В Ужгороді вшанували учасників бойових дій на території інших держав

Опубліковано: Лютий 15, 2023

В Ужгороді вшанували учасників бойових дій на території інших держав
15 лютого в Україні відзначають День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця дата приурочена виведенню радянських військ з Афганістану в 1989 році. За понад дев'ять років в афганській війні взяли участь понад 150 тисяч українців, більше ніж 3 тисячі наших громадян загинули.
Учасників бойових дій на території інших держав сьогодні вшанували і в Ужгороді – на Православній набережній відбувся мітинг. Квіти до пам'ятника «Скорботна мати» поклали начальник Закарпатської ОВА Віктор Микита, голова Закарпатської обласної ради Володимир Чубірко, міський голова Ужгорода Богдан Андріїв, його заступник Василь Гомонай, ветерани, представники ветеранських громадських організацій, поліції, ДСНС, Нацгвардії, рідні загиблих воїнів, священнослужителі, громадськість.
Після Гімну України у виконанні Заслуженого академічного Закарпатського народного хору хвилиною мовчання вшанували пам'ять усіх загиблих.
Керівники краю та міста у своїх виступах відзначали, що, маючи великий бойовий досвід, тисячі воїнів-афганців у 2014 році стали на захист України на сході. І після 24 лютого 2022 року, коли росія розпочала повномасштабне вторгнення, «воїни-інтернаціоналісти» знову взяли в руки зброю і захищають свободу та цілісність держави.
Виступили також голова Закарпатської територіальної організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) Віктор Югас та голова Закарпатської обласної Спілки ветеранів війн Михайло Куцкір.
На завершення священнослужителі провели панахиду за загиблими.