В Ужгороді обговорили наміри збудувати на стадіоні «Авангард» 50-метровий басейн

Опубліковано: Грудень 10, 2021

В Ужгороді обговорили наміри збудувати на стадіоні «Авангард» 50-метровий басейн
Національна Федерація водного поло України підтримає будівництво в Ужгороді на стадіоні «Авангард» 50-метрового басейну. Про це домовилися сьогодні під час зустрічі заступника міського голови Василя Гомоная, секретаря міської ради Арсена Мелкумяна з президентом Національної Федерації водного поло України Олександром Свіщовим, державним тренером національної збірної команди України з водного поло Віталієм Лісуном. У зустрічі взяли участь і в.о. директора комунальної установи «Стадіон «Авангард» Ужгородської міської ради Віктор Качур, президент Федерації водного поло Закарпаття Віктор Пушавер, радник міського голови Юрій Мандич.
У міській раді обговорювали наміри збудувати басейн та які кроки для цього потрібно, перед тим гості побували на стадіоні «Авангард», оглянули спортивний об’єкт, зокрема, й місце, де у планах – зведення басейну.
Як зазначив під час зустрічі Василь Гомонай, Ужгородська міська рада підтримує ідею Федерації водного поло Закарпаття про будівництво на стадіоні басейну, адже зацікавленість водними видами спорту у місті дуже велика, особливо серед дітей та молоді. Розповів, що у місті реконструювали басейн у Класичній гімназії, також займатися плаванням можна у спорткомплексі УжНУ «Буревісник», однак цього недостатньо. Питання розвитку спортивної інфраструктури для водних видів спорту неодноразово обговорювалося, зокрема з представниками профільних обласної та міської федерацій.
На зустрічі одностайною була думка, що локація на стадіоні на сьогодні найбільш оптимальна. «Авангард» – комунальне підприємство міської ради, є вся необхідна документація на земельну ділянку, яка також у комунальній власності, її цільове призначення – під спортивну інфраструктуру. Тоді як у Боздоському парку, де були наміри збудувати «Акватік центр», – питання щодо землі неврегульоване. На стадіоні є також всі необхідні комунікації, там зручна транспортна розв’язка.
Президент Федерації водного поло України Олександр Свіщов, зокрема, сказав, що підтримує ініціативу будівництва такого об’єкту в Ужгороді, спілкуватиметься про це із керівництвом Міністерства молоді та спорту України.
Ужгород має унікальне географічне розташування. Поблизу – країни, у яких водне поло – вид спорту №1, відмітив державний тренер національної збірної команди України з водного поло Віталій Лісун. Він наголосив, що тому тільки «за», аби в Ужгороді був басейн, який би відповідав усім стандартам. Додав: знає, що у місті багато людей, які люблять водне поло і хочуть займатися цим видом спорту.
Якщо Ужгородська міська рада матиме підтримку Федерації водного поло України, то ми розроблятимемо проєкт і працюватимемо, щоб його реалізувати, сказав секретар міської ради Арсен Мелкумян.
Відповідно до минулорічної постанови Кабміну №266, державну субвенцію, зокрема, на будівництво нових об’єктів спортивної інфраструктури, можна отримати за умови, що такі об’єкти призначені для проведення всеукраїнських та міжнародних змагань, а також навчально-тренувальних зборів національних збірних команд із не менш ніж 5 олімпійських видів спорту. Звісно ж, за гарантування співфінансування із міського бюджету.
Голова Федерації водного поло Закарпаття Віктор Пушавер додав, що із 2007 року, відколи в Ужгороді перестав функціонувати 50-метровий басейн у Підзамковому парку, водне поло в місті втратило свою основну тренувальну базу. Наразі ж в обласному центрі цим видом спорту займається близько 200 дітей (2 спортивні організації), є аматорська команда, що була призером багатьох міжнародних турнірів в категорії «Мастерс», створена студентська команда УжНУ, що стала бронзовим призером цьогорічної Універсіади.
Зараз тренування проводяться лише в басейні УжНУ, який не відповідає регламенту гри та спортивним стандартам. Нова спортивна споруда могла б стати місцем для навчально-тренувальних зборів збірних команд України та міжнародних турнірів.
Йдеться про басейн розміром 50 на 25 метрів, де могли б займатися водним поло, тріатлоном, багатоборством, плаванням, зокрема й люди з інвалідністю. Такий басейн, вважає в.о. директора комунальної установи «Стадіон «Авангард» Віктор Качур, зможе обслуговувати як професійних спортсменів-плавців та ватерполістів, так і загалом забезпечувати потреби громади міста у спортивному плаванні. На стадіоні вже розчистили територію, де басейн можна було б збудувати. Зараз питання – у фінансуванні, адже такий об'єкт дуже дорогий, за кошти лише бюджету міста це зробити неможливо. Тому необхідна підтримка із державного бюджету, зокрема фінансування можна отримати за загальнонаціональною президентською програмою «Здорова Україна».