В Ужгородській міській раді відбулася зустріч експертів-радників уряду України з представниками бізнесу

Опубліковано: Жовтень 30, 2018

В Ужгородській міській раді відбулася зустріч експертів-радників уряду України з представниками бізнесу

У зустрічі взяли участь архітектор успішних системних реформ Словаччини, екс-міністр економіки і фінансів Словацької Республіки Іван Міклош, експерт з реформування енергетичного сектору Карел Гірман , експерт з дерегуляції, покращення бізнес-клімату та земельної реформи Александер Шкурла, Генеральний консул Словацької Республіки в місті Ужгороді Мірослав Мойжіта.

Поважних гостей привітав міський голова Ужгорода Богдан Андріїв,  подякував за візит, відзначив, що ця зустріч –  можливість обговорити наявні проблеми та перейняти досвід європейських країн, успіх їхніх реформ, зокрема сусідньої Словаччини.

У великому залі Ужгородської міської ради були присутні представники бізнесових кіл міста, науковці, керівники структурних підрозділів міської ради.

Голова групи радників Іван Мікловш розповів про реформи у Словаччині та навів порівняння з Україною, підкреслив, що наша держава може бути успішною, бо має потужний потенціал, однак використовує його не вповні. Тому потрібно насамперед продовжувати започатковані реформи, забезпечувати ріст внутрішнього валового продукту, залучати інвестиції.

Також експерти вели мову про покращення підприємницького середовища в Україні, розвиток малого та середнього бізнесу, земельну реформу, комплекс енергоощадних заходів і результати, які можна очікувати від їх реалізації.
Обговорили  прийняття комплексу заходів (законів) із підвищення конкурентоздатності  економіки України, зокрема керівники промислових підприємств  висловлювали велику стурбованість через відтік працездатного населення із Закарпаття, неможливість залучення кредитних ресурсів   (у зв’язку з великою процентною ставкою банків) у розвиток виробництва  продукції  та модернізації  обладнання тощо. Піднімали й питання про запровадження енергозберігаючих технологій  на прикладі Словаччини, можливості залучення кредитів на енергозбереження будинків.

Наголошувалося, що інвестор повинен мати гарантії,  щоб вкладати свої кошти в економіку України, повинні діяти законодавчі  норми, які мають бути сталими, а не постійно змінюватися.

Делегація Стратегічної групи радників з підтримки реформ (SAGSUR) Кабінету Міністрів, яка  перебувала в обласному центрі Закарпаття з одноденним візитом, провела також зустрічі в УжНУ, Закарпатській обласній раді.