Міський голова Богдан Андріїв – про ситуацію із захворюванням на коронавірус в Ужгороді

Опубліковано: Квітень 06, 2020

Міський голова Богдан Андріїв – про ситуацію із захворюванням на коронавірус в Ужгороді

Із 11 хворих на коронавірус в обласній інфекційній лікарні – п’ятеро ужгородців. Про це повідомив сьогодні на брифінгу міський голова Ужгорода Богдан Андріїв.

Щодо диякона, у якого захворіли батьки і дружина, то, за його словами, востаннє він був церкві й брав участь у богослужінні 8 березня. Після того був у Києві, де лікували його маму, зараз вона теж в обласній інфекційній лікарні в Ужгороді. З’ясувати, де саме родина заразилася, важко. Уже визначили контактне коло осіб родини диякона, воно невелике.

В інфекційній лікарні й ужгородка, якій підтвердили коронавірус минулого тижня. Хворі ужгородці почуваються задовільно, крім батька диякона, який у важкому стані.

Як ми вже повідомляли, сьогодні мобільна бригада відібрала взірці біоматеріалів у 17 працівників центральної міської клінічної лікарні: це працівники приймального відділення, лабораторії та працівники пульмонологічного відділення, які контактували з чотирма пацієнтами, хворими на CОVID-19 та їхніми біоматеріалами. Їх відправлено на самоізоляцію додому, замінять їх на роботі колеги. У пульмонологічному відділенні провели додаткові дезінфекційні заходи, його закриють на карантин до 16 квітня, нових пацієнтів доти туди не прийматимуть. Узяли сьогодні взірці біоматеріалу й у дитини диякона, яка зараз із матір’ю вдома.

Наразі в Ужгороді на самоізоляції перебувають близько 600 осіб, як вони дотримуються обмежень – перевіряють мобільні групи із представників поліції, муніципальної варти та медиків. Що стосується обов’язкової обсервації, то наразі в Ужгороді таким місцем визначено психоневрологічний диспансер, разом із тим поки що ужгородці, які повертаються з-за кордону, підписують зобов’язання про самоізоляцію, адже фізично розмістити на обсервацію таку кількість людей неможливо.
Щодо святкування Великодня, то поки що немає остаточного рішення, як це відбуватиметься, відзначив міський голова. Згідно із постановою Кабінету міністрів України №255, якою від сьогодні посилено карантинні заходи, храми не закриті, але проведення масових релігійних заходів заборонено.

На період карантину в Ужгороді місті дезінфікують місця загального користування – вулиці, тротуари, автобусні зупинки, лавиці тощо, обслуговуючі компанії проводять дезінфекцію під’їздів, те ж саме повинні забезпечити й голови ОСББ.
Відповідаючи на питання про забезпеченість ужгородських медиків індивідуальними засобами захисту, Богдан Андріїв відзначив, що працівники комунальних медзакладів наразі забезпечені всім необхідним, але засоби захисту використовуються щодня і якщо будуть потрібні додаткові кошти, зберуть позачергову сесію Ужгородської міської ради.
«Я би не хотів, щоб зараз спекулювали на цій темі. Бачимо, що така ситуація у всіх без винятку країнах, ніхто не був готовий до того, що в одну мить виникне така велика потреба у масках, засобах захисту. Щодня проводимо зранку нараду з медиками і визначаємо потребу, проводимо переговори з постачальниками, закупівлі тощо», – уточнив міський голова.
Богдан Андріїв підкреслив, що оприлюднюється вся інформація про хворих на коронавірус в Ужгороді, міська рада не приховує ніяких фактів. Разом із тим, повідомляти конфіденційні дані хворих – імена, прізвища чи місце проживання – не мають права.

Богдан Євстафійович укотре закликав мешканців міста берегти себе та рідних, не виходити без особливої потреби на вулицю, а тих, хто на самоізоляції, дотримуватися всіх вимог.