Ужгород вкотре долучиться до написання Радіодиктанту національної єдності

Опубліковано: Листопад 05, 2020

Ужгород вкотре долучиться до написання Радіодиктанту національної єдності
У понеділок, 9 листопада, о 9:00 відбудеться ювілейний ХХ Радіодиктант національної єдності. Його транслюватимуть на «Українському радіо», радіо «Культура», «UA: Першому», всіх регіональних каналах, на фейсбук-сторінках Суспільного та каналах Суспільного в YouTube.
Автор цьогорічного тексту радіодиктанту – письменник, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Іван Малкович, а зачитуватиме – акторка з філігранною дикцією ужгородка Римма Зюбіна.
Вона закликала всіх долучитися до акції написання радіодиктанту, бо це те, що нас усіх об’єднує. На думку Римми Зюбіної, головне не написати без помилок, а об’єднувальний момент, участь.
Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь попросив усіх, хто поважає Україну, цінує її слово, долучитися до написання радіодиктанту.
Спецпроєкт, організований Суспільним спеціально до події, стартуватиме в ефірі Українського радіо та Радіо Культура о 9:00, ведучі в студії розкажуть історію диктанту й дадуть змогу всім охочим підготуватися до написання. Сам же радіодиктант почнеться о 9:15.
У День української писемності та мови тисячі українців щороку беруть участь у флешмобі й приєднуються до події по всьому світу. Традиційно найактивнішими учасниками флешмобу є школярі, студенти та викладачі навчальних закладів, але щороку диктант розширює межі — у ньому беруть участь представники найрізноманітніших професій, а також відомі спортсмени, актори, бізнесмени та політики. Цьогоріч студію для написання диктанту для гостей облаштували в читальній залі Національної бібліотеки імені Вернадського, де відомі українці писатимуть диктант із дотриманням карантинних вимог.
Член правління Суспільного, відповідальний за платформу радіо, і керівник Радіодиктанту Дмитро Хоркін закликав усіх українців консолідуватися навколо своєї мови й писати диктант: "Щороку ми отримуємо двадцять-тридцять тисяч листів із диктантами від наших слухачів і глядачів. Усі навчальні заклади України отримають розсилку із запрошенням узяти участь у диктанті та покроковою інструкцією, як його писати. Представники дипломатичних місій — також часті учасники радіодиктанту. Але ми працюємо для всіх — у кав’ярнях, музеях, театрах, на виробництвах та в офісах — усюди писатимуть Радіодиктант національної єдності".
Час для надсилання готового тексту — астрономічна доба. Його потрібно писати від руки на аркуші паперу, який можна сфотографувати і надіслати на електронну адресу rd@ukr.radio. Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.
Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00. Після цього електронні листи не прийматимуть.
Результати оголосять упродовж 1–2 місяців, залежно від кількості отриманих листів. Ті, хто напише без жодної помилки, отримають подарунковий набір книжок від «Українського радіо».