У міськраді Ужгорода сьогодні відбулася зустріч із представниками Консультативної місії ЄС із реформування сектору цивільної безпеки України

Опубліковано: Вересень 28, 2022

У міськраді Ужгорода сьогодні відбулася зустріч із представниками Консультативної місії ЄС із реформування сектору цивільної безпеки України

Робочу зустріч із представниками Консультативної місії ЄС із реформування сектору цивільної безпеки України провели сьогодні в Ужгородській міськраді заступник міського голови Василь Пинзеник, начальниця управління міжнародного співробітництва та інновацій міськради Вікторія Тарахонич, її заступниця, начальниця відділу міжнародного співробітництва Вікторія Білас.

Гості з Фінляндії – старший радник із прикордонних питань Велі-Матті Піува та старший радник із прикордонних і митних питань інтегрованого управління кордонами Пекка Хютіайнен цікавилися життям міста під час війни, прийомом і забезпеченням потреб вимушених переселенців, які тимчасово проживають в Ужгороді, співпрацею з міжнародними партнерами, що надають гуманітарну допомогу, освітніми питаннями, зокрема навчанням у місцевих школах дітей із числа ВПО.

Василь Пинзеник розповів, що життя Ужгорода, як і життя всієї країни, із 24 лютого змінилося. Обласний центр Закарпаття став прихистком для кількох десятків тисяч людей з інших регіонів, де тривали і тривають бойові дії. Перед містом постали виклики – як зустріти, де розмістити вимушених переселенців, зокрема в яких комунальних закладах, як їх забезпечити їжею та всім необхідним. Наголосив, що Ужгород пишається потужним волонтерським рухом, який став пліч-о-пліч із владою, аби допомогти співвітчизникам.

Представники Консультативної місії ще цікавилися роботою пункту пропуску на українсько-словацькому кордоні, чи великі черги, чи є можливість полегшити перетин кордону для гуманітарних вантажів.

Розпитували й про забезпечення освітою дітей із числа ВПО – Василь Пинзеник зазначив, що понад 1000 дітей-переселенців відвідують школи та дитсадки Ужгорода, мають можливість отримувати освітні послуги у повному обсязі, також безкоштовно харчуються в закладах освіти, на це виділили кошти з міського бюджету.

Велі-Матті Піува та Пекка Хютіайнен відзначили готовність КМЄС до подальшої співпраці та підтримки України, яка героїчно бореться з російськими ворогами-окупантами. Заступник міського голови Ужгорода висловив вдячність за допомогу, яку надають країни Європи.