В Ужгороді триває робота над комплексною розбудовою велосипедної інфраструктури міста

Опубліковано: Травень 13, 2020

В Ужгороді триває робота над комплексною розбудовою велосипедної інфраструктури міста

Ужгородська міська рада продовжує роботу над комплексною розбудовою велосипедної інфраструктури міста. Міський голова Богдан Андріїв визначив ключові завдання щодо створення належних умов для велокористувачів та мікромобільних груп, передбачається напрацювання транспортної концепції розвитку міста, зокрема і впровадження сучасної системи громадського велопрокату.
Саме розвиток велоінфраструктури є досить актуальним у цей час, вже не тільки як туристична атракція, а як зручна альтернатива громадському транспорту. Стратегія розвитку Ужгорода до 2030 року передбачає популяризацію велоруху та розширення велоінфраструктури, інформує управління економічного розвитку міста.
Минулого року управління оголосило пошук інвестора для громадського велопрокату. Попередньо розглядалася пропозиція щодо співпраці міської влади з однією із провідних компаній, що виявила зацікавлення та запропонувала свої послуги. Після вивчення багатьох юридичних аспектів та підтримки депутатським корпусом комунальне підприємство «Ужгородський муніципальний транспорт», з метою розвитку транспортної інфраструктури міста, розпочало роботу щодо впровадження запланованих заходів.
На початку травня 2020 року оголошено тендерну закупівлю комплекту обладнання для запуску в Ужгороді прокату велосипедів на умовах самообслуговування. Після проходження тендерних процедур, що є вимогою законодавства, переможець замовляє виготовлення велосипедів та супутнього обладнання, що зазвичай займає близько 5-ти місяців.
Разом із тим, минулого тижня з ініціативи заступника Ужгородського міського голови Василя Гомоная відбулося засідання робочої групи з облаштування велосипедної інфраструктури міста. До складу цієї групи, крім керівників профільних підрозділів міської ради, увійшли представники громадськості, зокрема голова ГО «ФОРЗА» Леся Лойко та керівник КП «Ужгородський муніципальний транспорт» Віталій Готра.
Для визначення етапів розбудови велоінфраструктури представили вже існуючі проєкти велосмуг на вулицях та локації майбутніх станцій громадського велопрокату. Також вирішили деякі проблемні питання, які поставали при плануванні та розробці заходів подальшого облаштування велосипедних доріжок з інтеграцією їх у транспортну систему міста.
Робота групи передбачає також визначення пріоритетних для фінансування напрямків облаштування велоінфраструктури, до прикладу, фахівці розглядають можливість створення «рекреаційного кільця» вздовж набережних річки Уж та поєднання густонаселених районів із центральною частиною міста. Найважливішим при облаштуванні велодоріжок та смуг є безпека та комфорт учасників дорожнього руху, це сприятиме і розвитку велосипедної культури в Ужгороді.