Ужгородський міський центр зайнятості – щодо ситуації на ринку праці та результатів діяльності у першому півріччі 2019 року

Опубліковано: Липень 19, 2019

В Ужгородському міському центрі зайнятості (УМЦЗ) повідомили: на 1 липня налічується близько 615 актуальних вакансій, середній розмір заробітної плати – 7479 грн (на 1133 грн більше, ніж торік за аналогічний період).

         Ведеться активна інформаційно-роз’яснювальна робота: за звітний період  відбулося 49 семінарів за участю 412 роботодавців. Протягом І півріччя кількість осіб, працевлаштованих консультантами роботодавців та кар’єрними радниками за сприяння служби зайнятості, зросла та становить 1202 особи, з них 78% працевлаштовані оперативно, до надання статусу безробітного (937 осіб). Кількість зареєстрованих  безробітних станом на 1 липня 2019 року скоротилася на 5,4% та становила 365.

На 2,8% побільшало роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості (366), збільшилася кількість вільних робочих місць (вакантних посад), заявлених роботодавцями до служби зайнятості на  212  або на 11,9% (загалом 1998). Крім того, у базі даних центру зайнятості містилася інформація про 80 пропозицій роботи, отриманих з інших джерел та 60 наданих пропозицій за контрактом.

Протягом січня-червня 2019 року роботодавцями подано інформацію про заплановане масове вивільнення 373 працівників із них фактично вивільнені 4 працівника.

За сприянням центру зайнятості на нові робочі місця з компенсацією роботодавцю витрат у розмірі єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування працевлаштовані 14.

На умовах співфінансування з місцевим бюджетом на організацію громадських робіт виділено 20 тис. грн. з бюджету міста. У громадських роботах брали участь 4 особи в Департаменті праці та соціального захисту населення.

Для забезпечення професійно-кваліфікаційного рівня шукачів роботи вимогам роботодавців, у 2019 році за сприяння Ужгородського міського центру  зайнятості 64 безробітних проходили професійне навчання. 2 особи проходили навчання у Львівському центрі професійно технічної освіти Державної служби зайнятості.

         Для активізації власних зусиль у пошуку роботи, підвищення мотивації до праці Ужгородським міським центром зайнятості надаються індивідуальні та групові профорієнтаційні послуги, а саме семінари різної тематики, міні-ярмарки вакансій, Презентації роботодавця, «День відкритих дверей центру зайнятості», «День кар’єри». При шкільних літніх таборах проводяться інтерактивні заходи для молоді. На ринку праці для вибору робітничих професій, орієнтації на професії проводиться масштабна профорієнтаційна робота з учнівською молоддю. Постійно проводяться профорієнтаційні уроки, «День відкритих дверей навчального закладу», «Презентації професії», «Презентації навчального закладу», професіографічні екскурсії, «Ярмарок кар’єри», «Інтерактивні заходи в літніх оздоровчих таборах», тренінг «Побудова кар’єри та професійний розвиток».

         Протягом звітного періоду 12 осіб отримали одноразову виплату допомоги по безробіттю та відкрили власну справу.

         На базі Ужгородського міського центру зайнятості діє Центр розвитку підприємництва, якій створений з метою задоволення потреб суб’єктів малого підприємництва, що виникають у процесі організації і провадження підприємницької діяльності, поширення позитивного досвіду з питань впровадження підприємницької діяльності. Фахівцями центру зайнятості надано 43 консультації з питань організації та впровадження підприємницької діяльності.

         Основним пріоритетом  служби зайнятості є розвиток сервісів, технології обслуговування клієнтів. Запроваджені нові електронні сервіси із надання соціальних послуг громадянам та роботодавцям з використанням інтернет-технологій «Єдине соціальне середовище зайнятості» (https://www.dcz.gov.ua) який надає можливість швидкого пошуку вакансій та резюме по всій Україні.