Ситуація в Ужгороді та на Закарпатті на ранок 26 лютого – брифінг в обласній військовій адміністрації

Опубліковано: Лютий 26, 2022

Ситуація в Ужгороді та на Закарпатті на ранок 26 лютого – брифінг в обласній військовій адміністрації
Черговий брифінг про ситуацію на Закарпатті сьогодні, на ранок 26 лютого, провели голова Закарпатської обласної військової адміністрації Віктор Микита та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.
Віктор Микита
– Я та міський голова Ужгорода Богдан Андріїв були на зв'язку з Президентом України, говорили про ситуацію в області, отримали ряд настанов. Володимир подякував за патріотичну налаштованість, за те, що хоч у нас, дякувати Богу, немає військових дій. Ми активно включилися до захисту країни, маємо хороший діалог із громадянами.
– Ситуація на Закарпатті контрольована. За ніч не було жодних негативних проявів, які б впливали на безпеку, ніч пройшла спокійно, посилено працювали правоохоронці.
– Є значне комплектування для територіальної оборони, дуже вдячний закарпатцям за допомогу, черги стоять у військкоматах, там не встигають оформляти, скеровуємо людей для допомоги правоохоронцям.
– Багато громадян, які хочуть або зупинитися на Закарпатті, або виїхати за кордон, на Нижніх Воротах черга машин – більше 10 кілометрів. Зранку я провів нараду з правоохоронцями, ми обговорили можливості для прискорення контролю, збільшення кількості особового складу.
–– Уже розселили 15 тисяч вимушених переселенців, стільки ж ще очікуємо, прошу всіх долучатися, допомагати теплими речами, їжею.
– Ті, хто хоче залишити країну, але не має закордонних паспортів, лише внутрішній паспорт громадянина України, можуть виїхати у Словаччину – через митні пости у Великому Березному, Селменцях, через митний пост Ужгород.
– Прохання до інших громадян, із закордонними паспортами, їхати через інші пункти, зокрема на кордоні з Румунією, вони майже порожні – Дякове, Солотвино, на Угорщину – Лужанка, Косино, Дзвінкове, Вилок. Ті з них, що працювали лише вдень, переводяться на цілодобову роботу.
– Прохання до закарпатців, багато з яких зараз хочуть проїхати в пункті Ужгород – немає потреби залишати Закарпаття. В області здійснюються всі заходи безпеки, не треба створювати собі дискомфорт, пам'ятайте: їдучи за кордон, ви їдете в невідоме. Дайте можливість виїхати людям, які змушені залишити домівки, де ведуться бойові дії. Наразі немає інформації, що тут буде бомбардування, про таке будемо інформувати одразу. Якщо й виникнуть такі ситуації, то треба залишатися вдома, прямувати в укриття.
– Відбулося багато зустрічей, перемовин про надання гуманітарної допомоги. За постановою Кабміну я, як голова військової адміністрації, маю повноваження визначати щодо товарів гуманітарної допомоги і давати погодження на ввезення, тому митне оформлення буде проводитися швидко, зі складу будуть передаватися вантажі в ОТГ і на місцях визначати, передавати тим, хто цього потребує.
– Вранці говорили з представниками тероборони – чоловіків, які приїхали сюди з інших регіонів і не хочуть іти захищати свої домівки, будуть залучати до тероборони тут. Якщо ж вони будуть неналежно поводитися, то поліція буде діяти дуже жорстко, правоохоронці наділені розширеними можливостями і правами.
– Я заявляю: хто з підприємців буде зараз заробляти – безпідставно підвищувати ціни на товари, їжу, проживання – відповідно до закону, їхнє майно буде вилучатися і передаватися громадянам, які цього потребують або для потреб військовослужбовців.
Богдан Андріїв
– Насамперед дякую всім, хто згуртувався, допомагає.
– Вночі ми були на кордоні біля пункту пропуску "Ужгород", там напружена ситуація, багато мам з дітьми. Дякую волонтерам, ужгородцям, які допомагали, ДСНС поставив намет, уже розгорнули польову кухню, стаціонарний медичний пункт. Можна приносити гарячу їжу, роздати на кордоні, бо машини стоять уже добу, людям важко, зокрема й психологічно.
– Ще раз прошу приносити їжу, речі першої необхідності, ми оперативно роздаємо допомогу. У "Совиному гнізді" у нас центральний пункт, готуємо гарячу їжу в ресторані "Дельфін", розвозимо переселенцям. Приймаємо допомогу також в ужгородських школах №№ 2,6,67,8,19, НВК "Гармонія".
– Прохання до закарпатських студентів, які зараз у гуртожитках і не хочуть їхати додому – їдьте, будемо розміщувати людей у гуртожитках, уже почали в гуртожитку УжНУ на Митній.
– Координуємо всі дії із Закарпатською обласною військовою адміністрацією, всі структури міської ради працюють цілодобово, дякую депутатам, які допомагають в округах. Підприємці відкрили всі приміщення, які вже готові, хоч і не здані в експлуатацію.
– Прохання до голів ОСББ: контролюйте покрівлі, виходьте на горища, перевіряйте, щоб не було міток, знищуйте їх. Одразу наголошу: наразі жодної в області не виявлено.
– Звертаюся до бізнесу: не піднімайте ціни на товари, на проживання в готелях, комплексах – зараз біда, не наживайтеся. Поки що ми просимо, не змушуйте вживати заходи, які дозволяє закон, голова обласної військової адміністрації наділений зараз дуже широкими повноваженнями.