Ужгородський об’єднаний міський військовий комісаріат інформує громадян України призовного віку

Опубліковано: Липень 30, 2020

Відповідно до Указу Президента України від 16 січня 2020 року № 13/2020 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби, строки проведення чергових призовів та чергові призови громадян України на строкову військову службу у 2020 році» (із змінами від 23 березня 2020 року №103/2020 «Про внесення змін до Указу Президента України від 16 січня 2020 року № 13/2020») з травня 2020 року розпочинається призов на строкову військову службу.

Захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності України є конституційним обов’язком військовозобов’язаних українців. Такий порядок регламентований ст. 65 Конституції та ч. 1 ст. 1 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Складовою частиною військового обов’язку є перебування на обліку у військкоматі та строкова служба в армії.

Призов строковиків в Україні проводиться з метою підготовки призовників до захисту своєї держави і забезпечення особовим складом не тільки ЗСУ, а й комплектування Національної гвардії, Прикордонної служби та Державної спецслужби транспорту, а також інших армійських формувань і правоохоронних органів спеціального призначення, посади в яких комплектуються військовослужбовцями строкової служби.

Хто підлягає призову до армії в 2020 році?

Призовний вік в Україні у 2020 році встановлено на рівні 18-27 років. Таким чином, призовники цієї вікової категорії, які визнані придатними до військової служби за результатами медкомісії і не мають підстав для відстрочки або звільнення від армії, зобов’язані пройти службу в рядах Збройних сил України. Нагадаємо, що до 2020 року призову в армію підлягали юнаки віком від 20 років.

Який термін служби в українській армії?

Згідно статті 23 ЗУ «Про військовий обов’язок и військову службу», термін служби в армії становить:

18 місяців – для призовників, які не мають вищої освіти
12 місяців – для призовників з академічним ступенем магістра
Як і раніше, цього року буде проведено дві хвилі призовів у армію — весняний та осінній. Терміни проведення призовної кампанії на строкову військову службу визначаються щорічно Указом Президента України.

На 2020 рік встановлено такі дати призову на строкову службу в армію:

з 1 травня по 30 липня — весняний призов 2020 року
з 1 жовтня по 31 грудня — осінній призов 2020 року
Що робити, якщо принесли повістку?

Згідно з українським законодавством, призовники, які отримали повістку з військкомату зобов’язані прибути до призовної дільниці в термін, вказаний у повістці. При цьому в Законі зазначено, що неотримання повістки з будь-яких причин не є підставою для ігнорування призову. Отже, як тільки в країні оголошено про початок нового призову в армію, військовозобов’язаним громадянам дається 10 днів на добровільну явку у військовий комісаріат.

Поважними причинами неявки до військкомату можуть вважатися тільки форс-мажорні ситуації: стихійне лихо, важка хвороба призовника, смерть близького родича (батьків, дружини, дитини, рідних брата, сестри, дідуся, бабусі) або близького родича дружини. Будь-які інші причини не є достатньо вагомими і можуть бути прирівняні до ухилення від армії.

На громадян України які протягом 2019-2020 року були притягнуті до адміністративної відповідальності, своєчасно не прибули до військового комісаріату та не мають право на відстрочку документи будуть передані до правоохоронних органів для відкриття кримінального впровадження відповідно до ст. 335 Кримінального кодексу України.

Відстрочка та  звільнення від призову на строкову військову службу здійснюється на підставі статті 17 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». 

Усі довідкові матеріали Ви можете отримати за адресою: м. Ужгород, вул. Бородіна, 22. 

А також за телефонами:

(0312) 61-28-00 черговий Ужгородського об’єднаного міського військового комісаріату

(066) 212-62-66 Мирослав Михайлович