В Ужгороді триває форсована планова імунізація дітей віком від 6 місяців до 6 років від поліомієліту

Опубліковано: Вересень 05, 2022

В Ужгороді триває форсована планова імунізація дітей віком від 6 місяців до 6 років від поліомієліту

Ужгородська  філія ДУ «Закарпатський  ОЦКПХ МОЗ України» й управління охорони здоров’я та цивільного захисту населення міської ради наголошують: для всіх нещеплених дітей вакцинація – єдиний надійний захист від невиліковного паралічу, який може спричинити  поліомієліт.

Нагадаємо, спалах поліомієліту в Україні  зафіксували наприкінці 2021 року. Вірус поліомієліту продовжує циркулювати у навколишньому середовищі та становить значну  небезпеку.

Основними симптомами поліомієліту є лихоманка, втома, головний біль, нудота, блювання та діарея. Вірус, що викликає захворювання, передається від людини до людини через забруднену воду, продукти, брудні руки тощо, тобто найчастіше при тісному контакті в громаді. Приблизно в 1 з 200 випадків при інфікуванні розвивається незворотній параліч кінцівок.  5-10% таких людей помирають через параліч дихальних м’язів.

В  Україні вакцинацію дітей для профілактики поліомієліту здійснюють у віці 2 та 4 місяці інактивованою  поліомієлітною вакциною та у 6, 18 місяців і 6, 14 років оральною вакциною із ослабленим вірусом. Якщо дитина не щеплена проти поліомієліту, то потрібно негайно отримати як мінімум 3  дози вакцини із інтервалом 1 місяць між кожною з доз.

Кожна не вакцинована або не повністю вакцинована дитина залишається в небезпеці.

Ужгородська  філія ДУ «Закарпатський  ОЦКПХ МОЗ України» й управління охорони здоров’я та  цивільного захисту населення Ужгородської міської ради звертаються до всіх батьків дітей  віком від 6 місяців до 6 років із наполегливим проханням обов’язково якнайшвидше  звернутися до сімейного лікаря,  який перевірить  вакцинальний  статус   дитини,  та спланувати проведення необхідних профілактичних щеплень від поліомієліту для запобігання захворювання на цю невиліковну хворобу.

Довідково. За інформацією Центру громадського здоров’я  МОЗ України, за 6 місяців 2022 року з усіх дітей до 1 року лише 33,3% отримали своє щеплення від поліомієліту. Цього мало для колективного імунітету.

Не набагато більший і показник охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей від 1 року:

1,5 року (18 місяців) — 33,5%;

6 років — 33,2%;

14 років — 28,6%.