підтримали на сесії і звернення депутатів Ужгородської міської ради до Офісу Президента України про включення до Програми «Велике будівництво» проєкту будівництва нової лінії каналізаційних очисних споруд в Ужгороді. Наявні очисні споруди в Ужгороді експлуатуються із 1975 року, зношені на 95%. Особливо критичний стан спостерігається під час інтенсивних опадів, коли кількість стоків збільшується на 50-90% при проєктній потужності у 50 тис. метрів кубічних на добу, навантаження збільшується майже вдвічі. Кожного дня існує ймовірність повної зупинки роботи очисних споруд, що призведе до неспроможності функціонування всієї мережі водовідведення міста. Успішна реалізація проєкту будівництва нової лінії каналізаційних очисних споруд дасть можливість для подальшого розвитку обласного центру Закарпаття та прилеглих населених пунктів.

На сьогоднішній сесії міської ради Ужгорода депутати також підтримали рішення про перерозподіл понад 1,4 млн грн невикористаних цільових бюджетних коштів на підтримку діяльності міського водоканалу. Їх спрямують, серед іншого, на:

– реконструкцію 2-ох освітлювачів зваженого осаду на насосно-фільтрувальній станції-3 міського водоканалу;

– заміну аварійно-каналізаційного колектора на вул. Івана Крилова;

– заміну засувки на підводному колекторі до каналізаційно-насосної станції.

Крім того, виділили кошти на покриття збитків у 2020 році КП «Парк культури та відпочинку «Під замком»» за 2020 рік.

Підтримали депутати і зміни до бюджету Ужгородської міської територіальної громади на 2021 рік. Зокрема, понад 3,1 млн грн. надійшло коштів субвенції з державного бюджету на капітальний ремонт вулиці Собранецької – від провулку Єгерського і аж до самого міжнародного контрольно-пропускного пункту «Ужгород» на кордоні зі Словаччиною. Планується також виготовлення проєктно-кошторисної документації для отримання коштів із державного бюджету на капітальний ремонт вулиці Болгарської, де заходиться Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій України у Закарпатській області.

Перерозподілили також залишок на 1 січня цього року субвенції з державного бюджету на підтримку учнів із особливими освітніми потребами, за рахунок перевиконання надходжень до спеціального фонду бюджету розвитку освітнім закладам для придбання акустичних систем для складання ЗНО.

Завдяки перевиконанню надходжень екологічного податку скерували 161, 9 тисяч гривень на очищення водовідного каналу в Боздоському парку.