В Ужгороді вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Опубліковано: Лютий 15, 2022

В Ужгороді вшанували учасників бойових дій на території інших держав
Мітинг до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 33-ї річниці виведення радянських військ із Афганістану відбувся сьогодні в Ужгороді біля пам’ятника Скорботної матері на Православній набережній.
Протягом десяти років, до 15 лютого 1989 року, з України був кожен четвертий із майже 600 тисяч військовослужбовців, які брали участь у бойових діях в Афганістані. Із тих, хто не повернувся з Афганістану, – кожен четвертий теж з України.
Зараз в Ужгороді – 281 людина, яка пройшла пекло військової операції у цій далекій країни, – про це під час виступу зазначив міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, а також подякував усім військовим за мужність і героїзм. Додав, що воїни-афганці й у 2014 році одними з перших стали на захист незалежності України, навчали молоде покоління, і зараз, коли ворог знову до краю довів ескалацію щодо України, учасники бойових дій в Афганістані – надійні, досвідчені, безстрашні захисники.
Богдан Євстафійович наголосив, що міська влада всіляко намагається їх підтримувати. Зокрема, торік, попри пандемію, непросту економічну ситуацію, понад 127 тисяч гривень із міського бюджету спрямували на санаторно-курортне оздоровлення ветеранів з інвалідністю.
В офіційному заході також узяли участь заступник голови Закарпатської ОДА Петро Добромільський, заступниця голови Закарпатської облради Андріана Сушко, голова Закарпатської територіальної організації Спілки ветеранів Афганістану Віктор Югас, голова Закарпатської обласної Спілки ветеранів війн Михайло Куцкір, військові, громадськість.
Воїнам-афганцям та їхнім рідним бажали міцного здоров’я, довголіття, благополуччя в родинах.
Загиблих військовослужбовців вшанували хвилиною мовчання та залпами військового салюту.
Обрамленням стало виконання Державного Гімну України, який на початку виконали Заслужений академічний Закарпатський народний хор та наприкінці естрадно-духовий оркестр Ужгородського музичного коледжу імені Д. Є.Задора.