В Ужгороді створили мобільну бригаду допомоги потерпілим від домашнього насильства - одне з рішень виконкому

Опубліковано: Серпень 09, 2019

В Ужгороді  створили мобільну бригаду допомоги потерпілим від домашнього насильства - одне з рішень виконкому

Сьогодні, 9 серпня, в Ужгородській міській раді відбулося чергове засідання виконавчого комітету. Найперше члени виконкому погодили Програму підтримки Державної установи «Закарпатська установа виконання покарань (№9)» з подальшим внесенням на розгляд сесії міської ради. Програма спрямована на надання матеріально-технічної допомоги цій установі, яка перебуває у сфері управління Державної кримінально-виконавчої служби України та функціонує з метою утримання ув’язнених та засуджених (зокрема до довічного позбавлення волі), їх ресоціалізацію. Метою Програми є забезпечення належними матеріально-побутовими умовами осіб, узятих під варту та засуджених; проведення поточних ремонтних робіт в камерних приміщеннях, де утримуються жінки та неповнолітні, а також особи, засуджені до довічного позбавлення волі; забезпечення енергоефективності камерних приміщень; приведення умов тримання ув’язнених та засуджених відповідно до європейських пенітенціарних правил.  

Також на засіданні підтримали створення мобільної бригади соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі при Ужгородському міському центрі соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Мобільна бригада складатиметься з психолога (керівник мобільної бригади), фахівця із соціальної роботи Ужгородського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і представника служби у справах дітей (при потребі). Метою діяльності мобільної бригади є надання соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали (можуть постраждати) від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі, надання соціальних послуг шляхом проведення фахової консультації за допомогою телефонного зв’язку, з виїздом у спеціально організованому транспорті до місця проживання (перебування) постраждалих осіб чи іншого вказаного ними місця, у приміщенні Ужгородського міського центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді. Також мобільна бригада надаватиме психологічну допомогу постраждалим особам, комплексну оцінку потреб постраждалих осіб та направлятиме для отримання додаткових послуг (у разі потреби); інформуватиме постраждалих осіб щодо послуг (медичних, соціальних, психологічних, правових тощо), які вони можуть отримати для подолання наслідків насильства, роз’яснюватиме постраждалим особам їхні права, визначені законом, можливості отримання допомоги; інформуватиме про запобігання та протидію насильству.

 Для визначення напрямів та об’єктів, на які буде спрямовано субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на будівництво / капітальний ремонт/реконструкцію малих групових будинків, будинків підтриманого проживання, будівництво/придбання житла для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, осіб з їх числа члени виконкому підтримали на засіданні виконкому і проект рішення про утворення консультативно-дорадчої комісії. Також сформували пропозиції стосовно умов та потреби спрямування субвенції за напрямами: нове будівництво приміщень для розміщення малих групових будинків, житла для дитячих будинків сімейного типу, капітальний ремонт/реконструкція житла для дитячих будинків сімейного типу, яке перебуває в комунальній власності; придбання житла у прийнятих в експлуатацію житлових будинках для дитячих будинків сімейного типу, соціального житла, житла для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, зокрема дітей з інвалідністю, що перебувають на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов; виплата грошової компенсації за належні для отримання житлові приміщення для дітей з метою придбання житла для зазначеної категорії осіб; рецензування звітів про оцінку житла, яке придбавається на вторинному ринку; розроблення проектної документації на нове будівництво/капітальний ремонт/реконструкцію житла для дитячих будинків сімейного типу, нове будівництво приміщень для розміщення малих групових будинків. Комісія визначатиме дітей, яким буде придбано житло або призначено грошову компенсацію.

Крім того, члени виконкому погодили місця розміщення підземних систем збору відходів на вул. Юрія Гойди та у пров. Мостовому. Проект рішення розглядали на звернення забудовників. Забудовники багатоквартирних житлових будинків з комерційними приміщеннями на першому поверсі по вул. Юрія Гойди (Гозда О.М.) та наб. Київській, 4 (Сакаль В.Ю.) мають виконати комплекс заходів щодо облаштування підземних систем збору твердих побутових відходів (бетонування, електропостачання, водопостачання та водовідведення), за потреби, розробити проекти та виконати винесення інженерних мереж за межі місць облаштування об’єктів благоустрою. Департамент міського господарства повинен розробити та затвердити паспорти об’єктів міського благоустрою – місць підземних систем збору відходів.

Також прийняли рішення про демонтаж самовільно встановлених споруд, що знаходяться на землях територіальної громади Ужгорода. А саме:
- тимчасову металеву споруду по вулиці Яроцькій, 2 (поруч із магазином “Вопак”);
- тимчасову металеву споруду по вулиці Марії Заньковецької, 77 (поруч із аптекою “Подорожник”);
- тимчасову споруду по вулиці Михайла Грушевського (навпроти Торгово-промислової палати);
- тимчасову споруду на проспекті Свободи (поруч з 16- поверховим багатоквартирним житловим будинком);
- тимчасову споруду по вулиці Закарпатській (навпроти магазину “Закарпатський”);
- тимчасову споруду по вулиці Минайській (навпроти Вет - Сервісу);
- тимчасову споруду на площі Шандора Петефі (поруч з автобусною зупинкою);
- тимчасову споруду по вулиці Собранецькій (поруч з аеропортом);
- тимчасову споруду по вулиці Юрія Гойди (поруч з "Комінвестбанком");
- тимчасову споруду на проспекті Свободи (поруч з будинком № 48).
Рішення виконкому про демонтаж підлягає добровільному виконанню протягом 10 календарних днів із дати його оприлюднення. У разі невиконання вимог департамент міського господарства спільно з управлінням муніципальної варти проведе демонтаж самовільно встановлених тимчасових металевих споруд силами комунальних служб міста відповідно до чинного законодавства.

Розглянули члени виконкому і ряд інших питань.