В Ужгороді відбулася урочиста церемонія запалювання менори з нагоди єврейського свята Хануки

Опубліковано: Грудень 06, 2018

В Ужгороді відбулася урочиста церемонія запалювання менори з нагоди єврейського свята Хануки

Сьогодні ввечері в Ужгороді, на площі Євгена Фенцика біля Закарпатської обласної філармонії (колишньої синагоги), відбулася урочиста церемонія запалювання менори з нагоди єврейського свята Хануки.

Участь в урочистостях взяли Ужгородський міський голова Богдан Андріїв, головний рабин обласного центру Закарпаття Менахем Мендель, директор благодійного фонду “Хесед Шпіра” Михайло Галін, представники єврейської громади Ужгорода тощо.

Як відомо, Ханука – єврейське свято дива, перемоги добра над злом. Розпочали сьогодні, традиційно, зі спільної молитви на івриті. Менахем Мендель розповів про цей визначний для єврейської громади день. Зі святом привітав і Ужгородський міський голова Богдан Андріїв. Відтак запалили центральну зірку на шестиметровій менорі.

На урочистостях також звучали єврейські пісні, представили і танці.

Довідка

Свято дива та перемоги у війні між святістю і нечистотою – Хануку – юдеї відзначають на 25-й день єврейського місяця кіслеві. Цього року його початок припав на 2 грудня. Кожного вечора юдеї обов’язково запалюють свічку. Упродовж святкувань щодня їх кількість зростає. Якщо в перший вечір на підвіконні на менорі горітиме лише одна свічка, то в останній – уже вісім. Після вигнання загарбників з Ізраїлю і взяття Єрусалиму військами Юди Хасмонеямі на прізвисько Макабі (Молот), євреї відновили осквернений і частково зруйнований храм міста. У день його освячення слід було запалити головний храмовий світильник – менору, вогонь якого треба підтримувати постійно. Але не оскверненої олії для світильника виявилося зовсім мало. На виготовлення ж і освячення нової вимагалося вісім днів. Однак, як свідчить єврейський переказ, Всевишній зробив чудо, й олія, якої мало вистачити тільки на одну ніч, горіла всі 8 днів, поки готувалося нова. У пам’ять про це юдеї вісім днів святкують Хануку, щовечора запалюючи в ще по одній свічці. Ханука входить до числа свят, відзначення яких встановили єврейські мудреці.