У День Прапора в Ужгороді підняли найвищий у краї синьо-жовтий стяг

Опубліковано: Серпень 23, 2021

У День Прапора в Ужгороді підняли найвищий у краї синьо-жовтий стяг
Найвищий на Закарпатті Державний прапор України до Дня Прапора та 30-ї річниці Незалежності України підняли сьогодні в Ужгороді на площі Богдана Хмельницького.
Його підняли після виступу Президента України Володимира Зеленського під Державний Гімн України, який транслювали з географічного центру України — села Мар’янівка Черкаської області, 30-річний ветеран, ровесник незалежності нашої країни, кавалер орденів «За мужність», захисник Луганського аеропорту Олег Базай та Анастасія Реготун – донька загиблого Героя, ужгородця Олега Реготуна.
В урочистостях узяли участь керівники Закарпаття та Ужгорода, представники дипломатичних установ, правоохоронних та силових структур, військові, волонтери, депутати Ужгородської міської ради, священнослужителі, громадськість.
Із вітальними словами виступили голова Закарпатської обласної державної адміністрації Анатолій Полосков та міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.
«У цей святковий день на площі Богдана Хмельницького в Ужгороді ми урочисто підняли найбільший на Закарпатті національний стяг. І це місце також символічне – у 1989-1992 роках щотижня за будь-якої погоди на перехресті вулиці Льва Толстого-проспекту Свободи-площі Богдана Хмельницького члени ужгородського товариства «Просвіта» проводили народне віче. Проводили тут і Шевченківські читання, і декламування поезій Василя Стуса, Василя Симоненка, виступи бандуристів, відзначення знаменних дат, розучування народних та січових пісень, різноманітні акції протесту, збір підписів.
Хотів би нагадати історичний факт – 14 червня 1990 p. рішенням першої сесії Ужгородської міської ради затверджено традиційну символіку Ужгорода, серед якої – герб Ужгорода та синьо-жовтий прапор. І коли над міською управою Ужгорода замайорів синьо-жовтий прапор, подія сколихнула все місто.
За весь час історичного становлення Української держави синьо-жовте знамено символізує боротьбу за права українського народу, із ним ішли на бій за свободу і справедливість, за вільну й незалежну Україну. Із ним і сьогодні наші воїни на Сході України захищають територіальну цілісність та незалежність нашої держави.
Вірю у нашу перемогу, вірю у те, що відстоїмо наше право на суверенність, відновимо нашу територіальну цілісність. Слава Україні! Слава її Героям!», — сказав Богдан Андріїв.
Після офіційної церемонії підняття найвищого на Закарпатті, 30-метрового державного стягу, на площі Богдана Хмельницького відбувся концерт духового оркестру Закарпатської обласної філармонії під керівництвом народного артиста України Володимира Співака.