В Ужгороді відбувся семінар-тренінг “Вдосконалення діяльності центру надання адміністративних послуг”

Опубліковано: Травень 23, 2014

Упродовж двох днів, 21 і 22 травня, в приміщенні Ужгородської міської ради на семінарі-тренінгу розповідали, дискутували і ділилися досвідом, як покращити роботу центру надання адміністративних послуг. Участь у заході взяли 40 фахівців не лише з Ужгорода, а й із Києва, Львова та Вінниці. Доповідачі також влаштували онлайн-конференцію з фахівцем з Івано-Франківська.
Адміністративні послуги учасники розібрали від «А» до «Я» – розмовляли про проблеми, тенденції, ризики, державну політику, організацію роботи ЦНАПів, програмне забезпечення, навчання персоналу тощо. Учасники практикувалися, як формувати і вдосконалювати перелік адмінпослуг, вчилися працювати з інформаційними й технологічними картками.

З’ясувалося, у сфері надання адмінпослуг нині чимало наболілих проблем. «У нас, аби отримати будь-який папірець, треба добряче постраждати, – розповів Віктор Тимощук, заступник голови правління Київського центру політико-правових реформ. – Процедури заскладні, зокрема для бізнесу. В Україні не існує простих адміністративних послуг. До того ж, їх забагато – мінімум 1500. Сертифікати, дозволи, черги, розпорошеність приміщень роблять життя людей нестерпним. Споживач не повинен виконувати роль кур’єра, всю процедуру повинен забезпечити один орган».
Серед інших проблем – відсутність інструментів взаємодії, обмеження прийомних днів, брак умов для відвідувачів та інформації про адмінпослуги. «Безумовно, роботу ЦНАП треба вдосконалити, процедури полегшити і спростити. Адміністративні послуги мають бути зрозумілими для людей, формулюватися із життєвих ситуацій, не дублюватися і бути справді послугами, а не функціями», – наголосив Віктор Тимощук.
«Якщо ЦНАП працюватиме ще ефективніше, – зауважив Віктор Щадей, в.о.міського голови, секретар Ужгородської міської ради, – від цього і споживачі, і працівники сфери адмінпослуг тільки виграють. Поступ у розвитку ЦНАПів призведе до більш злагодженої і ефективної роботи. Наше завдання – полегшити процедури надання адмінпослуг для населення, зробити їх більш доступними і зручними. Потрібно працювати не децентралізовано, а взаємодіяти».
Ефективно ЦНАПи запрацюють тоді, переконаний Ігор Бригілевич, заступник голови правління ЛГО «Центр досліджень місцевого самоврядування», якщо правильно організують свою діяльність та облаштування. Так, у кожному ЦНАПі мають діяти зони інформування та очікування, фронт- та бек-офіси тощо.
Євген Іщук, заступник директора департаменту адміністративних послуг Вінницької міської ради поділився досвідом, як ефективно організувати діяльність ЦНАПів. Олексій Буняк, заступник начальника відділу програмного забезпечення та зв’язку департаменту інформаційних технологій Вінницької міськради розповів, як автоматизувати документообіг ЦНАП.
Колеги з Вінниці та Івано-Франківська розповіли про програмні продукти, які забезпечують правильне і ефективне функціонування ЦНАПів. Також обговорили послугу електронних черг, яка суттєво спрощує процедуру надання адмінпослуг. В інформаційному кіоску чи на сайті ЦНАПу людина обирає послугу, зручний час і отримує талон, який роздруковує чи фотографує і з яким приходить до адміністратора. Ніяких черг – це зручно і для споживачів, і для працівників ЦНАПу.
«Сьогодні ментальність громадян змінюється швидше, ніж ментальність чиновників, – зауважив Ярослав Шафарь, заступник міського голови з питань підприємництва, регуляторної політики, торгівлі, транспорту і зв’язку. – Тому через ЦНАП ми змушені запроваджувати багатоетапні послуги, зокрема надавати не лише договори оренди, а й їх реєстрацію. У процесі навчання на семінарі-тренінгу ми зрозуміли, яким чином уже з наступного тижня запровадити у ЦНАПі послуги міграційної служби, реєстраторів. Ми розширимо сферу діяльності ЦНАП. Плануємо додати до переліку адмінпослуг присвоєння поштових адрес, черги на дитячий садок, в’їзд до центральної частини міста. В Ужгородському ЦНАПі уже діє послуга «Електронна черга», яка значно спрощує процедуру надання адміністративних послуг для мешканців нашого міста».