В Ужгороді вшанували пам'ять жертв політичних репресій

Опубліковано: Травень 14, 2021

В Ужгороді вшанували пам'ять жертв політичних репресій
Щороку у третю неділю травня Україна відзначає День пам'яті жертв політичних репресій. Сьогодні, 14 травня, у сквері Героїв Майдану представники обласної та міської влади – заступник голови Закарпатської ОДА Петро Добромільський, заступник голови Закарпатської облради Денис Ман та в.о. міського голови, заступник Ужгородського міського голови Вадим Борець, представники крайової організації Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих та члени їхніх родин, громадськість поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам політичних репресій.
Події минулого згадали заступник голови обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Роман Децик та керівник крайового товариства «Просвіта» Павло Федака.
Із кожним роком усе менше серед живих тих закарпатців, які брали участь у боротьбі за незалежність України і відбували покарання у таборах ГУЛАГу. Якщо 55 років тому їх було 15 тисяч, то зараз залишилося менше сотні.
«Ми повинні пам’ятати імена тих, хто боровся за нашу незалежність Це брати Бандусяки, Климпуші, Василь Рогач, Арсен Бабиченко, Омелян Росул, Степан Кіндрат, Іван Чонка, Іван Андришин, Федір Удичка та багато інших. Зокрема ті, хто відійшов в останні роки – Андрій Бонка, Петро Тракслер, Михайло та Ганна Данко, Марія Усик», – зазначив Роман Децик. Він передав вітання від голови обласної організації Всеукраїнського товариства політв’язнів та репресованих Івана Коршинського, який наступного місяця відзначатиме свій 94-ий день народження.
Сьогодні, коли на Сході країни наші воїни продовжують захищати цілісність та незалежність України, дуже важливою є національна єдність українців, наголошували у виступах. Ми повинні пам’ятати правдиву історію і бути сильними.
У виконанні камерного хору «Кредо» (керівник Ярослав Кирлик) прозвучали Гімн України, пісні «Чуєш, брате мій», «Молитва за Україну».