У Закарпатській ОДА відбувся брифінг щодо зростання кількості хворих на коронавірус і потреби посилення обмежень

Опубліковано: Червень 20, 2020

У Закарпатській ОДА відбувся брифінг щодо зростання кількості хворих на коронавірус і потреби посилення обмежень

Нехтування карантинними заходами призвело до різкого зростання кількості хворих на коронавірус на Закарпатті й в Ужгороді, зокрема, і відповідно до потреби посилення обмежень. Таку заяву сьогодні озвучили на пресбрифінгу в Закарпатській ОДА. За інформацією Обласного лабораторного центру МОЗ України, за минулу добу в області коронавірус методом ПЛР підтверджено у 109 осіб.

Докладніше про ситуацію в краї розповів голова Закарпатської ОДА Олексій Петров: “На жаль, динаміка невтішна, кількість хворих на коронавірус зростає, маємо черговий антирекорд. Вважаємо, що така тенденція пов'язана з тим, що пом'якшення карантину краяни сприйняли як його відміну, спостерігаємо низьку соціальну відповідальність, нехтування носінням масок, дезінфекцією, закликом уникати скупчень тощо. Ми прийняли рішення щодо підключення до надання допомоги хворим на коронавірус також лікарень другої та третьої хвиль, проаналізували їхню підготовку до прийому таких пацієнтів.
Звертаюся й до керівників релігійних конфесій щодо максимального обмеження масових заходів, потреби повернутися до богослужінь у режимі відеотрансляцій”.
Також Олексій Петров зазначив про спалахи коронавірусу в Перечинському, Свалявському, Хустському, Великоберезнянському районах, додав, що перебіг хвороби проходить важко, з ускладненнями, пневмоніями, потребою кисневої терапії. Тому закликав закарпатців бути свідомими, берегти себе і близьких. Звернув увагу адміністрацій торговельних центрів на недопущення скупчення людей, перебування не більше однієї людини на 10 метрів торгової площі. Додав, що проводитимуться разом із представниками поліції та Держпродспоживслужби регулярні рейди у громадських місцях, місцях відпочинку, на ринках тощо.

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв зазначив, що негативна тенденція щодо збільшення захворювання спостерігається й в обласному центрі:
“Майже 500 ужгородців з моменту пандемії захворіло, за сьогоднішню добу додалося ще 12 нових хворих. У нас працюють 5 мобільних груп у місті разом із муніципальною інспекцією. Вживатимемо суворіших заходів, зокрема щодо закриття тих магазинів, де нехтують карантинними заходами. Хочу додати, що в Ужгороді стадіони відкриті - охочі поодиноко (не групами!) можуть займатися спортом на відкритому повітрі, не наражаючи інших на небезпеку. Також я провів нараду з керівниками ринків, попередив про їхню персональну відповідальність щодо дотримання всіх карантинних заходів. Хочу звернутися й до людей похилого віку, аби утрималися від поїздок у міському транспорті в години пік”.
Також Богдан Євстафійович подякував медикам, зокрема тим, які лікують хворих на коронавірус, напередодні Для медичного працівника побажав здоров'я наснаги, добробуту і успішних зусиль у боротьбі з пандемією.

Головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк зазначив, що погіршення епідситуації призвело до різкого збільшення госпіталізованих хворих із важким протіканням недуги: “Щодо лікарень першої хвилі - реанімаційні відділення всі переповнені, тобто важких хворих у рази збільшилося. Стосується не лише ситуації в Ужгороді. Усі лікарні першої хвилі майже повністю заповнені. Одужання хворих проходить не так швидко, як би хотілося, щодня виписуємо невелику кількість пацієнтів”.
Зокрема, за словами медика, переповненість лікарень фіксують і в Іршавському, Хустському, Свалявському районах. “На сьогоднішній ранок у лікарнях першої хвилі було 179 хворих, учора виписано лише 11 хворих. Значить, можемо прийняти приблизно таку ж кількість”, - підсумував Михайло Поляк.

Завідувачка відділу епідеміологічного нагляду та профілактики інфекційних захворювань ДУ «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України» Вікторія Тимчик наголосила, що вже два тижні на Закарпатті фіксують антиреконди не тільки щодо кількості захворілих, а й кількості летальних випадків. Так, цього тижня за один день зареєстрували 5 летальних випадків, нема жодного району в області, де ситуація була б більш-менш спокійна.
“Це все створює додаткове навантаження не тільки на заклади охорони здоров'я, а й на мережу амбулаторій. Зараз в області діє 5 лабораторій, де проводять ПЛР-тести. Таким методом мають тестуватися хворі із симптомами коронавірусу, з пневмоніями, контактні і підозрілі випадки, а також хворі, які потребують планової госпіталізації або оперативного втручання і мають імуносупресію. Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України концентрується саме на таких випадках. Інші категорії осіб повинні обстежуватися методом ІФА на виявлення імуноглобулінів: медичні працівники - раз на 14 днів, інші, наприклад, силові структури, поліція, СБУ, - раз на місяць”, - зазначила Вікторія Тимчик.