В Ужгороді відзначили півторастолітній ювілей головної лікарні Закарпаття

Опубліковано: Травень 20, 2016

В Ужгороді відзначили півторастолітній ювілей головної лікарні Закарпаття

150-річчя Закарпатської обласної клінічної лікарні ім. Андрія Новака відзначили сьогодні в Ужгороді в облмуздрамтеатрі.
Розпочали урочистості з Гімну України, спільної молитви священиків різних конфесій, виконання величного “Боже великий, єдиний”, який заспівав академічний камерний хор “Кантус”.

Вітання колективу надіслали, у числі багатьох інших, виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський та Надзвичайний і повноважний Посол України в Словацькій Республіці, один із колишніх керівників краю Олег Гаваші.

Головний лікар закладу Юрій Яцина відзначив, що історія лікарні – це історія медичної галузі всього Закарпаття, нагадав її основні віхи. Все це старанно збирають ентузіасти, опрацьовано тисячі документів у різних архівах і вже вийшов друком перший із запланованих трьох том історії лікарні. Книга присвячена постаті та десятиліттям роботи Андрія Новака, при якому на початку минулого століття створено всі корпуси, крім нового хірургічного, де зараз надається медична допомога найвищого на Закарпатті рівня.

Розлого історію всієї родини Новака розповів співавтор книги (разом із Юрієм Яциною) лікар Йосип Турак. До речі, на урочистості приїхали зі Словаччини та Угорщини спадкоємці фундатора обласної лікарні.

Привітали численних медиків, які зібралися на святкування, вручили відзнаки і грамоти також голови Закарпатської обласної адміністрації та обласної ради Геннадій Москаль і Михайло Рівіс. А керуюча справами Ужгородської міської ради Олена Макара передала привітання і подяку від міського голови Богдана Андріїва, відзначила, що імена видатних лікарів – Андрія Новака, Олександра Фединця, Дмитра Снігурського добре знають не лише мешканці міста, на честь цих професіоналів названо вулиці Ужгорода. Олена Макара вручила грамоти Ужгородської міської ради Юрію Яцині та Йосипу Тураку за збереження та відновлення історичної спадщини, відтворення документальної історії становлення, розвиток, та діяльність провідного медичного закладу краю.

Юрій Яцина за заслуги в розвитку лікарні вручив сімом ліуреатам пам’ятні медалі Андрія Новака.
Продовжили урочистості і вітання чудовим концертом.