В Ужгороді відремонтували майже 100 метрів аварійного водопроводу сучасним методом «полімерної панчохи»

Опубліковано: Березень 29, 2023

В Ужгороді відремонтували майже 100 метрів аварійного водопроводу сучасним методом «полімерної панчохи»

Реалізував унікальний для нашого міста проєкт із реновації (оновлення) водопроводу на межі транспортного мосту та парку ім. Томаша Масарика міський водоканал спільно з ТОВ «Інноваційні санаційні технології» (IST). Про це повідомив керівник КП «Водоканал м. Ужгорода» Станіслав Карташов.

Водопровід діаметром 200 мм довжиною 98 м був прокладений ще у 1987 році і у зв’язку з аварійністю не експлуатувався. Роботи із реновації профінансували партнери – компанія IST, із якою налагодив співпрацю ужгородський водоканал.

За словами Станіслава Карташова, під час робіт застосували санацію полімерними матеріалами, так звану «полімерну панчоху». Технологія полягає в тому, що у пошкоджені магістралі затягується так званий «рукав», просочений спеціальним хімічним складом. Потім під дією ультрафіолетового випромінювання «рукав» твердіє і перетворюється на суцільний міцний трубопровід. У результаті земельні роботи зводять до мінімуму, оскільки вже не потрібно демонтувати старий трубопровід.

Завдяки такій технології з’являється можливість продовжити термін експлуатації трубопроводів там, де неможливо перекрити рух або порушити благоустрій території для їх заміни, а це в свою чергу, економить кошти і час.

Тепер, після проведеної реновації, водоканал зможе підключити санований трубопровід до водопровідного кільця, а це покращить і стабілізує тиск у водопровідній мережі центральної частини Ужгорода.

На сьогодні, як ми вже неодноразово інформували, більшість водопровідних  мереж обласного центру Закарпаття вичерпали свій експлуатаційний ресурс. Ужгородський водоканал шукає можливості, щоб проводити заміни аварійних ділянок водопроводів, а не лише ремонтувати їх. Так налагодили контакти із компанією IST, яка запропонувала – абсолютно безкоштовно – провести показову реновацію водопровідної мережі в нашому місті. Залучили фахівців компанії IST, які виконали санацію трубопроводу, матеріали для роботи, також безкоштовно, надали партнери, за що їм велика вдячність.