В Ужгороді провели толоку до Всесвітнього дня біженців

Опубліковано: Червень 20, 2024

В Ужгороді провели толоку до Всесвітнього дня біженців
Сьогодні, у Всесвітній день біженців, тематичний захід організували в Ужгороді на набережній Незалежності Агентство ООН у справах біженців (УВКБ ООН) разом із Ужгородською міськрадою та партнерськими організаціями – Міжнародним фондом охорони здоров'я та навколишнього середовища «Регіон Карпат» NEEKA, громадською організацією «Неємія», благодійним фондом «Стабілізейшен Суппорт Сервісез».
Тут відбулася «Толока солідарності та рішень для біженців й ВПО»: працювали 10 інформативних та інтерактивних локацій, відвідувачі «Толоки» мали можливість зустрітися та поспілкуватися з представниками УВКБ ООН та його партнерськими організаціями, а також громадськими організаціями, які працюють з біженцями та внутрішньо переміщеними особами, надаючи необхідну підтримку, послуги та залучаючи їх до різних соціальних активностей.
Участь у заході взяли переселенці, які зараз проживають в Ужгороді, міський голова Богдан Андріїв, директорка департаменту соціального захисту населення ОВА Ольга Травіна, в.о. керівника офісу УВКБ ООН в Ужгороді Віра Шелест, представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Закарпатській області Андрій Крючков, виконавча директорка ГО «НЕЄМІЯ» Тетяна Мачабелі, представники Державної міграційної служби у Закарпатській області, громадських організацій, містяни.
✅На толоці представили локації з роботами партнерських організацій, розвагами для дітей, працювала «фото-сушка» з фотографіями інтеграції біженців, проводили майстер-класами. Українська режисерка Марина Больбух, яка через війну Росії проти України була вимушена переїхати з Харкова та шукати прихистку в Ужгороді, представила мініспектакль «Метелик».
🏡 Із перших днів повномасштабного вторгнення Ужгород був транзитом для 200 тисяч українців, які вимушено покидали власні домівки через російську агресію. Хтось із них поїхав за кордон, а інші – скористалися можливістю тимчасово жити у місті.
Станом на сьогодні наше місто є домівкою для офіційно зареєстрованих 27 600 вимушено переміщених осіб. Вони мають можливість продовжувати жити, працювати, навчатися, отримувати соціальні послуги й необхідну гуманітарну допомогу. За даними ж стільникових операторів мобільного зв’язку, ще близько 40 тисяч людей перебувають на території міста, але ніяк не зареєстровані у громаді.
🗣️Як зазначив міський голова Богдан Андріїв, Всесвітній день біженців – день, який нагадує нам про важливість й надалі підтримувати і бути солідарними з тими, хто змушено залишив свої домівки через війни, переслідування та природні катастрофи. Ужгород завжди відкритий і гостинний до всіх, хто шукає прихистку і підтримки. Наша громада допомагає інтегруватися, знаходити нових друзів і роботу, а також надає необхідну соціальну й психологічну підтримку💙💛