Трьом ужгородським дітям-сиротам вручили документи на квартири. На черзі – ще п’ятеро

Опубліковано: Грудень 10, 2018

Трьом ужгородським дітям-сиротам вручили документи на квартири. На черзі – ще п’ятеро

Свідоцтва на право власності на квартири першим трьом дітям-сиротам, придбаних за рахунок коштів субвенції з державного бюджету та співфінансування Ужгородської міської ради, вручили сьогодні в обласному центрі в.о. голови Закарпатської ОДА Ярослав Галас та Ужгородський міський голова Богдан Андріїв.

«У тому, що придбали такі чудові квартири, – значна заслуга міської влади Ужгорода. На жаль, Закарпатська область опинилася у «хвості» за вартістю квадратного метра і навіть з коефіцієнтами ціна була дуже низькою. Якби не підключилося місто, яке виділило понад 150 тисяч гривень на кожну квартиру, не було б можливості придбати таке хороше житло. Ужгород у цій роботі є прикладом для всієї області», – сказав, зокрема Ярослав Галас. За його словами, деякі райони не спрацювали і там, на жаль, житло ті, хто перебуває на черзі, цього року не отримали. Загалом на цю програму у 2018– му на Закарпаття виділили 20 мільйонів гривень, власне програма діє 2 роки, – повідомив посадовець.

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв зауважив, що за його практики – це вперше. Відрадно, що держава приділяє увагу дітям– сиротам, приємно, що є допомога Закарпатської обласної держадміністрації та обласної ради, депутатського корпусу Ужгородської міської ради. «Ми віднайшли ці кошти, щоб молоді люди, яким ми сьогодні вручимо документи на право власності, змогли отримати своє житло. Цю роботу, у співпраці з обласною владою, будемо продовжувати, щоб кошти, які нам виділяє держава, були раціонально використані, а там, де не вистачатиме – будемо дофінансовувати із міського бюджету, щоб і далі підтримувати дітей– сиріт», – запевнив Богдан Євстафійович.

Заступник міського голови Ужгорода Олександр Білак, зі свого боку, подякував відповідальним працівникам, які доклали багато зусиль для того, щоб це було реалізовано: керівнику Служби у справах дітей Закарпатської області Світлані Якімеліній, директору Ужгородського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Івану Фленьку та начальнику Служби у справах дітей Ужгородської міської ради Марині Арокгаті.

Три квартири придбали у новобудові на вул. Єньківській, 23а. Перші троє власниць нових помешкань – 21-річні Крістіна Пецка та Вікторія Вольська, а також 20-річна Тетяна Молнар. Усі вони – із числа дітей– сиріт, перебували на квартирному обліку Ужгородської міської ради.

Журналістам показали одну із квартир, у ній житиме Вікторія Вольська, яка дотепер тимчасово проживає у будинку колишніх опікунів. Вікторія не приховує емоцій, каже, що дуже щаслива і ще не може повірити, що ця квартира її. Новеньке помешкання – на п’ятому поверсі новобудови, його загальна площа 44,1 кв. м, житлова – 21,9 кв. м.

Вартість квартири – 615 тис. грн, сума субвенції із держбюджету – 457 тис. 805 грн., доплата із бюджету Ужгорода склала 157 тис. 195 грн. У квартирі встановлено газовий котел, плиту, є кухонні меблі, повністю облаштована ванна кімната, також встановлять меблі і власне у кімнаті. Так само підготують і інші квартири: вимога програми, щоб придбане житло було одразу готове для проживання.

Квартира Крістіни Пецки, яка дотепер проживала у родичів, має загальну площу 42,4 кв. метри, житлову – 22,3 кв. м. Коштувало житло 614,5 тис. грн., із яких сума субвенції із держбюджету склала 457 тис. 805 грн, доплата за рахунок коштів місцевого бюджету – 156 тис. 695 грн. Крістіна, на жаль, не змогла сьогодні прийти, тож свідоцтво на право власності вручили її опікунці.

Ще одна власниця житла – Тетяна Молнар, її нова квартира має 43,1 кв. м загальної площі, 20,4 кв. м житлової. Вартість помешкання – 614 тис. грн, субвенція – 457 тис. 805 грн., із міського бюджету дофінансували ще 156 тис. 195 грн. Дотепер Тетяна проживала в обласному соціальному гуртожитку для дітей– сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

До кінця 2018 року нові помешкання отримають ще 5– ро ужгородців із числа дітей– сиріт. Придбають також в Ужгороді цьогоріч і житловий будинок – для створення дитячого будинку сімейного типу.