В Ужгороді стартував «Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль (CMIFF)»

Опубліковано: Жовтень 05, 2021

В Ужгороді стартував «Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль (CMIFF)»

ІІ «Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль (CMIFF)» стартує сьогодні в Ужгороді, про його особливості розповіли на пресконференції в Ужгородській міськраді.

Директор кінофестивалю Дмитро Грешко наголосив, що це єдиний фестиваль саме в контексті гір, тому Закарпаття – ідеальне місце для його проведення. Організатори, а започаткувала фестиваль торік Закарпатська фільмкомісія, прагнуть звернути увагу на необхідність збереження Карпат, величезний потенціал гір для кіновиробництва, залучення туристів, розвиток культури гір, поводження у них і з ними.

У програмі – 5-10 жовтня – покази фільмів, які взяли участь у конкурсі, – українських, словацьких, канадських, німецьких, чеських, американських кінотворців, майстер-класи, творчі зустрічі з режисерами, продюсерами, тематичні вечірки, фотоконкурс «Збереження пралісів та дикої природи Карпат».

Міський голова Богдан Андріїв відзначив, що фестиваль має кілька важливих функцій: для молодих кінотворців – можливість представити свої роботи, реалізувати себе; для нашого краю – показати його чудову природу, можливості для зйомок; сприяти збереженню довкілля. «Сподіваємося на цікаві фільми, вдячних глядачів, чекаємо, що долучиться чимало кінотворців і надалі будуть приїздити до нас на зйомки», – сказав Богдан Євстафійович.

Продюсерка кінофестивалю Поліна Герман подякувала за увагу та фінансування Держагенству України з питань кіно, за сприяння – Ужгородській міській раді.

Заступник міського голови Василь Гомонай зауважив, що фестиваль передбачає різнопланові заходи для дуже широкої аудиторії, працює на перспективи і Ужгорода, і Закарпаття загалом. Запевнив, що міська влада і надалі допомагатиме – для зростання рівня фестивалю, щоб він став доброю традицією, залучав найвідоміших митців.

Дмитро Грешко та Поліна Герман розповіли, що фестиваль – один з елементів різнопланової діяльності Закарпатської фільмкомісії, певним чином підсумовує різні її активності, уже є успішні кейси зйомок на Закарпатті – і повнометражних, і короткометражних та документальних фільмів.

Директорка комунальної установи «Агенція розвитку Ужгорода» Маріанна Собран нагадала, що днями завершився спільний з польським Кросно проєкт за участі міськради та Закарпатської фільмкомісії , під час якого ужгородські школярі навчалися азам кіновиробництва і створювали ігрові, анімаційні відеороботи про обласний центр краю, пообіцяла допомагати в пошуках коштів, зокрема і через міжнародні програми, і для розвитку кіновиробництва, і для фестивалю.

Цьогорічний «Карпатський гірський міжнародний кінофестиваль (CMIFF)» у порівнянні з минулорічним, проведеним на громадських засадах, значно потужніший, на нього представили майже три десятки кінострічок, конкурсне журі очолює «батько української документалістики», один із засновників та член правління міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA Геннадій Кофман.

Основні локації фестивалю – Ляльковий театр та Smart Point Hub на вулиці Швабській, 25а.

Фільми можна також переглянути у дні фестивалю – 5-10 жовтня – онлайн, транслюватимуть у соцмережах і дискусії:

Сайт кінофестивалю: https://www.cmiff.org/

Facebook: https://www.facebook.com/CarpathianMountainInternationalFilmFestival

Instagram https://www.instagram.com/cmiff_ua/

Telegram https://t.me/cmiff_ua


ПРОГРАМА фестивалю за посиланням:

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=2041703912658809&id=546368988858983