Ужгородський міський голова Богдан Андріїв бере участь у ІІІ Форумі об’єднаних громад

Опубліковано: Грудень 05, 2018

Ужгородський міський голова Богдан Андріїв бере участь у ІІІ Форумі об’єднаних громад

Форум присвячений питанням економічного розвитку територій та проходить сьогодні, 5 грудня, у Києві.

Президент України Петро Порошенко розпочав свій виступ на форумі із повідомлення, що об’єднавчий Собор, де буде проголошено про створення автокефальної помісної православної церкви, відбудеться 15 грудня 2018 року в Софійському соборі.

Глава держави повідомив, що Його Всесвятість Вселенський Патріарх Варфоломій поінформував, що вже підписав відповідні листи із запрошеннями ієрархам УПЦ Київського Патріархату, УАПЦ та ієрархам УПЦ Московського Патріархату взяти участь у цій надзвичайно важливій історичній події.

ІІІ Форум об’єднаних громад відбувається за сприяння Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана. Саме він у квітні 2014 року, перебуваючи на посаді Віце-прем’єр-міністра, представив Концепцію розвитку місцевого самоврядування і домігся її затвердження та впровадження як ключового елементу зміни державного управління в Україні.

За 4 роки, – пише сайт decentralization.gov.ua,  в Україні вже створено 850 спроможних територіальних громад, які об’єднали близько 4 тисяч місцевих рад та більше 7 мільйонів населення. Фінансова децентралізація забезпечила зростання бюджетів об’єднаних громад у 3-7 разів. Крім того, держава надає і фінансову підтримку для розвитку територій.

Економічний розвиток регіонів – це наступний етап реформи децентралізації. На місця вже передано широкий спектр адміністративних повноважень та ресурсів. Наявні можливості вже дозволили суттєво збільшити бюджети громад. Тож перед ними стоїть завдання примножити свої надбання шляхом залучення підприємницького капіталу, спільного інвестування в розвиток інфраструктури.

Участь у сьогоднішньому Форумі беруть представники місцевого самоврядування всіх рівнів, народні депутати, представники міжнародної донорської спільноти та експертного середовища, зокрема, й голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс, заступник голови Закарпатської ОДА Віктор  Мікулін.